Acht waarschuwingstekens van hypothyreoïdie

Hoewel sommige symptomen van hypothyreoїdie gemakkelijk verward kunnen worden met andere aandoeningen, is het toch verstandig om je dokter te raadplegen wanneer je één of meer van de symptomen in dit artikel ervaart, zodat hij/zij de juiste diagnose kan stellen.
Acht waarschuwingstekens van hypothyreoïdie

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hypothyreoïdie, ook wel een trage schildklier, is een aandoening waarbij de schildklier niet meer naar behoren functioneert. Het is belangrijk om niet te vergeten dat je schildklier de meest essentiële klier is in je hele lichaam.

De schildklier kan invloed hebben op verschillende lichaamsfuncties. Het kan een groot risico vormen voor je gezondheid wanneer de klier niet meer goed functioneert. Helaas kunnen de vroege tekenen van deze aandoening gemakkelijk over het hoofd worden gezien.

Probeer je daarom altijd bewust te zijn van de volgende waarschuwingstekens van hypothyreoïdie.

8 waarschuwingstekens van hypothyreoïdie

1. Zwakheid en haaruitval

Hypothyreoïdie kan verschillende problemen veroorzaken die gerelateerd zijn aan je haar. De meest voorkomende problemen zijn:

  • Dunner wordend haar
  • Gespleten haarpunten
  • Haaruitval
  • Droog haar

Als je normaal gesproken altijd een gezonde bos haar had en zich ineens een van deze problemen begint voor te doen, let dan goed op of er daarnaast ook sprake is van andere symptomen.

Wees echter niet overbezorgd als het probleem met je haar het enige symptoom is dat je ervaart. Veranderingen in je eet- of leefgewoontes kunnen namelijk ook invloed hebben op je haargroei en de uitstraling van je haar.

Als iemand anders in je familie hetzelfde probleem heeft met zijn haar, dan is de kans groot dat het probleem te maken heeft met je genen en dus niet met je schildklier.

2. Het voortdurend koud hebben

Handen Warmen

Als je het de hele tijd door koud hebt, zelfs wanneer je je in een warme omgeving bevindt, dan kan dit een teken zijn van hypothyreoïdie. Dit is een van de meest betrouwbare aanwijzingen dat je schildklier niet naar behoren functioneert.

Waar je in dit geval last van hebt, wordt ook wel een koude-intolerantie genoemd. Het verschil tussen een koude-intolerantie en een werkelijke overgevoeligheid voor koude temperaturen is de aanwezigheid van een diepe pijn in je botten.

Voordat je je zorgen gaat maken omdat je het koud hebt, kun je eerst beter even goed nagaan of het niet te maken heeft met het klimaat om je heen. Als je pas geleden bent verhuisd, dan kan het zijn dat je simpelweg moet wennen aan het nieuwe weer. Dit kan in eerste instantie de reden zijn dat je ongemak ervaart.

Als je echter in de afgelopen periode helemaal geen veranderingen in je leven hebt aangebracht, dan kun je beter even je dokter raadplegen.

3. Mentale vermoeidheid

Merk je dat je de laatste tijd last hebt van vergeetachtigheid en mentale vermoeidheid? Heb je hier zelfs last van wanneer je een gezond dieet aanhoudt?

Mentale vermoeidheid komt vaak voor bij mensen die stressvolle werkuren draaien. Wanneer je echter een pauze inlast en het gevoel van vermoeidheid daarna gewoon weer terugkomt, dan kan het een symptoom zijn van hypothyreoïdie.

Er is een sterk verband tussen je hormoongehaltes en de manier waarop je organen functioneren. Een gebrek aan het schildklierhormoon kan je hersenen zwakker maken.

Daarom kan je in het geval van hypothyreoïdie last krijgen van geheugenverlies en black-outs. Als je hier in het verleden in zeldzame gevallen last van hebt gehad, dan is dit geheel normaal. Doen geheugenverlies en black-outs zich echter regelmatig voor, dan kan dit een teken zijn dat je last hebt van hypothyreoïdie.

4. Gewichtstoename of gewichtsverlies

Gewicht

Wanneer je schildklier niet naar behoren functioneert, dan kun je last krijgen van plotselinge gewichtsschommelingen, zowel een toename als afname. Je eetgewoontes zullen hier in dit geval waarschijnlijk ook helemaal geen invloed op hebben.

