8 vroege tekenen van eierstokkanker

Hoewel eierstokkanker het hoogste sterftecijfer heeft van alle gynaecologische kankers, kan vroegtijdige opsporing de kans op overleven tot wel 95% vergroten.
8 vroege tekenen van eierstokkanker

Laatste update: 26 september, 2018

Eierstokkanker wordt ook wel de “stille moordenaar” genoemd, omdat bij deze vorm van kanker de symptomen zich veelal pas in een laat stadium kenbaar maken, waardoor behandeling vaak moeilijk is. Eierstokkanker is de op één na meest voorkomende vorm van gynaecologische kanker bij vrouwen, maar heeft vrijwel de hoogste sterftecijfers, omdat de kanker in de meeste gevallen pas ontdekt wordt wanneer het al te laat is. Er zijn echter vroege tekenen van eierstokkanker die je niet mag negeren.

Volgens rapporten van de afgelopen vijf jaar overleeft slechts 50% van de vrouwen met eierstokkanker de eerste vijf jaar na het vaststellen van de diagnose.

De diagnose wordt namelijk vaak pas in een vergevorderd stadium vastgesteld. Deskundigen geven echter aan dat een vroege diagnose de kans op overleven tot wel 95% kan verhogen.

Eierstokkanker kan bij vrouwen van alle leeftijden voorkomen, maar bij vrouwen van 50+ is er sprake van een verhoogd risico. Dit risico wordt nog groter bij vrouwen van 65 jaar en ouder.

Doordat deze vorm van kanker een stille sluiper is, is het belangrijk je bewust te zijn van de vroege tekenen van eierstokkanker.

Onthoud wel dat deze symptomen moeten worden onderzocht door een deskundige. Ze kunnen namelijk ook verbonden zijn aan andere gezondheidsproblemen.

Vroege tekenen van eierstokkanker

Buikpijn

De volgende symptomen kunnen verbonden zijn aan eierstokkanker. Ze kunnen echter ook wijzen op andere gezondheidsproblemen.

Zorg dat je deze symptomen in je achterhoofd houdt en erop let. Zo kun je er voor zorgen dat de kanker snel wordt opgespoord en je op tijd een behandeling krijgt. 

Een opgeblazen of gezwollen onderbuik

Dit is een veelvoorkomend symptoom bij verscheidene gezondheidsproblemen. Een opgeblazen buik die opmerkelijk dikker is kan ook een indicatie zijn van eierstokkanker. Als je hier dus last van hebt, kun je het beste een dokter raadplegen.

Problemen met de spijsvertering

Naast een opgeblazen buik kunnen ook problemen met de spijsvertering zoals indigestie, constipatie, buikkrampen, een onprettig gevoel of andere veranderingen in de werking van de darmen een waarschuwingsteken zijn.

Bekkenpijn

Bekkenpijn kan een belangrijk signaal zijn van deze ziekte. Vaak een onverklaarbare pijn in de bekken hebben. Bij deze pijn is het verstandig om een dokter te raadplegen. Probeer de pijn niet te maskeren door middel van pijnstillers.

Rugpijn

Pijn in de onderrug ervaren zonder dat hiervoor een duidelijke verklaring is. Dit zou een symptoom kunnen zijn van eierstokkanker.

Vaak en ongecontroleerd plassen

Vaak de drang voelen om te plassen en je plas bijna niet op kunnen houden. Dit kunnen tekenen zijn dat er iets mis is.

Vaak gaan deze klachten gepaard met pijn of een brandend gevoel tijdens het plassen en frequent plassen met kleine tussenpozen. Deze symptomen zouden kunnen wijzen op verzwakte bekkenbodemspieren of een infectie van de urinewegen.

Het is hoe dan ook belangrijk om een dokter te raadplegen wanneer deze symptomen zich voordoen. Het is namelijk bewezen dat de symptomen ook in verband kunnen houden met eierstokkanker.

Onverklaarbare gewichtstoename of –verlies

Veel vrouwen zijn blij wanneer ze ineens onverklaarbaar afvallen. Het is echter belangrijk om te weten dat dit niet normaal is. Het kan namelijk een teken kan zijn dat er iets goed mis is in je lichaam. Hetzelfde geldt wanneer er sprake is van onverklaarbare gewichtstoename.

Bij eierstokkanker kun je ook last hebben van een verminderde eetlust of het gevoel continu vol te zitten.

Vermoeidheid

Verschillende gezondheidsproblemen kunnen vermoeidheid veroorzaken. Hier valt stress ook onder. Dit symptoom komt echter ook vaak voor bij vrouwen met eierstokkanker. Wanneer je je moe, energieloos of zwak voelt, is dit een teken dat er iets niet in orde is.

Pijn tijdens geslachtsgemeenschap

Als je in plaats van genot vaak juist pijn beleeft tijdens geslachtsgemeenschap, raadpleeg dan een dokter. Ook dit kan namelijk een symptoom zijn van eierstokkanker.

Andere symptomen

  • Vaginale bloedingen bij vrouwen in de overgang
  • Misselijkheid of braken
  • Bloedarmoede
  • Frequente buikpijn

Diagnose van eierstokkanker

Kankercellen

Eierstokkanker kan moeilijk op te sporen zijn. De symptomen maken zich zelden kenbaar in het beginstadium van de ziekte.

Ervaar je één of meerdere van de vroege tekenen van eierstokkanker? Zorg dan dat je direct een dokter raadpleegt. Zo kan de ziekte snel worden gediagnosticeerd. Dit kan door middel van een echo, Computer Tomografie (CT) een MRI-scan of een bloedtest genaamd CA-125. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.