Bind de strijd tegen haarverlies aan met 7 voedingsmiddelen

Valt je haar in buitensporige mate uit? Maken deze voedingsmiddelen geen deel uit van jouw voedingspatroon? Nu je de voordelen kent, mag je niet langer aarzelen. Begin met deze voeding op regelmatige basis te eten.
Bind de strijd tegen haarverlies aan met 7 voedingsmiddelen
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vele factoren kunnen extreem haarverlies beïnvloeden. Maak kennis met 7 heilzame voedingsmiddelen en bind de strijd tegen haarverlies aan.

Wat vele mensen niet beseffen, is dat haarverlies soms optreedt als gevolg van bepaalde voedingstekorten. Er kan zelfs sprake zijn van ondervoeding. Misschien richt je vooral je aandacht op uitwendige behandelingen. Het haar heeft echter bepaalde ingrediënten uit je voeding nodig om de strijd tegen haarverlies aan te binden

Dat is dus ook de reden waarom je beter niet alleen producten tegen haaruitval kunt gebruiken. Het is ook heilzaam dat je enkele ingrediënten aan je voedingspatroon toevoegt. Ze verbeteren de gezondheid van je haar.

In dit artikel willen we je in detail laten kennismaken met de zeven beste voedingsmiddelen tegen haarverlies. Aarzel dus niet om ze vaker te eten als je merkt dat je meer haren dan normaal begint te verliezen.

7 voedingsmiddelen die je kunnen helpen in de strijd tegen haarverlies

1. Spinazie

Spinazie eten bij haarverlies

Deze lekkere groene groente is één van de beste voedingsmiddelen om zwakke haren te versterken die in overdreven mate uitvallen.

 • Spinazie verschaft ijzer, betacaroteen en vitamine C. Deze elementen zijn allemaal noodzakelijk om een gezonde haargroei te stimuleren.
 • Bovendien bevat spinazie een kleine hoeveelheid aminozuren. Ze maken de haarzakjes sterker en helpen om de vezels sterk en glanzend te houden.

2. Linzen

Haarverlies bestrijden met linzen

Linzen zijn één van de meest complete soorten peulvruchten. Men beveelt ze ten zeerste aan. Het verschaft het lichaam vele van de voedingsstoffen die het nodig heeft.

 • Linzen leveren biotine en eiwitten die goed voor je haar zijn. Ze kunnen niet alleen het haarverlies verminderen. Ze kunnen ook de verzwakking en het breken van de haren helpen voorkomen.
 • Linzen zijn ook een grote bron van ijzer. In gevallen van bloedarmoede stimuleert ijzer de controle over het haarverlies.

3. Vette vis

Haarverlies bestrijden met vette vis

Vette vis is nog een ander nuttig voedingsmiddel in de strijd tegen haarverlies. Zalm, tonijn en andere soorten vette vis bevatten omega 3-vetzuren en hoogwaardige eiwitten. Die bestanddelen bevorderen de gezondheid van het haar.

 • Eet minstens twee keer per week vette vis. Dat kan helpen het verlies van natuurlijke oliën in de hoofdhuid te voorkomen. Bovendien stimuleert het de haargroei.
 • Sommige soorten bevatten ook selenium. Deze stof is een belangrijk ingrediënt in de strijd tegen haarverlies om het de haaruitval onder controle houdt.
 • Vette vis bevat ook antioxidanten. Die elementen bestrijden vrije radicalen en helpen de verzwakking van de haarwortels te verminderen.

4. Havermout

Het effect van havermout bij haarverlies

Op het gebied van voeding neemt havermout een zeer belangrijke plaats in. Dit komt niet alleen omdat het dankzij de vezels die het bevat de vertering verbetert. Havermout is ook een geweldig middel om bij je lichamelijke verzorging te gebruiken. Het bevat immers veel vitamine B en mineralen.

 • De voedingsstoffen kunnen de haarvezels versterken en zijn een hulpmiddel in de strijd tegen haarverlies.
 • Bovendien helpen de aminozuren in havermout de haarzakjes te versterken. Ze stimuleren ook de groei van sterk en gezond haar.

Vind meer informatie in dit artikel:
Vier fantastische tips voor lang en gezond haar

5. Pompoen

Hoe pompoen kan helpen om haarverlies te bestrijden

Pompoen is in de wereld van de gastronomie heel bekend. Deze groente is een zeer veelzijdig en goedkoop ingrediënt. Je kan het op vele verschillende manieren aan je voedingspatroon toevoegen.

 • Pompoen is goed voor het haar omdat het vitamine E bevat. Deze vitamine is een antioxidant die de schade als gevolg van gifstoffen en van de zon kan verminderen. De haarwortels nemen deze stof op. Op die manier kan vitamine E de groei van nieuwe haren stimuleren.
 • Pompoen valt ook op omdat het vitamine C en vetzuren bevat. Die elementen helpen om de talgklieren te reguleren. Op die manier helpen ze droog haar en haarverlies te voorkomen.
 • Bovendien bevat deze groente ook mineralen als kalium en zink. Deze bestanddelen stimuleren de bloeddoorstroming en de synthese van collageen.

6. Eieren

Eieren eten tegen haarverlies

In de strijd tegen haarverlies kan je ook eieren gebruiken. Ze zijn één van de meest aanbevolen ingrediënten voor gezond haar. Het gebruik van eieren in haarmaskers heeft meerdere voordelen te bieden. Je kan echter ook van de voordelen van eieren gebruiken door ze gewoon te eten.

 • De hoogwaardige eiwitten in eieren ondersteunen de vorming van sterkere en meer glanzende haarvezels.
 • Bovendien helpen hun voedingsstoffen de schade aan de haarzakjes te herstellen. Ze voorkomen ook droogheid en buitensporig haarverlies.
 • Daarnaast bevatten eieren een grote hoeveelheid vitamine B-complex. Dit element speelt een belangrijke rol in de haargroei.

7. Noten

Eet noten en bestrijd haarverlies

Walnoten, amandelen en andere soorten noten bevatten aminozuren en essentiële mineralen die echt gunstig zijn voor het haar.

 • Noten verschaffen zink, selenium en magnesium. Deze elementen helpen de verzwakking van de haarzakjes te verminderen en  de haargroei te stimuleren.
 • Bovendien bevatten noten vetzuren die een goede productie van oliën op de hoofdhuid stimuleren. Dit helpt om buitensporige droogheid te voorkomen.
 • In noten vinden we ook omega 3- en omega 6-vetzuren. Dit zijn ideale bestanddelen die helpen om ontsteking van de haarzakjes of problemen van de bloedsomloop te vermijden.

Valt jouw haar in extreme mate uit? Maken deze voedingsmiddelen geen deel uit van je voedingspatroon? Je kent nu de voordelen van deze voeding in de strijd tegen haarverlies. Aarzel dus niet om ze regelmatig te eten.

Om dit probleem op een goede manier onder controle te houden moet je er uiteraard voor zorgen dat je ook goede gewoonten invoert om je haar te verzorgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.