Gewichtsveranderingen doen zich doorgaans vrijwel meteen voor. Dit komt doordat de hormonen die de schildklier normaal gesproken produceert controle hebben over de manier waarop je lichaam vet verbruikt of opslaat.

Wanneer je schildklier dus niet meer goed werkt, is je lichaam niet in staat op de juiste manier vet te verbranden. Bij sommige mensen zorgt dit ervoor dat hun lichaam juist heel veel calorieën verbrandt. Terwijl het er bij andere mensen voor zorgt dat hun lichaam juist meer vet opslaat.

5. Pijn en spierkrampen

Heb je last van kramp en voortdurende spierpijn? Ben je niet pas begonnen met een nieuw trainingsschema? Dan is de kans groot dat dit een teken is van hypothyreoïdie.

Wanneer je schildklier zijn taken niet meer goed uitvoert, dan stapelen mineralen zich in het lichaam op en dit kan pijn en kramp in de gewrichten en spieren veroorzaken.

Je handen en benen zijn de lichaamsdelen die hier vaak het meeste door worden beïnvloedt.

6. Depressie

Depressie

Ben je verdrietig, ongeïnteresseerd of depressief door je alledaagse bezigheden? Doordat de schildklier normaal gesproken een complexe combinatie hormonen moet reguleren, kun je in het geval van hypothyreoïdie last krijgen van dit soort emoties.

Wanneer de hormonen uit balans raken, is depressie vaak het gevolg. Je zult in deze gevallen dan ook merken dat therapie of gedragsveranderingen geen enkel verschil uitmaken voor je situatie.

Om deze vorm van depressie te behandelen zijn meestal medicijnen nodig. Deze medicijnen zullen je helpen je balans weer terug te vinden, maar dit zal niet eenvoudig zijn.

Hoewel er wel bepaalde onderzoeken zijn uitgevoerd op dit gebied, zal je arts waarschijnlijk toch nog enige aanpassingen moeten maken voordat hij/zij de juiste balans zal vinden.

7. Droge huid en nagels

Broze nagels en een droge huid zijn een duidelijk teken dat je last hebt van hypothyreoïdie.

Natuurlijk ken jij je lichaam als geen ander. Je weet of er bepaalde periodes in het jaar zijn waarin je huid en nagels altijd droger zijn dan normaal. Tijdens de winter is het bijvoorbeeld normaal om deze symptomen te ervaren. De lucht is dan namelijk droger en er waait voortdurend een koude wind.

Wanneer je echter richting de zomer nog steeds last hebt van broze nagels en haren, dan is dit een duidelijk teken dat er iets mis is.

Het probleem met een droge huid is dat wanneer je de huid niet behandelt, je last kunt krijgen van ernstige verwondingen. De huid wordt dan namelijk steeds gevoeliger. Dit kan dus leiden tot ontstekingen en infecties. Dit is vooral een ernstig probleem voor mensen die daarnaast ook last hebben van een andere stoornis, zoals diabetes.

Misschien ook interessant om te lezen:
Droge huid natuurlijk behandelen

8. Verminderd libido

Verminderd Libido

Merk je dat je de laatste tijd om onverklaarbare reden ineens veel minder zin hebt in seks? Het is inderdaad zo dat dit probleem het gevolg kan zijn van meerdere factoren. Wanneer je echter stress, een slechte bloedsomloop of een ongelukkige relatie hebt uitgesloten, dan zou je moeten overwegen om je schildklier eens te laten onderzoeken.

Maak je echter niet te veel zorgen; de kans is namelijk groot dat je verminderde seksdrive niet aan jou ligt. Meestal is dit slechts een symptoom. Zodra je het onderliggende probleem hebt achterhaald, zal alles weer worden als normaal.

Zoals we eerder al zeiden, kunnen alle symptomen die we in dit artikel hebben besproken ook wijzen op andere problemen. Wanneer je echter één of meer van deze symptomen tegelijk ervaart, dan kan het geen kwaad om even langs te gaan bij je dokter. Een algemene controle zal de vragen die je hebt helpen te beantwoorden.

Doorgaans kunnen eenvoudige onderzoekjes al helpen om te bepalen of je een schildklierprobleem hebt dat behandeling vereist. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.