9 gevolgen van het niet dragen van een zonnebril
Soms merk je de zon in de wolken niet op of misschien geloof je dat het niet dragen van een zonnebril in de winter geen kwaad kan. UV-stralen beschadigen je gezichtsvermogen na verloop van tijd echter steeds meer.
Blijf hieronder verder lezen om meer te weten te komen over de gevolgen van het niet dragen van een zonnebril.
De bijwerkingen van het niet dragen van een zonnebril
Een zonnebril is niet alleen een accessoire dat bij je outfits past. In werkelijkheid is een zonnebril er het hele jaar door om je ogen te beschermen tegen ultraviolette stralen.
Het is aangetoond dat het niet dragen van een zonnebril veel bijwerkingen als gevolg heeft. Een aantal voorbeelden daarvan zullen we hieronder beschrijven.
Directe effecten van UV-stralen
Deze straling is zeer schadelijk voor je gezichtsvermogen, omdat dit onder andere tot staar of permanente schade aan het hoornvlies kan leiden.
Hoofdpijn en vermoeidheid van de ogen
Bovendien irriteert zonlicht je ogen en het geeft je ook hoofdpijn die kan verergeren tot een migraine.Droge ogen
Ogen hebben vocht nodig om hun werk te doen, om goed te kunnen focussen en om problemen zoals wazig zicht, irritatie en jeuk te voorkomen. Het niet dragen van een zonnebril kan je ogen uitdrogen.
Lichtgevoeligheid
Lichtgevoeligheid verwijst naar problemen met het niet goed kunnen zien in gebieden die te helder of goed verlicht zijn, vooral in natuurlijk licht. Als een medicijn of behandeling deze bijwerking heeft, dan verergert het niet dragen van een zonnebril de gevoeligheid.
We raden je aan om het volgende te lezen: Droge ogen syndroom: Hoe kun je het natuurlijk bestrijden
Lichtfobie
Lichtfobie is een erge gevoeligheid voor normale lichtomstandigheden. Het kan overdag erg ongemakkelijk zijn.Maculadegeneratie
Maculadegeneratie is een aandoening die zich in het centrum van het netvlies ontwikkelt. Het is een van de meest ernstige oogproblemen die een persoon kan overkomen.
Conjunctivitis
Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies. Tekenen van het virus omvatten slijmafscheiding in de ochtend, gezwollen oogleden en een zeer ongemakkelijk gevoel van ‘korreltjes’ in je ogen hebben.
Brandwonden
De zon kan ook je oogleden verbranden, wat het deel van het lichaam is dat in principe verantwoordelijk is voor de bescherming van je ogen tegen verbranding.
Waarom zou je in de winter een zonnebril moeten dragen?
Je hoeft in de winter geen zonnebril te dragen is een mythe. We denken dat omdat de zon niet helder schijnt in de lucht, we geen bescherming nodig hebben. Maar dat is niet zo.
Zelfs als de zon zich achter wolken schuilhoudt, moet je je nog steeds beschermen tegen de stralen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je dat in de winter nog meer zou moeten doen dan in de zomer. Denk er niet anders over.
Net zoals dat als je in een besneeuwde stad bent of als je op een skivakantie gaat, moet je een speciale zonnebril dragen die niet alleen het gebied van je ogen bedekt, maar ook een flink deel van je gezicht.
Sneeuw is een licht oppervlak dat de zonnestralen reflecteert. Die stralen komen direct op je gezicht en mogelijk verbranden ze je huid en beschadigen ze je zicht.
Moeten kinderen een zonnebril dragen?
Absoluut! Net zoals ultraviolette stralen zichzelf niet verzwakken in de winter of de zomer om je ogen te sparen, veranderen ze ook niet voor kinderen.
Kinderen moeten dus de gewoonte aannemen om nooit zonder hun zonnebril het huis te verlaten.
Het goede nieuws is dat de grootste merken van zonnebrillen kindercollecties hebben. Deze collecties bieden leuke kleuren, hun favoriete personages uit films en tv-shows. Het beste is wel dat de maten en comfort aangepast zijn aan de behoeften van kinderen.
Hoe zit het met een zonnebril van lage kwaliteit?
