Aanbevelingen met betrekking tot COVID-19 voor patiënten met hart- en vaatziekten
In het artikel van vandaag gaan we het hebben over patiënten met hart- en vaatziekten en COVID-19. Tegenwoordig is er in het licht van de huidige pandemie toenemende bezorgdheid bij patiënten die aan hart- en vaatziekten lijden.
De American Heart Association (AHA), het American College of Cardiology (ACC), de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en andere organisaties hebben met betrekking tot COVID-19 aanbevelingen opgesteld voor patiënten met hart- en vaatziekten en bieden meer informatie over dit nieuwe en onbekende virus.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het huidige coronavirus of SARS-COV-2, dat COVID-19 veroorzaakt, nu als een pandemie gedefinieerd (Engelse link). Dit betekent dat het een epidemie is die in landen over de hele wereld voorkomt.
Op dit moment weten experts niet of hartaandoeningen besmetting vergemakkelijken. Wat we echter wel weten is dat patiënten met hart- en vaatziekten een slechtere prognose hebben. De hoge leeftijd blijft echter de grootste factor die met een ongunstige prognose geassocieerd wordt.
Met dit alles in gedachten is het bijzonder belangrijk om uiterst voorzichtig te zijn om het risico op besmetting te verminderen. Het belangrijkste is om thuis te blijven.
Het volgende artikel zal de tot op heden beschikbare informatie presenteren, evenals de huidige aanbevelingen voor hart- en vaatziekten met betrekking tot COVID-19. Blijf lezen om meer te ontdekken.
Hoe beïnvloedt COVID-19 patiënten met hart- en vaatziekten?
Het coronavirus kan iedereen infecteren, ongeacht zijn of haar gezondheidstoestand. Het klopt dat ouderen en/of mensen met een chronische aandoening gevoeliger zijn voor de ziekte. Dit betekent echter niet dat ze het virus zullen oplopen of dat het ziekteverloop in geval van besmetting ernstig wordt.
COVID-19 kan zich ook asymptomatisch ontwikkelen. Met andere woorden, we kunnen besmet zijn zonder het te beseffen, of met slechts milde symptomen.
Het is echter belangrijk om maatregelen te nemen om diegenen te beschermen die het meeste risico lopen. Besmetting moet waar mogelijk vermeden worden. Met andere woorden, beter voorkomen dan genezen.
Elk geval van een infectie is een belasting voor je hart, waardoor het harder moet werken dan normaal. Als iemand al aan een reeds bestaande hart- of vaatziekte lijdt, dan kan een infectie ervoor zorgen dat zijn of haar hart nog meer problemen krijgt.
Het hart heeft mogelijk niet de kracht om bloed naar de rest van het lichaam te pompen en dit kan een ophoping van vocht achter de longen veroorzaken.
Dit verhindert dat patiënten normaal ademen en de longen de gasuitwisseling correct kunnen uitvoeren. Als gevolg hiervan neemt de kans op complicaties en longontsteking toe.
Een infectie door COVID-19 kan bovendien mogelijk directe schade aan de hartspier veroorzaken, zwelling veroorzaken en de functie ervan aantasten. Deze aandoening staat bekend als myocarditis en kan de prognose van een patiënt verergeren.
Misschien ook interessant om te lezen:
Is het waar dat het coronavirus meer mannen dan vrouwen treft?
Welk risico lopen patiënten met hart- en vaatziekten om COVID-19 op te lopen?
Zoals we kunnen verwachten, hangt het risico van het oplopen van het coronavirus af van de blootstelling van een persoon aan andere geïnfecteerde personen. Zoals we hebben vermeld, weten experts niet of hart- en vaatziekten de verspreiding van COVID-19 vergemakkelijken. Toch lijkt het niet waarschijnlijk.
Het is daarom belangrijk om bepaalde aanbevelingen voor patiënten met hart- en vaatziekten met betrekking tot COVID-19 op te volgen. Het belangrijkste doel is om te voorkomen dat het risico op meer complicaties wordt verhoogd bovenop de reeds bestaande ziekte.
