Alles wat je over foetus in foetu moet weten

De anomalie die bekend staat als foetus in foetu wordt door het feit gekenmerkt dat er twee tweelingen zijn: een van hen ontwikkelt zich, terwijl de andere zich als een parasiet in de eerste nestelt. Ze bevinden bijna altijd in de buikstreek, maar ze zijn ook in andere delen van het lichaam aangetroffen.
Alles wat je over foetus in foetu moet weten

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het eerste geval van foetus in foetu werd in 1800 gerapporteerd. Sindsdien zijn er wereldwijd ongeveer 200 gevallen gemeld. De zeldzaamheid van deze anomalie en de geografische spreiding ervan hebben diepgaande studies van dit fenomeen verhinderd.

Meckel ontdekte deze vreemde toestand voor het eerst. Hij gaf het de naam foetus in foetu om naar die gevallen te verwijzen waarin een parasitaire tweeling in zijn of haar gezonde broer of zus wordt aangetroffen, die als zijn gastheer dient.

Het is heel gebruikelijk dat artsen deze ziekte aanvankelijk als een pijnloze knobbel diagnosticeren. 89% van de gevallen is in de eerste 18 maanden van het leven ontdekt. Er zijn echter ook veel gevallen waarin ze de diagnose laat stellen.

Foetus bij foetu is een zeldzame of weesziekte

Foetus in baarmoeder

Er zijn wereldwijd slechts ongeveer 200 gevallen gedocumenteerd. Deze afwijking komt bij ongeveer 1 op de 500.000 geboorten voor. In de meeste gevallen diagnosticeren artsen het tijdens de kindertijd. Het is echter ook bij volwassenen tot 47 jaar gevonden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat je tijdens je zwangerschap moet vermijden

Het is een variant van de parasitaire tweeling

Foetus in foetu is een variant van het fenomeen dat als parasitaire tweelingen bekend staat. Dit is een aandoening waarbij er twee tweelingen aan elkaar zitten en een van hen een veel kleiner lichaam heeft dan de andere.

In deze gevallen laat de gastheertweeling of autosiet de parasiet overleven, omdat hij geen eigen organen heeft. Foetus in foetu wordt ook als een extreem geval van een Siamese tweeling beschouwd.

Foetus in foetu is een ongeluk

Embryo met verkeerde ontwikkeling

Wetenschappers weten de exacte oorzaak van dit fenomeen niet. Ze weten gewoon dat het een ongeluk is dat op een bepaald moment tijdens de vorming van de zygote gebeurt. Om de een of andere reden scheiden de tweelingen niet volledig en blijven ze aan een deel van hun lichaam gehecht.

Dit alles gebeurt voordat het embryo zich vormt. Een van de tweelingen ontwikkelt zich daarna normaal, terwijl de andere verschrompelt. Om deze reden blijft de verschrompelde embryo in de gezonde tweeling zitten en is volledig van de andere afhankelijk om te overleven.

Een foetus in foetu heeft een vreemd uiterlijk

Het is normaal dat de gastfoetus voor de geboorte sterft. Als dit niet gebeurt, dan heeft de baby een uitstulping in het gebied waar de parasitaire tweeling zit. In 80% van de gevallen gebeurt dit in de buikstreek. Het is echter ook mogelijk dat de parasitaire tweeling zich in het scrotum, de schedel, enz. nestelt.

Foetus in foetu is een mensachtige. Wanneer artsen het eruit halen, dan zit het in een membraan gewikkeld waardoor het op een kippenei lijkt. Het is echter extreem hard en vrij groot.

Wanneer het uit die schaal wordt verwijderd, dan is de parasitaire tweeling wit. Wanneer artsen deze procedure uitvoeren, dan sterft het, omdat het volledig afhankelijk van de gezonde tweeling is.

Foetus bij foetu en teratoom

Een teratoom is een ingekapselde tumor die resten van weefsels en zelfs organen bevat. Er zijn gevallen van teratomen bekend die haren, tanden, botten en zelfs harten bevatten, hoewel dit vrij zeldzaam is.

Vanwege zijn eigenschappen wordt een teratoom soms met foetus in foetu verward. Onderzoekers hebben criteria opgesteld om de een van de ander te onderscheiden. Teratomen kunnen kwaadaardig worden, terwijl foetus in foetu dat niet kan. Op dezelfde manier, om het een foetus in foetu te noemen, moet het een ruggengraat hebben.

Het vormt een risico voor de gastheer

De parasitaire tweeling is een potentieel risico voor de gezonde tweeling. Het verandert in een last die je in je lichaam draagt en het dient geen enkel doel en kan tot 1 kilogram wegen. Het heeft geen hersenen en een lege schedelholte en het heeft ook geen borstholte, maar heeft in plaats daarvan stevig vlees.

Het risico hangt ook van de locatie van de parasitaire tweeling af. Zoals we al zeiden, bevindt het zich bijna altijd in de buik. Er zijn echter gevallen waarin het zich in de mondholte (6), in de schedel (7-9), in de lever (10) en andere gevaarlijke locaties bevindt. Er zijn dertien gevallen gemeld waarin meer dan twee parasitaire tweelingen naast elkaar bestonden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lugones Botell, M., & Ramírez Bermúdez, M. (2013). Fetus in fetu. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología, 39(1), 63-68.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.