Alopecia bij kinderen: oorzaken en typen

Alopecia bij kinderen is een ziekte die overmatig haarverlies veroorzaakt. Om het probleem op de juiste manier te behandelen, is het belangrijk om zowel het type alopecia als de mogelijke oorzaak te bepalen.
Alopecia bij kinderen: oorzaken en typen

Laatste update: 15 november, 2020

Alopecia bij kinderen is het overmatige haarverlies dat kan optreden bij kinderen onder de 12 jaar. In het begin blijft het probleem meestal onopgemerkt. Dat komt omdat veel ouders haarverlies zien als een normaal symptoom van de groeiperiode.

In sommige gevallen kan het echter behoorlijk zichtbaar zijn. Dit geldt vooral omdat het volume van het haar van een kind afneemt en er zelfs kale plekken kunnen verschijnen. Wat zijn de oorzaken van alopecia bij kinderen? Hoe wordt het geclassificeerd? In het onderstaande artikel vertellen we je over de meest relevante aspecten van deze aandoening.

Wat zijn de oorzaken van alopecia bij kinderen?

Volgens informatie gepubliceerd door de American Hair Loss Association (Engelse link), omvat 3% van de bezoeken aan een kinderarts in landen als de Verenigde Staten consulten over alopecia bij kinderen. Bij veel ouders baart dit probleem veel zorgen. Dit komt niet alleen door de relatie met gezondheidsproblemen, maar ook door de emotionele impact op kinderen.

Gelukkig is het probleem in de meeste gevallen tijdelijk en lost het zichzelf op met de juiste professionele tussenkomst. Om de juiste behandelingskuur te bepalen, is het echter belangrijk om eerst een diagnose te stellen. Met andere woorden, een specialist moet zowel de oorzaak van het haarverlies als het type vaststellen.

In veel gevallen is alopecia bij kinderen het resultaat van infectieuze processen in de hoofdhuid of van genetische factoren. Er zijn echter andere mogelijke triggers (Engelse link) die haarverlies bij kleine kinderen kunnen verklaren. Deze omvatten de volgende:

 • Ziekten – onder meer hypothyreoïdie, lupus erythematosus, kanker bij kinderen.
 • Metabole veranderingen.
 • Voedingstekorten (bijvoorbeeld een tekort aan zink of ijzer).
 • Tractie.
 • Emotionele triggers (bijvoorbeeld de scheiding van de ouders, pesten, angst, enz.).
Welke typen alopecia bij kinderen zijn er

Welke typen alopecia bij kinderen bestaan er?

Alopecia bij kinderen is onderverdeeld in twee categorieën: civiele alopecia en niet-cicatriciale alopecia. In de eerste categorie is er schade aan de haarzakjes die een permanent en niet-omkeerbaar effect veroorzaakt. Aan de andere kant zijn de effecten van alopecia zonder littekens omkeerbaar. Dus, wat zijn de verschillende typen alopecia bij kinderen?

Occipitale alopecia

Zoals uitgelegd in een artikel gepubliceerd in de Annals of Dermatology (Engelse link), treedt occipitale alopecia op tijdens de eerste levensmaanden als gevolg van de evolutie van de folliculaire cyclus die plaatsvindt in de foetale en neonatale perioden.

Tijdens de 20e week van de zwangerschap heeft de hoofdhuid al follikels die zich in de groeifase bevinden. Naarmate de maanden verstrijken, komen deze follikels in de fase van uitvallen.

Het is op het moment van de geboorte dat men het abrupte haarverlies kan waarnemen. In dit geval is behandeling niet nodig, omdat het haar zelf weer terug zal komen in dit gebied.

Aangeboren driehoekige alopecia

Driehoekige alopecia begint in de baarmoeder. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een driehoekige patch (Engelse link) waar geen haar zit. De patch verschijnt meestal aan weerszijden van het temporale gebied en strekt zich niet uit tot andere gebieden. Deze vorm van alopecia bij kinderen is permanent. Met andere woorden, er is geen behandeling.

Telogeen en anageen effluvium

Kinderen met dit soort problemen lijden aan overvloedig haarverlies. Over het algemeen treedt het verlies op in samenhang met de volgende voorwaarden:

 • Endocriene ziekten
 • Chronische ziekten
 • Tekorten
 • Chemotherapie
 • Farmaceutica
 • Chirurgische ingrepen
 • Intense koorts
 • Vaccinaties

De behandeling omvat het diagnosticeren van de onderliggende oorzaak en het vervolgens oplossen van dat probleem. Telogeen en anageen effluvium zijn de meestvoorkomende variaties van diffuse alopecia bij kinderen.

