5 tips voor een dieet om af te vallen tijdens de menopauze
Af te vallen tijdens de menopauze is niet alleen om esthetische redenen een goed idee. Hoewel het op dit moment in je leven normaal is om je zorgen te maken over je figuur, is het juiste lichaamsgewicht belangrijk voor je algehele gezondheid.
Je lichaam en zijn functies ondergaan een abrupte verandering als gevolg van hormonale veranderingen tijdens de menopauze. Je stofwisseling vertraagt en er is een grotere neiging tot het ophopen van lichaamsvet, vasthouden van vocht en verlies van spiermassa.
Om al deze effecten tegen te gaan, is het cruciaal om de rol die je dieet daarin speelt te begrijpen. Hoewel veel mensen het belang ervan negeren, is het vasthouden aan een goed dieet de belangrijkste factor bij het handhaven van een gezond gewicht en het voorkomen van ziektes.
Wat zijn de sleutels om af te vallen tijdens de menopauze? Welke veranderingen moet je aanbrengen in je dieet?
Veel vrouwen willen de antwoorden op deze vragen weten. In dit artikel zullen we dus een aantal aanbevelingen delen.
Een gezond dieet om af te vallen tijdens de menopauze
Het vasthouden aan een gezond dieet is de beste manier om af te vallen tijdens de menopauze. Hoewel het een goed idee is om andere aanvullende gewoonten aan te nemen, zal het eten van voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde helpen om je stofwisseling te optimaliseren.
Door de veranderingen die het lichaam in dit stadium van het leven ondergaat, moet je er dus voor zorgen dat je de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt. In feite zijn er enkele speciale voedingsvereisten voor het voorkomen van chronische ziekten zoals osteoporose en artritis.
Het goede nieuws is dat je geen strenge beperkingen hoeft te stellen of strikte regimes hoeft op te volgen. Door gezonde ingrediënten te combineren, kun je een uitgebalanceerd, compleet dieetplan ontwerpen dat de hoeveelheid vetten en calorieën controleert.
Voedingsmiddelen om af te vallen tijdens de menopauze
- Mager vlees (mager varkensvlees, kip of kalkoen)
- Vis en zeevruchten
- Volkoren granen (haver, rijst, volkorenbrood, enz.)
- Groente en fruit
- Peulvruchten (bonen, linzen, erwten, soja)
- Noten en zaden
- Gezonde vetten (olijfolie, avocado, zonnebloemolie)
De sleutelaspecten van een dieet om af te vallen tijdens de menopauze
Naast het rekening houden met deze ideale voedingsmiddelen om af te vallen tijdens de menopauze, is het ook goed om enkele belangrijke aspecten in de praktijk te brengen om je dieet gezonder en effectiever te maken.
1. Verhoog je eiwitinname
Het opnemen van meer eiwitten in je dieet zal een aanvulling zijn op elke training die je doet om de spiermassa te behouden. Tegelijkertijd ‘stimuleert’ het de stofwisseling om gemakkelijker af te vallen.
Een aantal eiwitrijke voedingsmiddelen zijn onder andere:
- Mager vlees
- Vis en zeevruchten
- Peulvruchten en noten
- Eieren
- Zuivelproducten
2. Een uitgebalanceerd ontbijt eten
Een gezond en uitgebalanceerd ontbijt moet namelijk 25% van je dagelijkse calorie-inname uitmaken. Je kunt het ontbijt dus niet simpelweg vervangen door een kopje koffie, koekjes, bewerkte voedingsmiddelen of kant-en-klaarmaaltijden.
3. Verhoog de hoeveelheid fruit en groenten die je eet
- We raden aan om tussen de vijf en zes porties per dag te eten en daardoor je honger onder controle te houden, energie te krijgen en je stofwisseling te verbeteren.
4. Vermijd verzadigde vetten en suikers
- Bewerkt voedsel, bakkerijproducten en snoep zouden geen deel van je dieet mogen uitmaken. Het is belangrijk om het label te lezen, zodat je ze niet per ongeluk in je dieet opneemt.
5. Drink meer water
- Door het drinken van water voel je je langer vol tussen de maaltijden door en het verbetert ook de spijsvertering. Daarom zou je moeten proberen om tussen de 6 tot 8 glazen per dag te drinken.
Probeer je tijdens de menopauze af te vallen? Maak je je ook zorgen over de problemen die samenhangen met overgewicht? Probeer dan deze belangrijke tips uit om goed voor jezelf te zorgen tijdens deze tijd van het leven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Deer RR., Volpi E., Protein intake and muscle function in older adults. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2015. 18 (3): 248-53.
- Alissa EM., Ferns GA., Dietary fruits and vegetables and cardiovascular diseases risk. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (9): 1950-1962.