Acht manieren om gebarsten hielen te verhelpen

Gebarsten hielen kunnen een duidelijk teken zijn van een slechte voetverzorging, uitdroging of zelfs enkele onderliggende gezondheidsproblemen.
Acht manieren om gebarsten hielen te verhelpen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gebarsten hielen duiden meestal op een probleem van de buitenste huidlaag. Het kan echter ook dieper in de huid trekken en zodoende heftige pijn veroorzaken.

Barsten in je hielen ontstaan doorgaans doordat de huid op de hielen erg droog wordt en de hielen ook nog voortdurend onder veel druk staan. In sommige mildere gevallen kan dit probleem ook het gevolg zijn van een tekort aan zink en omega 3-vetzuren.

Wat dan ook voor gebarsten hielen zorgt, het wordt meestal gezien als een onaantrekkelijk probleem dat tegelijkertijd ook veel pijn kan veroorzaken. Gelukkig bestaan er genoeg huismiddeltjes en behandelingen die kunnen helpen om de droge of gebarsten huid op de hielen weer te herstellen. Zo kun je ook voorkomen dat het probleem verergert.

Behandeling voor gebarsten hielen met citroen en glycerine

Citrus en glycerine

Dit natuurlijke middeltje kan helpen om de huid op je hielen zachter te maken. Ook kan het de droge huid die ontstaat wanneer de hielen beginnen te barsten aanzienlijk te verminderen.

Wat je moet doen

 • Meng in een grote kom een ruime hoeveelheid water, steenzout, glycerine, citroensap en rozenwater door elkaar. Laat vervolgens je voeten ongeveer vijftien tot twintig minuten weken in dit mengsel.
 • Gebruik daarna een puimsteen om de droge huid op je hielen zachter te maken. Dit zal tegelijkertijd helpen om eelt en likdoorns te verwijderen.
 • Je kunt de bovenstaande ingrediënten ook gebruiken om een mengseltje te maken dat je direct op de huid aanbrengt. Trek in dit geval vervolgens een paar sokken aan en laat het mengseltje gedurende de nacht zijn werk doen.
 • Wanneer je deze behandeling vier of vijf dagen achter elkaar herhaalt, zul je al snel veel verbetering zien.

Gezonde oliën

Vaak zorgen een gebrek aan vocht en uitdroging ervoor dat er barsten ontstaan in de huid van je hielen. Etherische plantaardige oliën zijn geweldig om de huid vochtig te houden en het probleem te verminderen.

Wat je moet doen

 • Breng een ruime hoeveelheid kokosolie of olijfolie aan op je hielen om de huid diep te hydrateren.
 • Zodra je je hielen met een van deze oliën hebt ingesmeerd, trek je een paar sokken aan. Laat vervolgens de olie gedurende de nacht, terwijl jij lekker ligt te slapen, zijn werk doen.
 • Was je voeten de volgende ochtend schoon en herhaal deze behandeling elke avond.

Voetenmasker van banaan en avocado

Avocado en banaan

De combinatie van banaan en avocado kan helpen om een droge huid vochtiger te maken en de barsten in je hielen aanzienlijk te verminderen.

Wat je moet doen

 • Prak de banaan en de avocado en meng ze door elkaar om een pasta te maken.
 • Breng deze pasta vervolgens aan op de huid op je hielen, laat het een half uur zitten en spoel het er dan af.

Behandeling met vaseline en citroensap

Vaseline en citroensap kunnen beide diep in de huid trekken, waardoor een ruwe en harde huid weer zacht kan worden en je je gebarsten hielen verleden tijd kunt maken.

Wat je moet doen

 • Laat je voeten ongeveer vijftien à twintig minuten weken in een badje met warm water en een beetje zout.
 • Droog je voeten vervolgens goed af en smeer ze in met een eetlepel citroensap gemengd met een beetje vaseline. Trek een paar sokken aan en laat het mengsel gedurende de nacht zitten.
 • Was je voeten de volgende ochtend schoon en herhaal deze behandeling elke avond.

Behandeling met paraffine

Paraffine

Dit is een geweldig middel voor het moment waarop je gebarsten hielen je pijn en ongemak beginnen te bezorgen.

Wat je moet doen

 • Meng een beetje paraffinewas met wat kokosolie of mosterd.
 • Voeg vervolgens een beetje kokend water toe om het mengsel iets zachter te maken. Laat het daarna nog even afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Zodra het mengsel is afgekoeld, breng je het aan op je hielen en trek je een paar sokken aan. Zo kan het mengsel gedurende de nacht zijn werk doen.

Honing om gebarsten hielen zachter te maken

Honing is een natuurlijk ingrediënt dat ontelbaar veel voordelen biedt voor de huid, waaronder het hydrateren en verzachten van droge of gebarsten plekken.

Wat je moet doen

 • Meng een kop honing met een liter warm water.
 • Laat je voeten hier vervolgens vijftien à twintig minuten in weken, terwijl je je voeten zachtjes masseert.

Exfoliatie van rijstmeel

Rijstmeel tegen gebarsten hielen

De exfoliërende eigenschappen van rijstbloem kunnen helpen om de huid op je gebarsten hielen zachter te maken. Zo kan het dit vervelende en pijnlijke probleem grotendeels verhelpen.

Wat je moet doen

 • Meng twee of drie eetlepels rijstbloem met twee à drie eetlepels honing en een beetje appelazijn.
 • Laat je voeten vervolgens eerst twintig minuten weken in een kom met warm water.
 • Breng ten slotte, masserend met ronde bewegingen, de exfoliërende pasta aan.

Scrub van havermout

De natuurlijke exfoliërende eigenschappen van havermout kunnen helpen om de huid op je hielen zachter te maken en een harde huid te verwijderen. Zo zullen je voeten er vanzelf mooier uit gaan zien.

Wat je moet doen

 • Maak een pasta door een beetje havermoutmeel te mengen met een beetje jojobaolie.
 • Breng deze pasta vervolgens met ronde bewegingen aan op het aangedane gebied.
 • Laat het tien minuten zitten en spoel het dan af.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.