Astma tijdens de zwangerschap

Astma tijdens de zwangerschap is voor de moeder en de foetus een risicovolle situatie. Het moet vanaf het eerste moment met de verloskundige besproken worden.
Astma tijdens de zwangerschap

Laatste update: 09 mei, 2021

Astma tijdens de zwangerschap is voor zowel de foetus als de moeder een risicovolle ziekte. Specialisten schatten dat tussen de 3 en 6% van de wereldbevolking astma heeft, waardoor het dus zeer vaak voorkomt.

Astma bestaat uit een verstopping van de kleinste delen van de luchtwegen. Deze obstructie maakt het voor het lichaam moeilijk om ademhalingsmechanica uit te voeren, vooral bij het uitademen en de oorzaak is de ontsteking van de kleine bronchiën.

Bij zwangere vrouwen is astma de luchtwegaandoening die een zwangerschap het vaakst compliceert, zoals opgemerkt in deze studie die in het Spanish Journal of Allergy and Clinical Immunology is gepubliceerd (Spaanse link).

Volgens statistieken heeft tussen de 4 en 7% van de zwangere vrouwen in een bepaald stadium van de zwangerschap complicaties die met astma verband houden, hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat ze tijdens de bevalling verschijnen.

Het ergste moment van de zwangerschap voor astma is meestal tussen de 17 en 24 weken van de zwangerschap. Dit is aan het einde van het tweede trimester van de zwangerschap.

Gedurende deze periode hebben specialisten een opmerkelijke toename van het aantal zwangere vrouwen vastgesteld die voor dit probleem hulp zoeken. Aan de andere kan komt het minste aantal bezoeken voor astma in de laatste maand vóór de bevalling voor.

Gevolgen van astma tijdens de zwangerschap

Bij de moeder

Zwangere vrouw bij de dokter

Als de zwangere vrouw de astma niet goed onder controle heeft, dan kunnen er in de gezondheid van de moeder complicaties optreden. De meest ernstige situatie is het gebrek aan zuurstof.

De zuurstof die de moeder in haar bloed laat circuleren, deelt ze met haar baby en de daling van haar zuurstofgehalte zal op hen beiden van invloed zijn. Zoals uit dit onderzoek blijkt, gepubliceerd in het Asthma Journal (Spaanse link), kan astma tijdens de zwangerschap het volgende bij de moeder veroorzaken:

 • Hyperemesis gravidarum: het is de verschijning van intens en langdurig braken. Het is niet de typische ochtendmisselijkheid van het eerste trimester. Hierbij komen de episodes vaak voor en veroorzaken ze gewichtsverlies.
 • Pre-eclampsie: dit wordt ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd. Het is een syndroom dat de bloeddruk van de moeder verhoogt, waardoor vochtophoping oedeem en verlies van eiwit in de urine (proteïnurie) ontstaat.
 • Zwangerschapshypertensie: dit is de toename van spanning bij de zwangere vrouw.
 • Vroeggeboorte: hoewel het niet gebruikelijk is dat astmasymptomen tijdens de bevalling optreden, kan de bevalling dankzij astma te vroeg plaatsvinden.

Bij de baby

Astma kan naast gevolgen voor de moeder ook gevolgen voor de baby hebben. Bij de baby kan astma tijdens de zwangerschap onder andere leiden tot het volgende:

 • Intra-uteriene groeivertraging: een constant gebrek aan voldoende zuurstof zorgt ervoor dat de foetus langzamer groeit, dus de baby kan voor de zwangerschapsduur kleiner zijn dan verwacht.
 • Laag geboortegewicht: geassocieerd met intra-uteriene groeirestrictie, het is een baby die op het moment van bevalling zonder voldoende gewicht geboren wordt.
 • Neonatale hypoxemie: op het moment van de bevalling heeft de baby mogelijk onvoldoende zuurstof, waardoor hij met symptomen van zuurstofgebrek geboren wordt. De baby heeft intensieve neonatale zorg nodig met externe zuurstofsuppletie.
 • Verhoogde perinatale sterfte: ongecontroleerde astma tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op het overlijden van de baby.

