Alles wat je over kankercellen moet weten

Kankercellen vertonen mutaties in hun DNA. Veranderingen die het genetische materiaal in elk van hen veranderen. Dit gebeurt om verschillende redenen, waaronder erfelijke factoren, slechte gewoonten of blootstelling aan giftige stoffen.
Alles wat je over kankercellen moet weten

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vroege detectie van kanker verbetert de prognose aanzienlijk. Onderzoekers richten daarom hun inspanningen op het volgen en screenen van campagnes voor de meestvoorkomende vormen van kankercellen naar leeftijd.

Tot op heden hebben wetenschappers meer dan 100 soorten kanker geïdentificeerd. Deze pathologie treft alle zoogdieren, behalve een knaagdier dat de naakte molrat wordt genoemd.

Wat is kanker?

Kanker is een proces waarbij normale cellen veranderingen ondergaan die mutaties worden genoemd. Als gevolg hiervan beginnen ze zich op een ongecontroleerde manier te reproduceren. Dit gebeurt vanwege een genetische aanleg, maar ook vanwege de levensstijl en de omgeving waaraan we worden blootgesteld.

Om het lichaam goed te laten functioneren, moet er een evenwicht tussen de geboorte en de dood van cellen zijn. Het lichaam heeft mechanismen om dit evenwicht te garanderen, maar als ze falen, dan vindt deze willekeurige cellulaire reproductie plaats, wat tot neoplasmata leidt.

Categorisering van kanker volgens het type kankercellen

Een DNA-streng en een kankercel

Genetische mutaties zorgen ervoor dat cellen zich ongecontroleerd voortplanten. Afhankelijk van de cellen waaruit kanker ontstaat, zijn er dan vijf classificaties voor deze ziekte:

  • Carcinoom: wanneer de kankercellen zich in de huid of de oppervlakkige delen van de inwendige organen bevinden. Het is het meestvoorkomende type.
  • Sarcoom: als het zijn oorsprong in de cellen van het bindweefsel vindt, dat wil zeggen in de botten of de zachte weefsels (Engelse link). De laatste omvatten spieren, bloedvaten en andere ondersteunende weefsels.
  • Myeloom: dit type kanker komt uit de cellen van het beenmerg (Spaanse link).
  • Lymfoom: in dit geval zijn de kankercellen de lymfocyten, die deel van het immuunsysteem uitmaken.
  • Leukemie: treedt op wanneer het beenmerg een overmatige hoeveelheid onrijpe witte bloedcellen aanmaakt. Het wordt als een kanker van het bloed beschouwd.

De verschillen tussen normale cellen en kankercellen

Er zijn tussen normale cellen en kankercellen veel verschillen. De eerste hiervan is dat normale cellen met reproduceren stoppen wanneer hun aantal voldoende is om hun overeenkomstige functie uit te voeren. Kankercellen blijven daarentegen ongecontroleerd.

Andere relevante verschillen houden met cellulaire interactie verband. Kankercellen reageren niet op de signalen die andere weefsels afgeven, terwijl normale cellen dat wel doen.

Aan de andere kant, als normale cellen beschadigd raken of verouderen, dan is wat er gebeurt dat ze zichzelf herstellen of afsterven. Dit is de juiste evolutie voor het goed functioneren en onderhouden van functies. Kankercellen doen dit echter niet. Dit verklaart gedeeltelijk het onregelmatige uiterlijk en de toename van de grootte van de kern.

Als het op hechting aankomt, dan scheiden normale cellen stoffen af waardoor ze zich bij een andere celgroep kunnen aansluiten. Kankercellen doen dit niet, maar reizen door het lichaam en veroorzaken uitzaaiingen (Engelse link), dat wil zeggen, ze vormen dichtbij of ver van het gebied van oorsprong nieuwe tumorlocaties.

Wat zijn dan tumoren?