Nu gaan we een onderwerp bekijken dat vrij taboe is, maar het is de moeite waard om het te bekijken. Het kopen van een zonnebril die niet is goedgekeurd door medische verenigingen en niet voldoen aan nationaal of zelfs internationaal vastgestelde eisen kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van je ogen.In plaats van je ogen te beschermen, heeft de meerderheid van deze zonnebrillen een tegenovergesteld effect. Met andere woorden, ze veroorzaken nog meer schade.
De meerderheid van de patiënten met keratitis (ontsteking van het hoornvlies), vroege stadia van staar, droge ogen en duizeligheid ondervinden vaak problemen, omdat ze een zonnebril gebruiken die ze hebben gekocht op een rommelmarkt, beurs, marktkraam of online. Kortom, ze komen overal vandaan behalve van een opticien.
Het is cruciaal om naar de juiste winkels te gaan en een goede beoordeling van specialisten te krijgen.
Omdat de schade geleidelijk aan verder gaat, realiseer je je misschien niet dat er iets niet klopt. Soms is het al te laat tegen de tijd dat een persoon een check-up krijgt.
Straling van de zon
Een zonnebril van een lage kwaliteit ‘misleid’ het oog eigenlijk. Het is een orgaan dat net zo kwetsbaar is als dat het waardevol is. Om een beetje beter te begrijpen waarom de zon schadelijk is voor je ogen, moet je weten dat er drie soorten zonnestraling zijn:
- Ultraviolette straling (UV): dit zijn de meest schadelijke stralen en ze zijn altijd aanwezig, zelfs op bewolkte dagen. Ze veroorzaken veranderingen in het hoornvlies, vroegtijdige veroudering in het oog en schade aan het bindvlies.
- Infraroodstraling: infraroodstraling geeft het gevoel van warmte af en kan je verbranden. Het oog absorbeert deze stralen en als gevolg daarvan kan het hoornvlies last krijgen van brandwonden.
- Zichtbare straling: dit is natuurlijk licht dat we van de zon ontvangen. Zonder adequate bescherming kan het ons oog echter beschadigen, met name het netvlies.
Zonnebrillen die niet voldoen aan de officiële normen filteren alleen de zichtbare straling van de zon, dus niet de ultraviolette straling. Als gevolg hiervan verwijdt de pupil zich juist meer om meer licht binnen te laten.
Het probleem is dat UV-stralen en infraroodstraling ook door het oog heen gaan. Het resultaat is een hoger risico op oogcomplicaties. De schade die door de straling ontstaan is in de lens wordt niet ongedaan gemaakt, wat betekent dat de schadelijke effecten zich ophopen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Armengol ARM, Castellanos KM, Molina MM, León ÁMO, Díaz AG. Factores de riesgo para enfermedades oculares. Importancia de la prevención. Revista Finlay 2017; 7 (1): 153-161. Available at: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-897X2016000400010. Accessed 07/12/2020.
- Backes, C., Religi, A., Moccozet, L., Behar-Cohen, F., Vuilleumier, L., Bulliard, JL y Vernez, D. (2018). Exposición de los ojos al sol: eficacia de protección UV prevista de varias gafas de sol. Revista de ciencia de la exposición y epidemiología ambiental, 29 (6), 753–764. https://doi.org/10.1038/s41370-018-0087-0
- Balbona Brito R, Torres García D, Vázquez Negrín FS, Suárez Herrera V, Alemán Suárez I, Morán Martín Y. Síndrome de ojo seco. Revista Cubana de Oftalmología 2005; 18 (1). Available at: http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0864-21762005000100011&script=sci_arttext&tlng=pt. Accessed 07/12/2020.
- Colegio Oficial de Ópticos-Optometristas de Andalucía. “Gafas de sol no homologadas”. https://www.tuoptometrista.com/proteccion-solar/gafas-de-sol-no-homologadas/
- Duro Mota E, Campillos Páez M, Causín Serrano S. El sol y los filtros solares. Medifam 2003; 13 (3): 39-45. Available at: http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1131-57682003000300005&script=sci_arttext&tlng=pt. Accessed 07/12, 2020.