Wat is paardenstaart en waar is het goed voor?

Paardenstaart staat bekend om zijn diuretische eigenschappen, maar er zijn meer voordelen voor het lichaam. Het is net zo goed voor de binnenkant als voor de buitenkant!
Wat is paardenstaart en waar is het goed voor?
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wat is paardenstaart? Paardenstaart is een plant met veel medicinale en therapeutische voordelen. De naam komt door het feit dat de plant lijkt op de staart van een paard.

Om alle fenomenale dingen die deze plant voor je gezondheid kan bieden uit te leggen, moeten we beginnen met zijn geweldige toepassingen. Deze variëren van ontstekingsremmend middel voor wonden en blauwe plekken tot crèmes en preparaten om vroegtijdige veroudering tegen te gaan.

Paardenstaart groeit van nature dicht bij waterbronnen. Denk bijvoorbeeld aan moerassen, meren, rivieren of watervoerende lagen. Het is bekend dat het een prehistorische plant is die tegenwoordig veel gebruikt wordt in verschillende delen op aarde. Ook bestrijkt de plant grote delen van Azië, Europa, Noord-Afrika en Noord-Amerika.

Paardenstaart valt op doordat de plant veel voordelen kan bieden voor veel verschillende aandoeningen.

In dit artikel laten we je de beste verzameling informatie zien over paardenstaart en waar het goed voor is, onder andere over het gebruik, de samenstelling en meer!

Wat is paardenstaart en waar is het goed voor?

Paardenstaart

Paardenstaart  is een type plant dat nooit stopt met groeien. Kortom, het volgt geen groeicyclus als reactie op de seizoenen of op de locatie. De wortels gaan erg diep in de grond en het ontspruit tuberkel (knobbelvorming) wat zeer specifiek is voor deze plantensoort.

De volgende eigenschappen zijn toegeschreven aan de paardenstaart:

 • Het helpt de huid te regenereren.
 • Is een krachtige natuurlijke luchtreiniger.
 • Heeft hoge niveaus van vitamine D en E.
 • Bevat eiwitten en aminozuren (essentieel voor de bereiding van zalven of crèmes tegen veroudering).
 • Staat bekend als een antiseptisch en ontstekingsremmend middel.
 • Is nuttig voor gezond gewichtsverlies.

Chemische samenstelling

Over het algemeen bevat deze plant een rijke combinatie van chemische elementen die de plant ideaal maken voor het behandelen van vele pijntjes:

 • Mineralen: silicium, mangaan, aluminium en kalium.
 • Fytonutriënten: saponine, fytosterolen, fenolzuur , cafeïnezuur, alkaloïden, tannines en bioflavonoïden.

Gezondheidsvoordelen

Gezondheidsvoordelen van paardenstaart

Over het algemeen wordt paardenstaart sterk aanbevolen voor de behandeling van een breed scala aan symptomen en het bestrijden van lichte tot matige gezondheidsproblemen.

Genezing

Dankzij de vele eigenschappen helpt het de genezing van open wonden te versnellen. Het heeft vooral effect op de wonden die meer tijd nodig hebben om te helen dan zou moeten.

De eiwitten die dit mogelijk maken, worden ‘tannines’ genoemd. Ze werken om de vorming van nieuw, gezond weefsel te voltooien.

Bovendien is het een uitstekende natuurlijke samentrekkende stof en heeft het geen negatieve effecten op je huid.

Antibacterieel en schimmelwerend

Een recent onderzoek  toont aan dat etherische oliën in paardenstaart de reproductie en verspreiding van bacteriën zoals E. coli of  Salmonella enteritidis bestrijdt, elimineert en vermindert.

Bovendien is het zelfs effectief bij het bestrijden van verschillende soorten schimmels, zoals Candida albicans.

Een opmerkelijke goede pijnstiller en ontstekingsremmer

De componenten van paardenstaart helpen onder andere om de ontstekingen van weefsels tegen te gaan die worden veroorzaakt door zwelling of trauma. Daarnaast werkt het ook als een lichte pijnstiller tegen middelmatige pijn.

Esthetisch gebruik

Een opmerkelijke goede pijnstiller en ontstekingsremmer

 

Nu ken je dus de verschillende toepassingen van paardenstaart. We gaan nu echter kijken naar waar dit kruid zijn reputatie echt versterkt.

Geloof het of niet, de plant heeft ook veel voordelen voor je haar en je huid.

 • Deze plant is onder andere perfect voor zowel haarverzorging als voor het stimuleren van de groei.
 • Als een natuurlijke schimmelwerende plant, voorkomt het de verschijning of verslechtering van de nagelriemen en is het ideaal voor het versterken van nagels.

Bovendien regenereert het zelfs de huid:

 • Het hoge siliciumgehalte versnelt het proces van huidcellen om sneller te regenereren.
 • Dankzij de vitamine D en E die het levert, ziet je huid er ook jonger, elastischer en gezonder uit.

Nadelen en interacties met medicijnen

Paardenstaart is een prachtige plant met zoveel medische en schoonheidsdoeleinden. Er moet echter wel speciale aandacht aan besteed worden. Je moet namelijk goed opletten met welke medicijnen je de plant mengt.

Als het gaat om medicatie en inslikken van paardenstaart wordt het aangeraden om dit niet langer dan 6 weken te doen. Na deze tijd ontwikkelt het lichaam een ​​weerstand tegen de componenten en neutraliseert het de effecten ervan.

Elke overmatige consumptie van paardenstaart zal worden getoond in het spijsverteringskanaal en het slijmvlies van het lichaam.

Je moet zeker uiterst voorzichtig zijn met deze plant en het ook zeker niet gebruiken als je allergisch bent voor aspirine. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bährle-Rapp, M., & Bährle-Rapp, M. (2010). Equisetum arvense. In Springer Lexikon Kosmetik und Körperpflege. https://doi.org/10.1007/978-3-540-71095-0_3622
 • Radulović, N., Stojanović, G., & Palić, R. (2006). Composition and antimicrobial activity of Equisetum arvense L. essential oil. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1815
 • Sandhu, N. S., Kaur, S., & Chopra, D. (2010). Equietum arvense: Pharmacology and phytochemistry – a review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.