Tumoren zijn daarom massa’s die door de ongecontroleerde vermenigvuldiging van een groep cellen uit elk weefsel in het lichaam ontstaan. Niet elke tumor is een automatische indicatie van kanker, dus het is belangrijk om onderscheid te maken.

Een tumor is goedaardig als de groei niet onevenredig of agressief is. Het dringt bovendien niet binnen in nabijgelegen weefsels of metastaseren het niet, dat wil zeggen, het verspreidt zich niet naar andere organen van het lichaam.

Aan de andere kant is een tumor kwaadaardig wanneer de massa uit kankercellen bestaat en daarom nabijgelegen weefsels binnen kan dringen en zelfs andere gebieden kan bereiken.

Wat zijn de stadia van kanker?

Het proces van kanker gaat van het moment waarop de kankercellen zich vormen totdat kanker het terminale stadium bereikt. Dit kan maanden, jaren of zelfs decennia duren. De evolutie (Spaanse link) is niet altijd hetzelfde en de factoren die erbij betrokken zijn, zijn talloos. De stadia van kanker zijn als volgt:

  • Stadium 0: verwijst naar het moment waarop de kankercellen verschijnen die door een mutatie zijn ontstaan. Het is de langste fase en het gaat om ongecontroleerde vermenigvuldiging. Het veroorzaakt geen symptomen en de diagnose is onwaarschijnlijk.
  • Stadium I: dit wordt de in-situ-fase genoemd (Spaanse link), waarbij de kankerachtige laesie al onder de microscoop waarneembaar is. Bij een aantal typen is het mogelijk om een vroege diagnose te stellen.
  • Stadium II: de kankercellen beginnen de aangrenzende weefsels binnen te vallen en dit staat daarom als lokale invasie bekend. In een aantal gevallen treden al symptomen op.
  • Metastase of stadium III: de ziekte breidt zich uit en treft andere gebieden dan de plaats van oorsprong en aangrenzende weefsels, bekend als een verre invasie. Er zijn symptomen die ernstig kunnen zijn.
  • Stadium IV: de terminale fase (Spaanse link) verwijst naar een progressieve en ongeneeslijke ziekte. Er zijn ernstige symptomen, in het bijzonder een kenmerkende intense pijn die alleen palliatieve zorg toelaat.

Wat zijn de meest voorkomende behandelingen?

Vrouw met kanker in het ziekenhuis

Er zijn verschillende soorten behandelingen voor kanker en ze worden meestal in combinatie gebruikt. Het medische team beoordeelt wat de beste optie is, afhankelijk van elk geval en de geldende protocollen.

Elk land heeft in algemene termen richtlijnen voor de therapeutische benadering (Spaanse link) van kanker ontwikkeld om de juiste protocollen vast te stellen.

Chirurgische ingreep

Artsen voeren een operatie uit om solide tumoren te verwijderen. Het is meestal niet voldoende om microscopisch kleine laesies te verwijderen die zich rond de primaire laesie kunnen bevinden. Het is daarom gebruikelijk dat specialisten een operatie met chemotherapie of radiotherapie combineren.

Chemotherapie

Dit is een behandeling waarbij medicijnen of chemicaliën worden gebruikt om kankercellen te vernietigen. Wat het doet, is voorkomen dat dergelijke tumoren groeien en zich voortplanten. Het kan echter ook gezonde cellen beschadigen.

Bestraling

Bestraling is een procedure waarbij röntgenstralen of andere deeltjes worden gebruikt om kankercellen te doden. Het helpt ook om tumoren kleiner te kunnen maken.

Overige opties

Andere behandelingen voor kanker zijn onder andere immunotherapie, gerichte therapie, hormoontherapie en stamceltransplantaties. Precisiemedicijnen helpen bepalen welke voor elke patiënt het meest geschikt is.

