Aderontsteking behandelen met 5 natuurlijke middelen

Behandel aderontsteking op tijd, want anders kan het gevaarlijk worden. Daarom moet je maatregelen treffen om complicaties te voorkomen die je gezondheid schade toe zouden kunnen brengen.
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 28 februari, 2023

Aderontsteking is een aandoening die je bloedcirculatie beïnvloedt en kan zorgen voor serieuzere complicaties in je lichaam. Zoals bij de meeste vormen van pijn kun je een aderontsteking voorkomen door actief en gezond te blijven. Er zijn echter genetische oorzaken die wat lastiger zijn te bestrijden. Voor degenen die de ziekte hebben, kan een aderontsteking behandelen met natuurlijke middelen heel effectief zijn.

Wat is aderontsteking?

Ontsteking in een ader is een ziekte die aderontsteking wordt genoemd. Het treft vaak oudere mensen.

Er zijn verschillende soorten aderontsteking:

 • Oppervlakkige aderontsteking, die de aderen tussen de huidlagen treft. Dit is goedaardig en brengt geen grote risico’s met zich mee.
 • Tromboflebitis, waarbij sprake is van ontsteking van bloedproppen. Diepe flebitis of tromboflebitis is gecompliceerd en je loopt een groot risico dat de bloedproppen zich naar de rest van je lichaam gaan begeven. Dit kan een blokkade in je bloedstroom veroorzaken, waardoor sommige weefsels afsterven. Het kan er zelfs voor zorgen dat de persoon komt te overlijden.

Wat veroorzaakt aderontsteking?

Aderontsteking wordt veroorzaakt door bloedproppen die ontstoken raken in je aderen. Het veroorzaakt daarom problemen zoals pijn, gevoelloosheid, een brandend gevoel, een rode huid en koorts. Als deze symptomen zich voordoen, moet je naar je dokter gaan en onmiddellijk beginnen met de aderontsteking behandelen.

De oorzaak van aderontsteking kan verschillen. In veel gevallen spelen genetische factoren een belangrijke rol. Een sedentaire levensstijl is een andere oorzaak, omdat mensen die veel uren zittend werk doen de neiging hebben om deze ziekte te ontwikkelen. Dit komt omdat er dan sprake is van een gebrek aan circulatie in de aderen.

Wanneer je veel gifstoffen in je lichaam hebt, kan dat ook een oorzaak zijn van aderontsteking. Verdikkingen, infecties of overgewicht kunnen ook bijdragen aan geblokkeerde aderen.

Hoe voorkom je aderontsteking?

 • Tenminste 1,5 tot 2 liter water drinken (6 tot 8 glazen) op een dag is heel gunstig voor je lichaam, omdat het je gehydrateerd houdt en bovendien ziektes zoals aderontsteking voorkomt.
 • Een goed en uitgebalanceerd dieet is noodzakelijk. Het is aan te raden dat je voedingsmiddelen neemt die je bloedsomloop verbeteren, zoals vezels en antioxidanten.

Voedsel dat veel transvetten bevat, alcoholische dranken en sigaretten kunnen ook schade aanrichten voor je lichaam. Vermijd de consumptie ervan om deze ziekte te voorkomen.

Dit in combinatie met een goede sportroutine vermindert je risico en verbetert je bloedsomloop.

Aderontsteking behandelen: 5 natuurlijke middelen

Voor de meeste ziektes is wel een oplossing te vinden in de natuur en een aderontsteking is geen uitzondering. In dit artikel laten we je zien met welke 5 middelen aderontsteking behandelen het meest effectief is.

1. Koude of warme kompressen

Deze behandeling is goed om toe te passen bij een oppervlakkige aderontsteking. Als je kompressen in huis hebt om hoofdpijn of spierpijn te verlichten dan kun je ze ook gebruiken om aderontsteking tegen te gaan. Een warm bad kan trouwens even goed werken om de symptomen te verzachten.