Medicatie voor astma tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het voor jou en je professional belangrijk om te bepalen welke medicatie je op basis van je behoeften kunt gebruiken. Niet alle medicijnen zijn voor de moeder en de baby veilig. Medisch advies is daarom essentieel. Voor astma is gebleken dat de meeste medicijnen niet schadelijk voor de zwangere vrouw zijn.

Er wordt zelfs aangenomen dat ongecontroleerde astma tijdens de zwangerschap gevaarlijker is dan de mogelijke nadelige effecten van de medicatie die de aanstaande moeder kan nemen. Dit wordt zelfs door dit artikel benadrukt dat in het Colombian Journal of Pneumology is gepubliceerd (Spaanse link).

Bij een aantal mensen met astma worden desensibilisatie-injecties gebruikt voor allergieën om de episodes van astmatische crisis te verminderen. Als de zwangere vrouw met deze injecties is begonnen voordat ze zwanger werd, dan moet ze ermee doorgaan. Het is echter gecontra-indiceerd om ermee te starten nadat de vrouw zwanger is.

Als de baby eenmaal is geboren, dan zijn er geen problemen met borstvoeding. Specialisten moedigen vrouwen met astma die pas moeder zijn geworden bovendien aan om hun medicatie te blijven innemen terwijl ze borstvoeding geven.

Hoe complicaties te voorkomen

Gebroken sigaret

Er zijn basisstappen die vrouwen met astma tijdens de zwangerschap kunnen nemen om hun risico’s te verkleinen. Dit gaat altijd met professioneel advies en passende medicatie gepaard zoals bepaald door de artsen.

Een fundamentele aanbeveling is om weg te blijven van sigaretten en hun rook. Roken maakt astma-aanvallen erger en kan ernstige complicaties bij de moeder en de foetus veroorzaken. Hier zijn enkele preventieve maatregelen waarmee je rekening moet houden:

 • Rook niet: tabak compliceert en verergert astma en verhoogt het risico op aangeboren syndromen bij de foetus.
 • Controle-triggers: Astma reageert als een acute aanval op bepaalde stoffen die het beste kunnen worden vermeden. Onder hen kunnen we omgevingen noemen met stof of poeder, sigarettenrook en de vacht van een aantal dieren.
 • Respecteer de controles: Zwangere vrouwen met astma hebben een intensievere controle bij de artsen nodig dan die welke voor een normaal risicovolle zwangerschap zijn geprogrammeerd.
 • Neem de medicatie volgens de instructies: Volgens de medische indicatie dienen zwangere vrouwen met astma het medicatieschema en de hoeveelheid te respecteren. In deze omstandigheden nooit zelfmedicatie toedienen.
 • Let op de waarschuwingssignalen: de arts zal de zwangere vrouw een lijst met symptomen geven die erop kunnen wijzen dat ze snel een dokterspraktijk moet bezoeken. Die symptomen zijn meestal onder meer een gebrek aan lucht, een intense hoest die chronisch wordt en koorts.
 • Beheersing van gastro-oesofageale reflux: het is gebruikelijk dat zwangere vrouwen gastro-oesofageale refluxziekte hebben (Engelse link). Het probleem is dat reflux astmasymptomen kan verergeren. Zwangere vrouwen met astma moeten daarom thuis maatregelen nemen. Ze moeten bijvoorbeeld het hoofdeinde van het bed hoger maken. De dagelijkse maaltijden moeten ze in kleinere porties verdelen. Ze kunnen ook hun gebruikelijke slaapschema uitstellen om ongeveer 2 of 3 uur na het avondeten te wachten en voedsel vermijden dat reflux veroorzaakt.

Over astma tijdens de zwangerschap

Astma tijdens de zwangerschap brengt voor zowel moeder als foetus aanzienlijke risico’s met zich mee. Als een zwangere vrouw astma heeft, is het daarom belangrijk om een arts te raadplegen en de aanbevolen behandeling te volgen. Het is daarnaast raadzaam om van eventuele symptomen op de hoogte te zijn die op een complicatie duiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.