Als je relatie uit elkaar valt: hoe kun je dat herstellen?

Heb je de indruk dat je relatie uit elkaar valt? Wil je hem weer herstellen? Als dat het geval is, dan moet je weten dat de eerste stap om te proberen te herstellen, een zelfbeoordeling is.
Als je relatie uit elkaar valt: hoe kun je dat herstellen?

Laatste update: 07 januari, 2021

Alle stellen doorlopen tijdens hun relatie een reeks fasen. En hoewel er paren zijn die altijd een goede verstandhouding lijken te hebben, zijn er anderen die voortdurend in oorlog lijken te zijn met meningsverschillen en een gebrek aan harmonie in het algemeen. Hoe zit het met jou? Heb je over kleine details ruzie? Heb je het gevoel dat je relatie uit elkaar valt?

Je kunt door geduld, liefde en een goede instelling allerlei obstakels overwinnen. Hieronder bespreken we in detail de acht stappen naar genezing wanneer je relatie uit elkaar valt.

Wat te doen als je relatie uit elkaar valt?

1. Zelf-introspectie

Het is vrijwel onmogelijk om een probleem op te lossen als je niet weet dat er eentje is. De eerste stap is daarom om je bewust te worden van je huidige situatie en de oorzaak van eventuele disharmonie te zoeken.

In die zin is de beste plek om fouten te vinden bij jezelf. Overweeg hoe je gedrag is, samen met je reacties, je toon, je manieren om genegenheid te geven en vooral, analyseer je gevoelens.

Houd in gedachten dat als er geen wil is om jouw deel van de schuld voor een conflict op je te nemen, er weinig tot niets zal veranderen. Zelf-introspectie is dus essentieel. Door kritisch naar jezelf te kijken, kun je meer empathisch en assertief tegenover je partner zijn.

2. Dialoog is een must als je relatie uit elkaar valt

Twee mensen die praten

Mensen die niets zeggen, kunnen hun problemen niet oplossen. Dialoog is essentieel en de toon van het gesprek moet kalm zijn. Je komt niet tot overeenstemming als je een agressieve houding, vol beschuldigingen en wrok aanneemt (Engelse link).

Je moet elkaar geen pijn doen met woorden. Denk na voordat je iets negatiefs zegt, het is beter om anderen niet te kwetsen of een slecht gevoel te geven. Dat wil zeggen, je mag nooit het respect voor elkaar verliezen.

3. Tijd en afstand

De vleugels van vogels die te dicht bij elkaar vliegen, kunnen een obstakel voor elkaar worden. Je moet de privétijden en gebieden van je partner respecteren. Het is niet gezond om ze aan je controle of onderzoek te onderwerpen.

Respecteer de tijd die je alleen hebt (zowel die van jou als die van je partner) en doe wat aparte activiteiten. Deze ruimte laat de relatie ademen en hernieuwt je verlangen om weer samen te zijn, in tegenstelling tot je gezelschap op hen af te dwingen.

4. Leren vertrouwen wanneer je relatie uit elkaar valt

Vertrouwen is van elk succesvol paar een van de fundamentele pijlers van de relatie (Engelse link). Je kunt niet zonder vertrouwen samenleven, maar je kunt niet eisen wat je weigert te geven.

Leer als je relatie uit elkaar valt om te vertrouwen, te luisteren en jezelf in de ander te verplaatsen. Open niet de deur naar jaloezie en als je twijfelt, kies er dan voor om het kalm en liefdevol te uiten.

5. Vernieuw je seksuele verlangen

Discussies nemen niet alleen sentimenteel afstand tussen jou en je partner, maar ook op fysiek niveau. Noch jij, noch je partner zullen zin hebben om elkaar aan te raken als je constant ruzie hebt of boos wordt. Deze factoren doden elk verlangen om te kussen of intiem te worden.

Het is daarom belangrijk om eventuele kleine verwarring op te lossen voordat je die dag gaat slapen. Verleng de spanning niet, maar bereik gewoon een overeenkomst om de lawine van slechte gedachten die woede kan opwekken, te stoppen.

Seks met elkaar hebben is namelijk essentieel om de passie in een relatie gaande te houden. Elk moment kan goed zijn om elkaar te verrassen en de liefde met elkaar te bedrijven.

6. Relatietherapie

Stel in relatietherapie

De overgrote meerderheid van de mensen probeert te ontkennen dat ze relatietherapie nodig hebben. Door zwakte te tonen, voelen mensen zich vaak beschaamd of bang voor wat ze zullen zeggen. Deze manier van denken is echter een grote mislukking.

Professionele hulp vragen is noodzakelijk en kan veel positieve dingen in de relatie brengen. Aarzel daarom niet om de nodige moeite te doen en een therapeut te raadplegen die je bij het oplossen van eventuele problemen kan helpen die jij en je partner hebben.

7. Herstart de relatie

Herinner je je de laatste keer dat je relatie goed verliep? Wanneer begon het bergafwaarts te gaan? Je moet terug in de tijd gaan om de factoren te vinden die het erger hebben gemaakt.

Het zal gemakkelijker zijn om een oplossing te vinden en te proberen de genegenheid die je voor elkaar had te herstellen voordat het slecht ging, als je het als team probeert te ontdekken. Je moet het ook doen voordat het te laat en bijna onmogelijk is om te herstellen wat je voelde.

8. Je moet het allebei willen

Ten slotte en bij wijze van conclusie, is er een essentiële vereiste om een uit elkaar vallende relatie te redden. Je moet echt van elkaar houden. Wees daarom eerlijk tegen jezelf en je partner. Als de relatie niet gaat werken, dan is het beter om dat duidelijk te zeggen en de deur dicht te doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2013). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
  • Carlen, A. M., Kasanzew, A., & López Pell, A. F. (2009). Tratamiento cognitivo conductual de los celos en la pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
  • Bolaños, I. (1998). Conflicto familiar y ruptura matrimonial: aspectos psicosociales. In Psicología Jurídica de la familia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.