Alopecea areata

Dit is een chronisch ontstekingsproces dat zijn oorsprong vindt in het immuunsysteem (Engelse link). Haar valt vanzelf uit als gevolg van het abrupt stoppen van de follikels in bepaalde gebieden, zowel op het hoofd als op het lichaam (zoals armen of benen).

Over het algemeen verschijnt alopecia areata vóór de leeftijd van twintig jaar en is het behandelbaar. De belangrijkste oorzaken zijn emotionele spanning of momenten van intense stress. Bijvoorbeeld tijdens de examentijd, emotionele of fysieke mishandeling of een scheiding van de ouders.

Meisje trekt aan haar haren waardoor ze alopecia heeft

Alopecia bij kinderen als gevolg van tractie

Paardenstaarten, vlechten en strakke kapsels kunnen ook haarverlies bij kinderen veroorzaken. Het is het resultaat van het continu trekken van het haar op bepaalde plekken (Engelse link).

In sommige gevallen kan het ook onomkeerbaar zijn. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat er spanning op het haar komt en het vrij en ontspannen kan bewegen.

Alopecia door trichotilomanie

Door ernstige gevallen van angst hebben kinderen de neiging om hun haar uit te trekken, wat kan leiden tot alopecia. De behandeling bestaat uit psychologische aandacht met als doel te ontdekken wat het probleem veroorzaakt. Het wordt beschouwd als een nerveuze tic en komt vaker voor aan de achterkant van de nek en in de pony.

Alopecia door ringworm

In dit geval wordt alopecia veroorzaakt door de aanwezigheid van schimmels (Engelse link) en gaat het om plaatselijke haaruitval. Bovendien kan ringworm zich verspreiden door direct contact tussen kinderen.

Denk bijvoorbeeld aan een kinderdagverblijf of school of door het delen van een haarborstel of handdoek. Het is echter belangrijk om het gebruik van huismiddeltjes te vermijden. In plaats daarvan moet een medisch dermatoloog degene zijn die de juiste behandeling aangeeft.

Wat moet je nog meer weten?

Over het algemeen komt elk type alopecia vaker voor in een specifieke leeftijdsgroep. Occipitale en driehoekige alopecia komt vaker voor bij baby’s en kleine kinderen. Telogene en anagene effluvium, trichotillomanie, alopecia door ringworm en alopecia areata komen vaker voor in de latere kinderjaren en adolescentie.

Hoe dan ook, het is altijd het beste om een kinderarts of dermatoloog te raadplegen om een juiste diagnose te stellen. Zodra een professional de oorsprong van alopecia heeft vastgesteld, zal hij of zij beslissen wat de beste therapeutische opties zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Children’s Hair Loss. (n.d.). American Hair Loss Association. Retrieved on June 19, 2020 from https://www.americanhairloss.org/children_hair_loss/introduction.html
 • What you need to know about alopecia areata during childhood. (n.d.). National Alopecia Areata Foundation. Retrieved on June 19, 2020 from https://www.naaf.org/alopecia-areata/living-with-alopecia-areata/alopecia-areata-in-children
 • Gilhar, Amos, Amos Etzioni, and Ralf Paus. “Alopecia areata.” New England Journal of Medicine 366.16 (2012)
 • Cranwell W, Sinclair R. Common causes of paediatric alopecia. Aust J Gen Pract. 2018;47(10):692-696. doi:10.31128/AJGP-11-17-4416
 • Ho CH, Zito PM. Androgenetic Alopecia. [Updated 2019 May 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/
 • Harvard Health Publishing. (April, 2019). Telogen Effluvium. Harvard University.
 • Kim MS, Na CH, Choi H, Shin BS. Prevalence and factors associated with neonatal occipital alopecia: a retrospective study. Ann Dermatol. 2011;23(3):288-292. doi:10.5021/ad.2011.23.3.288
 • Billero V, Miteva M. Traction alopecia: the root of the problem. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2018;11:149-159. Published 2018 Apr 6. doi:10.2147/CCID.S137296
 • Möhrenschlager M, Seidl HP, Ring J, Abeck D. Pediatric tinea capitis: recognition and management. Am J Clin Dermatol. 2005;6(4):203-213. doi:10.2165/00128071-200506040-00001

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.