Atorvastatine: kenmerken en toepassingen

Atorvastatine is, net als andere statines, effectief in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het heeft het vermogen om het enzym dat verantwoordelijk is voor de cholesterolsynthese, selectief en snel te remmen.
Atorvastatine: kenmerken en toepassingen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Atorvastatine is een medicijn dat behoort tot de farmacologische familie van statines. Deze worden op grote schaal gebruikt om een laag cholesterolgehalte te stabiliseren. Het voorkomt hart- en vaatziekten en is een van de behandelingen voor dyslipidemie.

Overtollige cholesterol is een risicofactor voor het krijgen van dit soort ziekten en ze zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de ontwikkelde landen. Houd er echter rekening mee dat cholesterol onmisbaar is voor het goed functioneren van het lichaam, omdat het de voorloper is van talrijke hormonen.

Daarom moet je je cholesterolgehalte binnen de normale marges houden: niet te hoog en niet te laag. Dit is omdat een tekort ook kan leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid. Het is dus belangrijk dat je je strikt aan de richtlijnen van je huisarts houdt.

Over hart- en vaatziekten

eenillustratie van het hart en hartvaten

Zoals gezegd is het doel van atorvastatine het voorkomen van hart- en vaatziekten bij patiënten met een hoger dan normaal cholesterolgehalte.

Hart- en vaatziekten zijn een reeks aandoeningen die in de ontwikkelde landen de belangrijkste doodsoorzaak zijn. Hieronder vinden we onder andere:

Ongetwijfeld brengen deze ziekten een reeks factoren met zich mee die het risico op een hoog cholesterolgehalte verhogen. Probeer dus het volgende te vermijden:

 • Door roken komen giftige chemicaliën het lichaam binnen, die leiden tot gezondheidsproblemen. Mensen die roken hebben twee keer zoveel kans op een soort hart- en vaatziekte als hun niet-rokende tegenhangers.
 • Een sedentaire levensstijl komt vaak voor, omdat de bevolking van de ontwikkelde landen geleidelijk aan minder lichaamsbeweging gewend is geraakt. Net als bij tabak verdubbelt een gebrek aan lichaamsbeweging de kans op hartaandoeningen.
 • Slechte eetgewoonten leiden ook tot een hoog cholesterolgehalte.

Effecten van atorvastatine in het menselijk lichaam

Atorvastatine is, net als de andere statines, effectief in het voorkomen van hart- en vaatziekten door het vermogen om het enzym dat verantwoordelijk is voor de cholesterolsynthese selectief en competitief te remmen.

Het werkt specifiek op het Hydroxymethylglutaryl-CoA-reductase (HMG-CoA) enzym, dat verantwoordelijk is voor de omzetting van HMG-CoA in mevalonaat. Dit is de voorloper van steriele verbindingen, zoals cholesterol.

Atorvastatine vermindert dus de hoeveelheid mevalonaat door ook HMG-CoA-reductase te remmen en daarmee ook de hoeveelheid cholesterol die in de lever achterblijft.

Onthoud daarnaast dat dit mechanisme ook de regulatie van LDL-receptoren, bekend als “slechte” cholesterol, en de opname van deze lipoproteïnen uit de bloedsomloop beïnvloedt.

De vermindering van het slechte cholesterol of LDL is het eindresultaat van dergelijke processen. Het succes van de behandeling wordt echter nog steeds bestudeerd door middel van experimenten en klinische studies.

Bijwerkingen van atorvastatine

voorbeeld van bloedvatenvernauwing

Ondanks dat het vrij goed wordt verdragen door de meeste mensen, veroorzaakt ook dit medicijn een aantal bijwerkingen.

Een aantal van de meestvoorkomende bijwerkingen van atorvastatine zijn mild en gaan vanzelf over, zoals:

Ook zijn er andere geregistreerde bijwerkingen die slechts zelden voorkomen. Deze zijn echter niet noodzakelijkerwijs te wijten aan de behandeling met deze medicatie. Dit zijn onder andere:

 • hyperglykemie
 • hypoglykemie
 • vertigo
 • trombocytopenie
 • allergische reacties
 • zalopecia
 • huiduitslag

Conclusie

Atorvastatine behoort tot de statinegroep en wordt vooral gebruikt bij de preventie van hart- en vaatziekten. Houd echter in gedachten dat het aannemen van gezonde gewoontes de beste preventie is, dus blijf actief en volg een evenwichtig dieet. Vermijd bovendien gewoontes zoals roken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Goes, P., Lima, A. P. S., Melo, I. M., Rêgo, R. O. C. C., & Lima, V. (2010). Effect of Atorvastatin in radiographic density on alveolar bone loss in wistar rats. Brazilian Dental Journal. https://doi.org/10.1590/S0103-64402010000300003
 • Fernández de Bobadilla, J., Moreno, R., Fernández, C., Martínez García, A., Sánchez Maestre, C., & Ezpeleta Echevarri, D. (2009). Efecto del tratamiento intensivo con atorvastatina frente a dosis estándar de estatinas en el riesgo de ictus de pacientes con enfermedad coronaria previa. Metaanálisis de cinco ensayos aleatorizados con 25.709 pacientes. Revista de Neurología. https://doi.org/10.33588/rn.4811.2009069
 • Soler, A., Deig, E., Guil, J., Rodríguez-Martín, M., Guelar, A., & Pedrol, E. (2006). Eficacia y tolerancia de la atorvastatina en el tratamiento de la dislipemia secundaria a tratamiento antirretroviral. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13091265

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.