Gezonde gewoonten om kankercellen te voorkomen

Een gezonde levensstijl is de beste manier om kanker te voorkomen. Er zijn zeer eenvoudige maatregelen die effectief zijn om te voorkomen dat deze gevaarlijke ziekte zich ontwikkelt. Het is het beste om deze algemene richtlijnen te volgen:

  • Vermijd tabaksgebruik: roken wordt sterk met longkanker geassocieerd (Spaanse link).
  • Zorg voor een gezond voedingspatroon: de opname van groenten heeft gunstige effecten laten zien (Spaanse link).
  • Voer regelmatig lichamelijke activiteit uit.
  • Bescherm jezelf tegen de zon: Door de invloed van ultraviolette straling kan huidkanker ontstaan (Spaanse link).
  • Laat je vaccineren: we hebben momenteel immunisaties tegen hepatitis B en humaan papillomavirus. Deze kunnen respectievelijk lever- en baarmoederkanker helpen te voorkomen.
  • Laat je medisch nakijken: periodieke controles zijn een eenvoudige en goedkope maatregel die kwaadaardige progressies helpt voorkomen.
  • Mammogrammen, colonoscopieën (Spaanse link) en baarmoedercytologie hebben hun effectiviteit al jaren bewezen.

Kankercellen hebben zorg nodig

Kortom, kanker verandert het leven van degenen die het hebben en degenen om hen heen. Het belang van preventie door zelfzorg, uitgedrukt in een gezonde levensstijl, kan daarom nooit genoeg worden benadrukt.

Tegenwoordig biedt de wetenschap veel mogelijkheden om deze ziekte op tijd op te sporen en met een grote kans op succes te behandelen. Nadat men aan kanker heeft geleden, moet men ook voorzichtig zijn, aangezien de mogelijkheid van terugkeer bestaat, vooral in de context van chronische pathologieën.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Montalvo-Javé, E. E., Rojas, S. K., Cejudo, A. P., Ortega, R. V., & Kuba, E. B. (2013). Hallazgos de anatomía patológica en una serie clínica de colecistectomía electiva. ¿Es frecuente el cáncer in situ? Cirujano general, 35(1), 36-40.
  • David, L. P. B., & Duque, M. Á. C. (2008). Pacientes con cáncer en fase terminal-una mirada fenomenológica existencial. International Journal of Psychological Research, 1(2), 13-20.
  • Sánchez, N. C. (2013). Conociendo y comprendiendo la célula cancerosa: Fisiopatología del cáncer. Revista Médica Clínica Las Condes, 24(4), 553-562.
  • Clark, Matthew A., et al. “Soft-tissue sarcomas in adults.” New England Journal of Medicine 353.7 (2005): 701-711.
  • Charlot-Lambrecht, I., et al. “Mieloma múltiple.” EMC-Aparato locomotor 45.1 (2012): 1-13.
  • Arvelo, Francisco, Felipe Sojo, and Carlos Cotte. “Tumour progression and metastasis.” Ecancermedicalscience 10 (2016).
  • Menchón, S. “Modelado de las diversas etapas del crecimiento del cáncer y de algunas terapias antitumorales.” Universidad Nacional de córdoba (2007).
  • Faivre, J. “Detección sistemática del cáncer colorrectal.” EMC-Tratado de Medicina 23.3 (2019): 1-9.
  • Española, Española de Oncología Médica SEOM Sociedad, and S. E. D. del Dolor. “GADO: Guía para el abordaje interdisciplinar del dolor oncológico.” (2018).
  • López, Aly Gallo, and Director General ARCPER. “Medicina de precisión en oncología.” Medicina centrada en el paciente: reflexiones a la carta. Unión Editorial, 2018.
  • Fernández-Alonso, M. Carmen, and María Platón. “El sol, la piel y el cáncer.” (2019).
  • Roco, Ángela, et al. “Farmacogenética, tabaco, alcohol y su efecto sobre el riesgo de desarrollar cáncer.” Revista chilena de pediatría 89.4 (2018): 432-440.
  • VILLANUEVA, ADRIANA CASTILLO, and FIKRAT ABDULLAEV JAFAROVA. “Lectinas vegetales y sus efectos en el cáncer.” (2019).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.