Alprazolam: gebruik en effecten
Alprazolam is een anxiolytisch geneesmiddel dat tot de benzodiazepinefamilie behoort. Specialisten schrijven dit medicijn vaak voor bij de behandeling van episodes en aanvallen die verband houden met angst.
Hoewel benzodiazepinen ook kalmerende effecten hebben, raden specialisten vaak andere medicijnen aan die minder snel verslaving veroorzaken. Alprazolam is echter een van de benzodiazepinen met de minst verslavende effecten.
Voordat we dieper ingaan op de kenmerken van het medicijn en zullen leren hoe het in het lichaam werkt, is het belangrijk om de pathologie te kennen waarvoor het is bedoeld: angst.
Wat is angst?
Om te beginnen kan angst een normale emotie of een psychische stoornis zijn. Als het het een is of het ander, hangt af van de intensiteit en de impact die het op de patiënt heeft.
In normale situaties is het een natuurlijk onderdeel van ons brein dat als afweermechanisme fungeert en ons in staat stelt ons aan te passen aan stressvolle situaties.
Desalniettemin zijn er enkele beperkingen die angst als een normale emotie onderscheiden van een pathologische situatie. Het wordt namelijk een ongezonde toestand wanneer het brein zijn aanpassing aan de stressvolle situatie annuleert of belemmert.
Patiënten omschrijven angst als een gevoel van dreiging, een stressvolle verwachting van de toekomst en een verandering van het psychosomatische evenwicht bij afwezigheid van echt gevaar. Mensen met angst hebben vaak last van:
- Vermoeidheid
- Slapeloosheid
- Zweten
- Hartkloppingen
Alprazolam wordt gebruikt om patiënten met symptomen van zowel angst als depressie te behandelen.
Hoe het werkt: wat doet dit medicijn in het lichaam?
Benzodiazepinen werken in op het centrale zenuwstelsel (CZS) en kunnen er allerlei effecten op hebben. Tot deze effecten behoren sedatie en hypnose, evenals ontspanning van skeletspieren en anticonvulsieve activiteit.
Recent bewijs geeft aan dat benzodiazepinen hun effect te danken hebben aan het vermogen om gamma-aminoboterzuur te binden aan het GABA-receptorcomplex. GABA is een remmende neurotransmitter die zijn effecten uitoefent op de specifieke receptorsubtypen die men GABA-A en GABA-B noemt.
Maar wat is nu een neurotransmitter? GABA is, net als andere stoffen zoals serotonine of adrenaline, een chemische stof die in het lichaam wordt aangemaakt en die verantwoordelijk is voor het overbrengen van signalen van het ene neuron naar het andere.
Afhankelijk van de neurotransmitter zenden ze het ene of andere type signaal uit waardoor ze verschillende signaleringsovereenkomsten activeren. In het geval van GABA zendt het wanneer het wordt uitgescheiden signalen uit van remming of vermindering van neuronale activiteit.
GABA speelt een belangrijke rol bij gedrag, cognitie en de reactie van het lichaam op stress. Daarom associëren specialisten lage niveaus van deze neurotransmitter onder andere met angststoornissen. Vandaar dus de effectiviteit van benzodiazepinen bij deze problemen.
Farmacokinetiek: wat gebeurt er met alprazolam in het lichaam?
Farmacokinetiek is de reeks verschillende processen en veranderingen die het medicijn die het medicijn in het lichaam ondergaat. Het omvat de volgende processen:
- Opname
- Distributie
- Metabolisme
- Uitscheiding
Alprazolam wordt oraal toegediend en wordt vervolgens snel geabsorbeerd. Maximale concentraties in het bloed worden binnen één tot twee uur na toediening bereikt.
Het lichaam metaboliseert dit medicijn. Met andere woorden, het ondergaat een aantal chemische reacties om beter oplosbaar te worden en om de uitscheiding ervan te bevorderen, voornamelijk in de lever. Daarom moeten patiënten met leverproblemen zeer voorzichtig zijn bij het gebruik van dit medicijn.
Als het eenmaal is gemetaboliseerd, worden zowel het niet-gemodificeerde medicijn als de stoffen die het resultaat zijn van het proces, die men metabolieten noemt, voornamelijk via de urine geëlimineerd.
Ook interessant om te lezen:
Spijsverteringsproblemen veroorzaakt door angst
Bijwerkingen van alprazolam
De meestvoorkomende bijwerkingen bij een behandeling met benzodiazepine houden verband met de farmacologische effecten ervan. Met andere woorden, ze hebben effect op het centrale zenuwstelsel.
In gevallen waarin de patiënt bijwerkingen krijgt, treden deze meestal op aan het begin van de behandeling. Ze verdwijnen echter meestal naarmate de behandeling wordt voortgezet of wanneer de patiënt of de specialist de dosis verlagen.
De meeste patiënten lijden echter aan angst en de effecten van angst en depressie, daar alprazolam een veelvoorkomende behandeling voor deze problemen is. In die gevallen zijn enkele van de meestvoorkomende bijwerkingen de volgende:
- Duizeligheid
- Slaperigheid
- Ongemak
Deze effecten treden echter slechts in 1% van de gevallen op. Er zijn nog andere effecten die nog minder frequent zijn, zoals:
- Depressie
- Wazig zicht
- Hoofdpijn
- Problemen met slapen
Doe nooit aan zelfmedicatie
Kortom, alprazolam is een anxiolytisch medicijn om angst te behandelen. Je mag echter niet aan zelfmedicatie doen zonder de juiste medische supervisie, aangezien misbruik van het medicijn schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Een overdosis kan zelfs de dood tot gevolg hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Van Marwijk, H., & Bax, A. (2008). Alprazolam for depression. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007139
- Chaytor, A. (2011). Alprazolam. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.61200-0
- Petty, F., Trivedi, M. H., Fulton, M., & John Rush, A. (1995). Benzodiazepines as antidepressants: Does GABA play a role in depression? Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1016/0006-3223(95)00049-7
- Marquet Palomer, R. (2009). Ansiedad. FMC – Formación Médica Continuada En Atención Primaria. https://doi.org/10.1016/s1134-2072(05)75195-1