Alles geven in een relatie: de psychologische kosten

Alles geven in een relatie terwijl die andere persoon helemaal niet even toegewijd is, kan zeer destructief zijn voor je psychologisch welzijn. Wees dus voorzichtig.
Alles geven in een relatie: de psychologische kosten

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Alles geven in een relatie kan psychologisch zeer veel van iemand eisen.

Toch is dit iets dat velen van ons vaker doen dan ze denken, of dit nu komt doordat we vanuit de maatschappij hebben meegekregen dat het zo moet, of omdat we dit ergens anders hebben geleerd.

Soms is alles geven in een relatie bijna een verplichting die we onszelf opleggen. Als we niet alles zouden geven, dan zouden anderen ons hier voor aankijken. En als de relatie vervolgens niet slaagt, dan is dit onze schuld.

Alles geven in een relatie vanwege sociale druk

Een Meisje Dat Een Schim Omhelst Omdat Alles Geven In Een Relatie Het Enige Is Dat Ze Kent

Een van de overtuigingen die mensen ertoe aanzet om alles te geven in een relatie is een valse overtuiging. Namelijk dat we onszelf voor de volle 100% moeten geven om aan die ander te kunnen laten zien dat we met heel ons hart van hem houden.

Het probleem is dat jij misschien 100% van jezelf geeft, maar dat dit voor die ander helemaal niet het geval hoeft te zijn. Soms geeft de ander nog niet eens 20%.

Dit kan erg vermoeiend en verwoestend zijn. Je probeert een stabiele fundering te behouden, maar vroeg of laat zal deze fundering het begeven.

En dan zul je zelf ook op een breekpunt komen. Je kunt niet de enige zijn die alles geeft in een relatie, het moet van twee kanten komen. Dit soort relaties zullen uiteindelijk namelijk uit elkaar vallen, en dan zal jij degene zijn die zich hier schuldig over voelt.

Al die sociale druk die ons ertoe aanzet om onszelf helemaal uit te putten voor onze relatie creëert een verblinding bij ons, waardoor we niet in staat zijn in te zien dat die ander helemaal niets doet, en dat het wellicht tijd is om de knoop door te hakken.

Je draagt een immens gewicht op je schouders. En daarnaast ben je misschien niet in staat om je ogen te openen voor wat een ideale relatie werkelijk inhoudt. Namelijk een relatie waarin twee mensen beide 50% geven. Een gezonde relatie is een verbintenis voor beide partners die uiteindelijk kan leiden tot een vervullende relatie.

Van iemand houden betekent niet dat je jezelf moet opofferen. Het betekent niet dat je moet blijven geven tot er niets meer te geven valt.

Van iemand houden is niet hetzelfde als strijden. Het houdt niet in dat je de ander voortdurend op jouw liefde moet wijzen, zodat hij niet kan denken dat die liefde er niet is. Liefde – ware liefde – zal er nooit voor zorgen dat iemand zich niet goed voelt.

Verwachtingen trekken ons in een neerwaartse spiraal van pijn

Een Meisje Dat Een Schim Knuffelt

Naast alle overtuigingen die we hebben over relaties, hebben we ook bepaalde verwachtingen.

Veel van deze verwachtingen worden beïnvloed door onze omgeving, maar sommigen komen voort uit die fase in de liefde waarin we een oogkleppen opzetten.

Zo hebben velen van ons bijvoorbeeld onrealistische verwachtingen. Hiertoe behoort ook de verwachting dat een relatie alles zou moeten kunnen overwinnen. Of dat alles goed moet blijven gaan, ondanks de vele problemen die zich voordoen. Dit kan ervoor zorgen dat we een slaaf worden van onze eigen relatie.

We ondernemen geen stappen om deze problemen onder ogen te komen. Vaak hebben we de neiging om alle tegenslagen op dezelfde manier aan te pakken, zonder de verschillen van elkaar te onderscheiden.

We dromen dat we ondanks alles vooruit zullen blijven gaan, omdat de liefde uiteindelijk alles overwint.

De liefde kan echter helemaal niet alles overwinnen. Het is er of het is er niet. Liefde is geen strijd of een voortdurende bron van pijn.

Wanneer de koek op begint te raken en onze relatie verandert in een enorme verantwoordelijkheid, dan is het belangrijk om onze ogen te openen. We moeten kijken of we nog wel op de juiste weg zitten.

Liefde zou namelijk mooi moeten zijn, toch?

In de liefde is er geen onduidelijkheid

Alles Geven In Een Relatie Het Enige Is Dat Ze Kent

We moeten onszelf bevrijden van die overtuigingen en verwachtingen die zo diep in onze geest gekerfd staan en ervoor zorgen dat we liefde zien als iets moois dat tegelijkertijd ook destructief kan zijn.

Nogmaals, liefde is geen opoffering of strijd. Als dit wel het geval is, dan is er geen sprake van liefde. De gevolgen hiervan kunnen zijn: laag zelfvertrouwen, weinig waardering voor jezelf en zelfs depressie.

Van iemand houden betekent niet dat je 100% van jezelf moet geven terwijl die andere persoon helemaal niets geeft.

Vroeg of laat zal je het nodig hebben dat die ander ofwel verandert en evenveel gaat geven als jij of je zult zo uitgeput raken dat de relatie steeds zwakker wordt en er uiteindelijk een breuk ontstaat.

Denk na over wat het werkelijk betekent om ‘alles te geven in een relatie’. Het klinkt misschien romantisch in films, maar in het echte leven is dit heel anders.

Laten we leren om de liefde te zien als iets dat geen pijn met zich meebrengt. Laten we onze blinddoek voor eens en voor altijd afdoen.

Illustraties met dank aan Daniel Segrove

Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.