Abacavir voor HIV-behandeling en bijwerkingen

Zoals alle geneesmiddelen kan abacavir ook een aantal bijwerkingen veroorzaken waar je op moet letten bij het innemen van deze medicatie. Als je lijdt aan een van de symptomen van een allergische reactie, moet je zo snel mogelijk je arts raadplegen.
Abacavir voor HIV-behandeling en bijwerkingen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Abacavir (of ABC) is een medicijn dat wordt voorgeschreven bij de behandeling van aids/hiv bij volwassenen en kinderen ouder dan drie maanden. Het wordt ook altijd toegediend samen met andere medicijnen die zijn ontworpen om hiv-infecties te behandelen.

Abacavir behoort tot de groep van nucleoside-analoge reversetranscriptaseremmers. Deze medicijnen zijn effectief omdat ze een enzym van het virus dat aids veroorzaakt kunnen blokkeren, wat men reverse transcriptase noemt. Door dit enzym, dat een eiwit is, te blokkeren, voorkomen deze medicijnen de vermenigvuldiging van het virus en kunnen daarom de concentratie van het virus in het lichaam verminderen.

Het is heel belangrijk om te onthouden dat hiv/aids-medicijnen het niet genezen. Door dagelijks de juiste combinatie van medicijnen te nemen, kunnen mensen die besmet zijn met hiv echter wel een langer leven leiden.

Daarom kan een hiv-behandelingsschema patiënten helpen om van acuut naar chronisch te gaan, maar het geneest hen niet. Het dagelijks innemen van medicijnen kan daarnaast ook het risico op het overbrengen van hiv/aids op anderen verminderen.

Wat is hiv en aids?

Wat is hiv en aids

Om te begrijpen hoe abacavir werkt, is het belangrijk om enkele basiszaken te weten over waarvoor het wordt gebruikt: namelijk het behandelen van hiv-infectie of aids. Veel mensen gebruiken de termen hiv en aids door elkaar. Het is echter van essentieel belang dat je weet wat de verschillen zijn.

Hiv, of het humaan immunodeficiëntievirus, is een micro-organisme dat aanwezig kan zijn in het menselijk lichaam, ongeacht of er zich symptomen manifesteren of niet. Dit virus valt het immuunsysteem aan en verzwakt het. Als gevolg hiervan verliest het lichaam geleidelijk aan het vermogen om zich te verdedigen tegen infecties of andere ziekten.

Aids, wat in het Engels staat voor verworven immunodeficiëntiesyndroom, wordt geactiveerd wanneer een persoon al langer (vaak vele jaren) met hiv is besmet.

Tegenwoordig kan de meerderheid van de mensen bij wie deze infectie vroeg wordt gediagnosticeerd en medicijnen zoals abacavir gebruiken, een lang en bevredigend leven leiden.

Hoe wordt hiv overgedragen?

Over het algemeen wordt hiv verspreid wanneer bloed of geïnfecteerde lichaamsvloeistoffen het lichaam van een ander persoon binnenkomen. Dit kan gebeuren door:

  • het hebben van onbeschermde seks of het stukgaan van het condoom tijdens de geslachtsgemeenschap.
  • naalden delen om drugs te injecteren of om tatoeages te zetten.
  • overdracht van moeder op kind tijdens de zwangerschap, bevalling of het geven van borstvoeding.

De bijwerkingen van abacavir

bijwerkingen van abacavir

Zoals alle geneesmiddelen kan abacavir ook een reeks bijwerkingen veroorzaken waarmee je rekening moet houden als je dit medicijn gebruikt. Over het algemeen moet je onmiddellijk je arts raadplegen als je lijdt aan een van de volgende symptomen:

  • Koorts
  • Huiduitslag
  • Misselijkheid en overgeven
  • Diarree en buikpijn
  • Een algemeen gevoel van malaise
  • Kortademigheid
  • Hoes en keelpijn

Melkzuuracidose door abacavir

Naast de eerder genoemde bijwerkingen kan abacavir ook melkzuuracidose veroorzaken. Dit is het ophopen van melkzuur in het bloed. De symptomen die hiermee gepaard gaan kunnen zijn:

  • Pijn en spierzwakte.
  • Gevoelloosheid of een koud gevoel in de armen en benen.
  • Ademhalingsproblemen.
  • Maagpijn, misselijkheid en braken.
  • Snelle hartslag.
  • Duizeligheid.
  • Zwakte en vermoeidheid.

Leverproblemen

Leverproblemen door abacavir

Dit antivirale medicijn kan ook een reeks ernstige effecten op de lever hebben. Daarom moet je contact opnemen met je arts als je abacavir gebruikt en een van de volgende symptomen ervaart:

  • Pijn in het bovenste deel van de maag.
  • Jeuk.
  • Verlies van eetlust.
  • Donkere urine.
  • Klei-kleurige ontlasting.
  • Geelzucht: een geelachtige pigmentatie van de huid en slijmvliezen.

Andere bijwerkingen van abacavir

Afgezien van de bovengenoemde bijwerkingen, kan abacavir ook andere bijwerkingen veroorzaken. Dit kunnen veranderingen in het immuunsysteem zijn of een verhoogd risico op een hartaanval of een hartinfarct.

Deze specifieke veranderingen in het immuunsysteem worden aangeduid als immuunreconstructie inflammatoir syndroom, afgekort tot IRIS. IRIS is een aandoening die soms optreedt wanneer je immuunsysteem begint te herstellen na behandeling met een hiv-medicijn zoals abacavir.

Naarmate je immuunsysteem sterker wordt, kan het ook sterker reageren op een infectie en deze intensiever bestrijden. Dit veroorzaakt een serie van verschillende symptomen.

Conclusie

Abacavir is een medicijn dat is ontwikkeld voor de behandeling van hiv-infecties. Noch dit, noch enig ander antiviraal middel kan patiënten met deze ziekte volledig genezen.

Wat deze medicijnen doen, is de ziekte chronisch en beheersbaar maken in plaats van acuut en direct levensbedreigend. Als gevolg hiervan kan abacavir de patiënt in staat stellen zijn kwaliteit van leven te verbeteren en zijn leven aanzienlijk te verlengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cameron, P. U., & Trubiano, J. A. (2017). Abacavir. In Kucers the Use of Antibiotics: A Clinical Review of Antibacterial, Antifungal, Antiparasitic, and Antiviral Drugs, Seventh Edition. https://doi.org/10.1201/9781315152110
  • Hughes, C. A., Foisy, M. M., Dewhurst, N., Higgins, N., Robinson, L., Kelly, D. V., & Lechelt, K. E. (2008). Abacavir hypersensitivity reaction: An update. Annals of Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1345/aph.1K522
  • Lundgren, J. D. (2008). Use of nucleoside reverse transcriptase inhibitors and risk of myocardial infarction in HIV-infected patients. AIDS. https://doi.org/10.1097/QAD.0b013e32830fe35e

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.