8 vroege tekenen van eierstokkanker die je niet mag negeren

29 april 2016
Hoewel eierstokkanker het hoogste sterftecijfer heeft van alle gynaecologische kankers, kan vroegtijdige opsporing de kans op overleven tot wel 95% vergroten.

Eierstokkanker wordt ook wel de “stille moordenaar” genoemd, omdat bij deze vorm van kanker de symptomen zich veelal pas in een laat stadium kenbaar maken, waardoor behandeling vaak moeilijk is. Eierstokkanker is de op één na meest voorkomende vorm van gynaecologische kanker bij vrouwen, maar heeft vrijwel de hoogste sterftecijfers, omdat de kanker in de meeste gevallen pas ontdekt wordt wanneer het al te laat is.

Volgens rapporten van de afgelopen vijf jaar overleeft slechts 50% van de vrouwen met eierstokkanker de eerste vijf jaar na het vaststellen van de diagnose. Dit komt doordat de diagnose vaak pas in een vergevorderd stadium wordt vastgesteld. Deskundigen geven echter aan dat een vroege diagnose de kans op overleven tot wel 95% kan verhogen. 

Eierstokkanker kan bij vrouwen van alle leeftijden voorkomen, maar bij vrouwen van 50+ is er sprake van een verhoogd risico. Dit risico wordt nog groter bij vrouwen van 65 jaar en ouder. Doordat deze vorm van kanker een stille sluiper is, is het belangrijk je bewust te zijn van de symptomen die mogelijk zouden kunnen wijzen op eierstokkanker. Onthoud wel dat deze symptomen moeten worden onderzocht door een deskundige, daar ze ook verbonden kunnen zijn aan andere gezondheidsproblemen.

Waarschuwingstekens van eierstokkanker

Buikpijn

De volgende symptomen kunnen verbonden zijn aan eierstokkanker, maar kunnen ook wijzen op andere gezondheidsproblemen. Door deze symptomen in je achterhoofd te houden en erop te letten, kun je ervoor zorgen dat de kanker snel wordt opgespoord en je op tijd een behandeling krijgt. 

 • Een opgeblazen of gezwollen onderbuik: Hoewel dit een veelvoorkomend symptoom is bij verscheidene gezondheidsproblemen, kan een opgeblazen buik die opmerkelijk dikker is ook een indicatie zijn van eierstokkanker. Als je hier dus last van hebt, kun je het beste een dokter raadplegen.
 • Problemen met de spijsvertering: Naast een opgeblazen buik kunnen symptomen als indigestie, constipatie, buikkrampen, een onprettig gevoel of andere veranderingen in de werking van de darmen ook een waarschuwingsteken zijn.
 • Bekkenpijn: Bekkenpijn kan een belangrijk signaal zijn van deze ziekte. Als pijn in de bekken vaak voorkomt en niet verklaard kan worden, dan is het verstandig om een dokter te raadplegen en de pijn niet proberen te maskeren door middel van pijnstillers.
 • Rugpijn: Als je pijn in de onderrug ervaart en hiervoor geen duidelijke verklaring is, dan zou dit een symptoom kunnen zijn van eierstokkanker.
 • Vaak en ongecontroleerd plassen: Als je merkt dat je ineens vaak de drang voelt om te plassen en je je plas bijna niet kunt ophouden, dan kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Vaak gaan deze klachten gepaard met pijn of een brandend gevoel tijdens het plassen en frequent plassen met kleine tussenpozen. Deze symptomen zouden kunnen wijzen op verzwakte bekkenbodemspieren of een infectie van de urinewegen. Hoe dan ook is het belangrijk om een dokter te raadplegen wanneer deze symptomen zich voordoen, daar bewezen is dat de symptomen ook in verband kunnen worden gebracht met eierstokkanker.
 • Onverklaarbare gewichtstoename of –verlies: Veel vrouwen zijn blij wanneer ze ineens onverklaarbaar afvallen, maar het is belangrijk om te weten dat dit niet normaal is en dat het een teken kan zijn dat er iets goed mis is in je lichaam. Hetzelfde geldt wanneer er sprake is van onverklaarbare gewichtstoename. In het geval van eierstokkanker kun je ook last hebben van een verminderde eetlust of het gevoel continu vol te zitten. 
 • Vermoeidheid: Vermoeidheid kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder ook stress. Dit symptoom komt echter ook vaak voor bij vrouwen met eierstokkanker. Wanneer je je moe, energieloos of zwak voelt, is dit een teken dat er iets niet in orde is.
 • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap: Als je in plaats van genot vaak juist pijn beleeft tijdens geslachtsgemeenschap, raadpleeg dan een dokter. Ook dit kan namelijk een symptoom zijn van eierstokkanker.

Andere symptomen

 • Vaginale bloedingen bij vrouwen in de overgang
 • Misselijkheid of braken
 • Bloedarmoede
 • Frequente buikpijn

Diagnose van eierstokkanker

Kankercellen

Eierstokkanker kan moeilijk op te sporen zijn, omdat de symptomen zich zelden kenbaar maken in het beginstadium van de ziekte. Wanneer je echter direct een dokter raadpleegt als je één of meerdere van deze symptomen ervaart, dan kan de ziekte snel worden gediagnosticeerd door middel van een echo, Computer Tomografie (CT) een MRI-scan of een bloedtest genaamd CA-125.

Bekijk Ook