De meest invloedrijke factor in de prognose en evolutie van geïnfecteerde individuen is leeftijd. Ouderen zijn kwetsbaarder, omdat het immuunsysteem met het verstrijken van de tijd zwakker wordt. Als we daar bovenop het bestaan van chronische hartaandoeningen toevoegen, is het risico voor de gezondheid groter.
Helaas lopen personen ouder dan 60 jaar meer risico op ernstigere vormen van deze infectie. Als het gaat om personen ouder dan 80 jaar, is het risico nog groter.
Welke aanbevelingen met betrekking tot COVID-19 zijn er voor patiënten met hart- en vaatziekten?
Voor patiënten met hart- en vaatziekten gelden onder andere de volgende aanbevelingen met betrekking tot het coronavirus en het ontwikkelen van de COVID-19 infectie:
- Zet de behandeling voort en vergeet niet om je medicatie dagelijks in te nemen. Geen enkele medicatie voor de behandeling van hart- en vaatziekten kan zomaar gestopt worden.
- Het is belangrijk om thuis voldoende medicatie te hebben en recepten te vernieuwen zonder het huis te verlaten. Praat met de arts die je medicatie heeft voorgeschreven of de apotheek over het verkrijgen van een grotere voorraad. Bekijk ook de mogelijkheid om medicijnen direct bij je thuis te laten bezorgen.
- Vermijd overmatige inname van vloeistoffen en beperk zout.
- Wees voorzichtig met wat je eet. Een gezond voedingspatroon is een van de belangrijkste factoren.
- Voer thuis cardiovasculaire oefeningen uit: lopen, dansen, fietsen… Voer kracht-, balans- en flexibiliteitsoefeningen (rekoefeningen) uit.
- Krijg de rust en slaap die je nodig hebt. Dit is essentieel om je lichaam in een zo goed mogelijke conditie te houden.
Maatregelen om besmetting te voorkomen
Het spreekt voor zich dat je de algemene preventieve maatregelen moet kennen en ze ook moet toepassen om te voorkomen dat je COVID-19 oploopt:
- Blijf thuis: thuis blijven is de beste manier om besmetting te voorkomen.
- Was je handen regelmatig met water en zeep en doe dit gedurende minstens 20 seconden.
- Beperk sociale activiteiten: vermijd nauw contact met andere mensen. Dit betekent een afstand van 1,5 tot 2 meter aanhouden.
- Was en desinfecteer oppervlakken waarmee andere mensen in contact zijn geweest. Studies hebben aangetoond dat bleekmiddel en zeep effectieve desinfectiemiddelen zijn, omdat het het virus deactiveert.
- Neem in geval van alarmerende symptomen telefonisch contact op met je arts. Bel de hulpdiensten als de symptomen ernstig zijn.
- Bedek je mond of neus met de binnenkant van je gebogen arm bij hoesten of niezen.
- Gebruik wegwerpzakdoekjes en gooi ze na gebruik direct weg.
- Raak je ogen, neus en mond niet aan, aangezien de handen de overdracht van het virus vergemakkelijken.
- Gebruik een masker wanneer je je huis verlaat, ook als je geen symptomen hebt. Als je symptomen hebt of positief op het coronavirus bent getest, dan moet je ook thuis een masker gebruiken om andere leden van je huishouden te beschermen.
Wanneer moet ik met een arts overleggen?
Als je tekenen of symptomen ervaart (Engelse link) waardoor je een verandering in je lichaam vermoedt, praat dan telefonisch met een gezondheidsdeskundige. Zeker in het geval van:
- koorts, hoesten en kortademigheid (vermoeidheid of ademhalingsmoeilijkheden).
- pijn of druk op de borst.
- blauwachtige lippen.
- gastro-intestinale symptomen zoals misselijkheid, braken, diarree, gebrek aan eetlust.
- algeheel ongemak: rillingen hebben of gegeneraliseerde spierpijn ervaren.
- verlies van smaak of geur.
- hoofdpijn.