9 schadelijke voedingsmiddelen die je beter kan vermijden
Soms zijn bepaalde voedingsmiddelen waarvan we denken dat ze gezond zijn, veel schadelijker dan we vermoeden. Hieronder bespreken we 9 schadelijke voedingsmiddelen die volgens voedselexperts beter vermeden kunnen worden en waarom.
Het beste is dat je deze schadelijke voedingsmiddelen niet eet. Als dat niet mogelijk is, dan moet je op zijn minst proberen gezondere alternatieven voor deze schadelijke voedingsmiddelen te vinden.
Wat duidelijk is, is dat onderzoek heeft aangetoond dat veel ‘gezonde’ voedingsmiddelen gepaard gaan met verborgen risico’s waar we nooit aan hadden gedacht.
9 schadelijke voedingsmiddelen die je beter kan vermijden
1. Rauwe oesters
Volgens deskundigen op het gebied van voedselveiligheid moet je voorzichtig zijn met het eten van rauw zeevoedsel. Dit is te wijten aan de stijgende temperaturen van de oceanen, die van deze producten de perfecte broedplaats voor bacteriën maken. Ook tijdens de opslag en het transport kan er iets misgaan waardoor voedselbederf optreedt
Zo moet je ze eten
Je kunt het beste gekookte oesters eten. Een goede optie die hun smaak niet wegneemt is ze kort te koken en ze te eten met een pittige saus. Je zult zien dat ze net zo lekker zijn.
2. Vers geperst sap gekocht bij een standje op straat
Hoewel je misschien denkt dat het tegendeel waar is, kan vers geperst sap (vooral wanneer het gekocht wordt bij een straatstandje op vakantie in het buitenland) besmet zijn met virussen, bacteriën en parasieten. De risico’s wegen zwaarder dan de voordelen.
Vervanging
Maak het sap zelf. Als je zin hebt in sap en onderweg bent, kies dan voor de gepasteuriseerde soort. Als je op zoek bent naar vitaminen, eet dan fruit.
3. Onvoldoende gekookt vlees
Onvoldoende verhit vlees is een groot probleem. Om E. coli en Salmonella te doden, moet de interne temperatuur van het vlees minstens 72°C bereiken.
Vervanging
Vlees dat voldoende verhit is.
4. Kiemgroenten
E. coli en Salmonella komen vaker voor dan je denkt. Gezonde gekiemde granen hebben geen chemicaliën nodig.
Vervanging
Kies voor gekiemde tarwekorrels of alfalfa die op natuurlijke wijze of met rauwe zaden is geteeld. Je kunt ook kiezen voor lijnzaad, pompoen en zonnebloempitten, omdat ze net zo bevorderlijk zijn.
5. Rauwe melk
De omstandigheden waaronder rauwe melk wordt verkregen zijn niet bepaald steriel. Daarnaast is er een hoog risico op bacteriële en virale besmetting. De enige manier om ze te doden is door melk te koken.
Vervanging
Kook of pasteuriseer de melk of koop het in de winkel, waarbij dit al gedaan is.
6. Zelfgevangen zoetwatervis
Het is niet aan te bevelen om vette, zelfgevangen zoetwatervis te eten. Zoetwatervissen die veel vet bevatten, zoals paling, kunnen verontreinigd zijn met stoffen zoals zware metalen, PCB’s en dioxines. Deze stoffen hopen zich op in het vetweefsel van de vissen.
Vervanging
Koop deze vis of kies voor zeevis en niet vette zoetwatervissoorten.
7. Vleeswaren
Helaas bevatten zelfs de duurste en hoogwaardige vleeswaren kankerverwekkende nitraten. Vleeswaren bevatten 400% meer zout en 50% meer vet dan rauw rundvlees per 100 gram.
Vervanging
Zelfgemaakt gezouten vlees is net zo goed of zelfs beter.
Bekijk ook dit artikel:
Drie heerlijke wraps met sla, groenten en fruit
8. Voorverpakt voedsel met twee of meer ingrediënten
Levensmiddelenfabrikanten gebruiken butylhydroxyanisol (BHA) en butylhydroxytolueen (BHT) om deze producten te conserveren. Bij inname van een hoge hoeveelheid kan je mogelijk hormonale stoornissen ontwikkelen en een hoge inname van BHA kan mogelijk leiden tot kanker.
Vervanging
Zelfgemaakt voedsel invriezen of door elke dag voedsel te bereiden.
9. Voorgesneden groenten en fruit
Tot slot zijn voorgewassen en gesneden groenten en fruit verschillende keren vastgepakt. Hoe meer mensen je eten aanraken, hoe groter de kans dat ze ziektekiemen doorgeven.
Vervanging
Koop fruit op de markt, was het goed en maak thuis een fruitsalade.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
- Stec AA., Dickens KE., Salden M., Hewitt FE., et al., Occupational exposure to polycyclic aromatic hydrocarbons and elevated cancer incidence in firefighters. Sci Rep, 2018.
- Zhao Z., Yin Z., Zhao Q., Red and processed meat consumption and gastric cancer risk: a systematic review and meta analysis. Oncotarget, 2017. 8 (18): 30563-30575.