Ascorbinezuur: gebruik en voordelen
Ascorbinezuur, algemeen bekend als vitamine C, is een stof met een hoog antioxiderend vermogen. Dit verwijst naar het vermogen om de oxidatie van andere cellen te vertragen of te voorkomen.
Bepaalde deskundigen denken dat oxidatieve stress bijdraagt aan de ontwikkeling van een breed scala van ziekten. In veel gevallen is het onduidelijk of oxidanten de ziekte veroorzaken, of dat deze slechts een gevolg zijn.
Antioxidanten zijn zeer erg belangrijk voor je gezondheid. Dit is niet alleen om de goede werking van je lichaam te behouden, maar ook om mogelijke aandoeningen te voorkomen.
De consumptie van ascorbinezuur helpt ook een beschermend schild te vormen tegen infecties en virussen. Daarnaast is het een zeer effectieve adjuvans voor de opname van ijzer en de versterking van het botweefsel.
Fysieke aspecten van ascorbinezuur
Ascorbinezuur is een natuurlijk element dat gewoonlijk aanwezig is in fruit, groenten en, in mindere mate, eiwitten. Wanneer het geïsoleerd is, ziet het eruit als stof of gelige kristallen. Het is ook kleurloos en reukloos. Daarnaast is het vast en oplosbaar.
Het is een essentiële antioxidant, waarvan de pH 2,1 tot 2,6 is. Daarom, zoals de naam al aangeeft, is het een zure stof. Het zure karakter komt voort uit de zure waterstof die het bevat. Zoals we eerder al gezegd hebben, is het in water oplosbaar, net als de commerciële vorm vitamine C.
Waar is ascorbinezuur voor?
Deze stof wordt op veel verschillende manieren gebruikt. Deze manieren zijn verschillend en variëren afhankelijk van de doelstelling van de bedrijven die het verwerken. In dit opzicht kunnen we een lijstje maken, zoals hieronder.
Cosmetische industrie
Zoals we al eerder in dit artikel al hebben gezegd, is ascorbinezuur een geweldige antioxidant. Dit is een zeer nuttige eigenschap bij de productie van cosmetische producten.
Het wordt vooral gebruikt om de activiteit van de regeneratieve enzymen van de weefsels en de productie van collageen in de huid te stimuleren. Samen met vitamine E is dit een essentieel bestanddeel in onder andere antiverouderingsproducten.
Misschien ook interessant:
6 aanbevelingen om je huid steviger te maken
Voedingsindustrie
Ascorbinezuur is van nature aanwezig in veel voedingsmiddelen en is een belangrijke voedingsstof voor een optimale gezondheid en conditie. Toch krijgen veel mensen niet de hoeveelheden die ze zouden moeten binnen om aan hun minimale voedingsbehoeften voldoen.
Om deze reden voegen levensmiddelenfabrikanten vaak deze stof en de minerale zouten die het bevat toe. Ze doen dit zodat het product meer antioxidanten zal bevatten.
Farmaceutische industrie
Mensen in deze industrie gebruiken ascorbinezuur voor het maken van allerlei doseringsvormen en voor vitamine C-tabletten. Sinds de ontdekking van deze vitamine in 1932 is het uitgegroeid tot een belangrijk voedingssupplement.
Het is ook een versterking voor bepaalde biochemische processen van het lichaam. Deze supplementen zijn meestal een must voor mensen die niet voldoende van deze vitamine zelf kunnen opnemen, omdat het menselijk lichaam het niet kan aanmaken.
De voordelen van ascorbinezuur
De voordelen van deze voedingsstof hangen nauw samen met de manier waarop je ze gebruikt. Zo is het bijvoorbeeld essentieel voor de huidverzorging. Je kunt de effecten ervan vrijwel onmiddellijk merken door het antioxidantengehalte. Het vertraagt namelijk de huidveroudering.
Ook stimuleert het de productie van natuurlijk collageen, wat het uiterlijk van de huid en het weefsel verbetert. Collageen is een instabiele eitwitverbinding, die hydroxylering nodig heeft om eventuele schade in het lichaam te regenereren.
De organen en weefsels van het lichaam beginnen te verouderen wanneer er niet genoeg collageen aanwezig is. Als je dus niet genoeg ascorbinezuur binnenkrijgt, dan heb je meer kans op scheurbuik, een ziekte die je huid, tandvlees en haar aantast.
Bovendien is ascorbinezuur ook essentieel voor de goede werking van de stofwisseling, omdat het helpt de volgende stoffen te metaboliseren:
- cholesterol
- galzuur
- aminozuur
- koolhydraten
Ook helpt het bij de vertering van een aantal andere stoffen en houdt het de botstructuren in perfecte staat. Het versterkt bijvoorbeeld zelfs de tanden.
Andere voordelen van ascorbinezuur zijn het vermogen om de elasticiteit van bloedvaten, pezen en ligamenten te verbeteren. Ook de hulp die het biedt bij het voorkomen van vasodilatatie en coagulatie is een belangrijk voordeel.
Zoals je dus kunt zien, helpt het mensen met hoge bloeddruk en atherosclerose, doordat ze door vitamine C ischemische problemen kunnen vermijden.
Conclusie
Ascorbinezuur of vitamine C is dus een fundamentele stof voor je lichaam. Je moet zorgen dat je de juiste hoeveelheden binnenkrijgt door middel van een goed dieet. Als dit echter niet mogelijk is, dan zijn er altijd supplementen die je kunnen helpen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Vannucchi, H., & Rocha, M. de M. (2012). Vitamina C ( ácido ascórbico ). ILSI Brasil – International Life Sciences Insyitute Do Brasil. https://doi.org/10.1016/B978-84-9113-015-4/00050-2
- Head, K. A. (1998). Ascorbic acid in the prevention and treatment of cancer. Alternative Medicine Review.
- Michels, A. J. (2018). Vitamin C | Linus Pauling Institute | Oregon State University.
- Teucher, B., Olivares, M., & Cori, H. (2004). Enhancers of iron absorption: Ascorbic acid and other organic acids. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. Internationale Zeitschrift Für Vitamin- Und Ernährungsforschung. Journal International De Vitaminologie Et De Nutrition, 74, 403-19. doi:10.1024/0300-9831.74.6.403
- Iqbal, K., Alam, K., & Khattak, Muhammad Muzaffar Ali Khan. (2004). Biological significance of ascorbic acid (vitamin C) in human health – A review. Pakistan Journal of Nutrition, 3 doi:10.3923/pjn.2004.5.13
- Keen, M. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian Dermatology Online Journal, 7 doi:10.4103/2229-5178.185494