Wat je nodig hebt

 • Warme of koude kompressen

Wat te doen

 • Doe ten eerste wat gaas of katoenen kompressen in heet of koud water en breng ze aan op het aangetaste gebied om de ontsteking te verlichten.
 • Laat het vervolgens tenminste 10 minuten zitten.

2. Arnica

Arnica of valkruid is een bloemendragende plant die pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Bovendien is het ertoe in staat om de bloedsomloop te reactiveren. Aderontsteking behandelen met de olie die je kunt vergaren uit arnica is ideaal.

Wat je nodig hebt

 • Arnicaolie (zoveel je maar nodig hebt)
 • 1 eetlepel azijn (15 milliliter)

Wat te doen

 • Gebruik de hoeveelheid arnicaolie die je wilt en voeg daaraan vervolgens een eetlepel azijn toe.
 • Breng het mengsel 5 tot 10 minuten aan op het aangetaste gebied en spoel het daarna af met water.

Let op: Voorkom aanbrengen op je huid als je open wonden hebt.

3. Ginkgo biloba thee

De hoge kwantiteit aan flavonoïden en antioxidanten die ginkgo biloba bevat, zorgt voor een perfect middel om je bloedsomloop te verbeteren. Het zorgt er ook voor dat voorkomen wordt dat bloedproppen zich überhaupt vormen.

Wat je nodig hebt

 • 2 eetlepels ginkgo biloba bladeren of kant en klare theezakjes (30 gram)
 • 1 glas heet water (250 milliliter)
 • Een zoetstof zoals honing (naar smaak)

Wat te doen

 • Laat de bladeren of zakjes trekken in heet water, totdat het een thee wordt. Voeg honing toe of een andere zoetstof als je een zoetere thee wil.
 • We raden je aan om minimaal tweemaal per dag thee van deze plant te drinken.

4. Paardenstaartthee

De ontstekingsremmende werking van deze plant brengt meerdere voordelen voor het menselijk lichaam met zich mee. Het zorgt er onder andere voor dat je slagaders niet verkalken en dat je bloedsomloop verbetert.

Wat je nodig hebt

 • 2 eetlepels paardenstaart (30 gram)
 • 2 glazen heet water (500 milliliter)
 • Honing (naar smaak)

Wat te doen

 • Neem de bladeren van de paardenstaartplant en laat ze trekken in heet water. Als je het gaat drinken, kun je ook een beetje honing toevoegen.
 • Het is aan te raden dat je elke dag 2 koppen van deze thee drinkt, of dat je een warm en ontspannend bad neemt met de paardenstaartthee.

5. Ananas

Ananas bevat onder andere een enzym dat bromelaïne heet en dat eiwitten kan afbreken. Bovendien is het bewezen dat het een heel succesvolle, natuurlijke ontstekingsremmer is.

Het wordt ook gebruikt bij postoperatieve behandelingen omdat het naast het voorkomen van ontstekingen pijn vermindert.

Ingrediënten

 • 4 schijven ananas
 • Water of natuurlijk sap

Wat te doen

 • Verwijder de schil van de ananas en snijdt hem daarna in plakken.
 • Eet ongeveer vier schijven en neem er als je wilt wat water of een sap naar keuze bij.
 • Over het algemeen is het aan te raden dat je ananas ‘s ochtends eet voor je ontbijt en het opneemt in je dagelijkse voedingspatroon.

Zoals je kunt zien, kun je aderontsteking behandelen met een aantal verschillende, natuurlijke producten. Deze zullen je helpen om het te controleren en zelfs compleet te elimineren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dziwenka, M., & Coppock, R. W. (2016). Ginkgo biloba. In Nutraceuticals: Efficacy, Safety and Toxicity. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802147-7.00049-8
 • Alves, R. S., Leite, N. S., & Fernandes, R. P. M. (2009). Estudos bioquímicos da enzima bromelina do Ananas comosus ( abacaxi ). Scientia Plena.
 • Wright, C. I., Van-Buren, L., Kroner, C. I., & Koning, M. M. G. (2007). Herbal medicines as diuretics: A review of the scientific evidence. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.07.023

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.