De arme man heeft een gebrek aan van alles, de gierige man aan alles

Je bent al gelukkig. Je bent alleen op zoek naar een reden om dit niet te zijn.
De arme man heeft een gebrek aan van alles, de gierige man aan alles

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De arme man komt van alles tekort. Hij geniet niet van een luxueus leven en heeft misschien niet eens een dak boven zijn hoofd. Toch heeft de gierige man het misschien nog wel erger.

We zijn opgegroeid in een wereld die draait om consumeren. Het enige dat je hoeft te doen om dit te kunnen zien, is kijken naar alle advertenties en reclames om je heen. De laatste mobiele telefoon, de auto die zelfs nog niemand heeft…

Hetgeen je hebt, is vast al lang genoeg. Toch wil je steeds meer en meer, en waardeer je de dingen die je wel hebt eigenlijk helemaal niet meer.

De gierige persoon heeft gebreken omdat hij niet ziet wat hij heeft

Gebogen vrouw

We denken dat we dingen nodig hebben, omdat ons geleerd is zo te denken. Die auto die net is uitgebracht heeft natuurlijk van alles dat jouw auto niet heeft. Het kan het kleinste, meest onbelangrijke dingetje zijn, en toch denken wij dat we het nodig hebben.

We zijn egocentrisch en we zijn competitief ingesteld. We voelen ons bevredigd wanneer we dit nieuwe ding in handen krijgen, maar zijn we ook gelukkig?

De arme man wel. Hem maakt het niets uit dat hij op straat leeft, zonder eten. Zijn ze soms verdrietig? Natuurlijk! We zijn nu eenmaal emotionele wezens en zelfs als alles goed gaat, hebben we onze dieptemomenten.

Desondanks weet de arme man waar geluk is, omdat hij heeft geleerd om waarde te hechten aan het weinige dat hij heeft.

Aan de andere kant, worden we dagelijks herinnerd aan allerlei mensen die miljoenen in hun bezit hebben en zouden velen van ons willen dat zij dit waren.

Anders dan anderen

Je zou alles kunnen kopen en zelfs dan zou je nog genoeg over hebben om nog meer te kopen. Soms gooi je echter zomaar geld weg, omdat dat het enige is wat je kunt doen om niet te hoeven denken aan de staat waar je in verkeert.

Je ziel moet gevoed worden. Voed je ziel met dingen die werkelijk goed zijn.Voortdurend meer willen zal jou niet gelukkig maken; het zal je blik alleen maar afleiden van hetgeen werkelijk jouw aandacht verdient: je innerlijke zelf.

Er bestaat geen betere leermeester dan het leven zelf

De beste leermeester is het leven zelf

Wellicht wist je dit al, maar blijf je toch steeds struikelen over dezelfde steen. Elke keer dat je valt, leer je echter iets nieuws. Er bestaat geen betere leermeester dan het leven zelf.

Denk maar eens aan al die keren dat je iets pas leerde te zien nadat je het al verloren was. Bovendien zal dit waarschijnlijk niet de laatste keer zijn.

Denk eens aan al die kleding die je gedurende de jaren hebt gekocht en hoe slecht je je vaak voelde toen je thuis kwam en zag hoe leeg je portemonnee was.

We doen dingen zonder na te denken, omdat we niet observeren; we kijken alleen.

Elke keer dat je wenst dat je een ander leven zou hebben, doe je de dingen die je wel hebt bereikt en de mensen die gedurende deze weg aan je zijde hebben gestaan teniet. Eigenlijk ben je al lang gelukkig. Je bent echter op zoek naar redenen om dit niet te zijn.

Ben je echt meer waard als je meer hebt?

Ben je meer waard als je meer hebt?

Je denkt dat je meer waard zal zijn als je meer vrienden zou hebben. Dat hoe beter je baan is, hoe meer erkenning je zal krijgen. Dit zijn echter de gedachten van een gierig persoon.

De waarde die er eigenlijk echt toe doet, is de waarde die jij ergens aan hecht. Zijn sommige banen beter dan andere? Natuurlijk, er bestaan ook zwaardere banen die meer opoffering vereisen. Probeer echter niets te beoordelen op basis van hoe het eruit kan zien voor de buitenwereld.

Het is tijd dat je begint na te denken over alles waar je tot nu toe in geloofde, om alles in twijfel te trekken.

We zijn opgegroeid in een maatschappij die bepaalde waarden en overtuigingen op ons overbrengt, maar dat betekent niet dat dit ook goede waarden en overtuigingen zijn.

Als je nog steeds niet gelukkig bent, dan komt dit doordat je ideeën in je hoofd hebt die je niet als waarheid zou moeten zien. Wellicht werken deze ideeën voor sommige mensen, maar we zijn allemaal anders.

Denk als de arme man

Dromen dat je de loterij zal winnen, dat je rijk zal zijn, dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over geld… Dat is jouw realiteit, jouw dagelijkse leven. Ook al zijn dingen echter niet makkelijk, is er toch nog een vonk van leven.

Wat zou er tenslotte gebeuren als je je niet langer zorgen zou maken over al dit soort dingen? Wat zou er gebeuren als je geen problemen zou hebben en de wereld aan je voeten zou liggen? Je zou gelukkig en kalm door het leven gaan… maar dan?

We zien niet in dat alle onaangename dingen die ons overkomen betekenis geven aan ons bestaan. Zonder problemen, moeilijkheden of uitdagingen zou ons leven niet veel betekenis hebben.

Denk niet als een gierig persoon. Denk als de arme man. Hierdoor zal er een hele nieuwe wereld voor je opengaan. 

Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Savater, F. (1994). El contenido de la felicidad. Madrid: Santillana.
  • Seligman, M. E. P. (2003). La auténtica felicidad. Barcelona: Ediciones B.
  • Vázquez, C., y Hervás, G. (ed.) (2009). La ciencia del bienestar: Fundamentos para una psicología positiva. Madrid: Alianza.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.