8 tips om pollenallergieën te overleven

Als je last hebt van pollenallergieën, kan contact met de huid, ogen of slijmvliezen heftige reacties veroorzaken. Ontdek hoe je hiermee om kunt gaan.
8 tips om pollenallergieën te overleven
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Elk voorjaar worden pollenallergieën dramatisch erger. Na een koude winter komen planten en bloemen weer tot leven en geven stuifmeel af. Deze poederachtige substantie zit vol microsporen, die planten van dezelfde soort bevruchten. Slechts één plant is in staat om wel duizenden sporen in de lucht vrij te laten.

Stuifmeel is onzichtbaar als het in de lucht zit. Op dagen dat er veel pollen zijn, kun je echter wel een gele waas zien. Wanneer we ze inademen en ze in contact komen met onze luchtwegen, kunnen we een allergische reactie krijgen.

Als je een pollenallergie hebt, kunnen pollen die je huid aanraken of in je ogen of neus terechtkomen, dus heftige reacties veroorzaken.

Symptomen van pollenallergieën

Enkele van de meestvoorkomende symptomen zijn niezen, een jeukende neus of een loopneus en tranende ogen. Soms kunnen zich ernstigere aandoeningen ontwikkelen, zoals allergische astma.

Met de komst van de lente kunnen de vervelende symptomen verergeren door de hoge niveaus van pollen in de lucht. Als je symptomen ernstig of ondraaglijk worden, praat dan met je huisarts over een antihistaminicum op recept of uitwendige hydrocortison.

Een vrouw staat naast een plant en niest

8 uiteinden om pollenallergieën het hoofd te bieden

Er zijn eenvoudige dingen je kunt doen om het ergste van de pollenallergieën te overleven. Het is een goed idee om zonnebril te dragen wanneer je buiten gaat, maar ook kun je beter vermijden om je kleren buiten te hangen om te drogen. Het is ook een goed idee om je ramen gesloten te houden tijdens de piekuren van de pollenverspreiding.

Hieronder hebben wij acht tips voor je om je te helpen stuifmeelallergieën en zijn symptomen te kunnen verslaan.

1. Blijf binnen

Op dagen met hoge pollenconcentraties en veel wind, adviseren wij je om als dat mogelijk is zo veel mogelijk binnen te blijven. Als je toch naar buiten moet, draag dan altijd een mondkapje. Door het kapje eerst nat te maken, voorkom je dat pollen je luchtwegen binnendringen.

Misschien ook leuk voor jou:
Oorzaken van seizoensgebonden allergieën

2. Was je fruit en groenten

Verse groenten en fruit zitten vol vitaminen en voedingsstoffen die je kunnen helpen om je allergiesymptomen snel te overwinnen. Was je aanlopen goed voordat je ze eet, om ervoor te zorgen je alle stuifmeel eraf wast.

Een arts met een bord vol groenten en fruit

3. Let op de tijd

Overdag zijn de perioden met de hoogste pollenconcentraties tussen 5.00 en 10.00 uur ‘s ochtends en tussen 19.00 en 22.00 uur ‘s avonds. Daarom is het beter om je buitenactiviteiten te beperken en je ramen gesloten te houden tijdens deze piekuren.

4. Gebruik luchtfilters om de symptomen te verlichten

Antipollenfilters kunnen helpen het risico te verkleinen dat je in contact komt met pollen. Het is een goed idee om ze in de airconditioners in je auto en thuis te plaatsen. Houd de ramen gesloten als je auto in beweging is, zodat er geen pollen in de auto terechtkomen.

Om contact met de microsporen zo goed mogelijk te vermijden, moet je de filters regelmatig vervangen.

5. Draag een zonnebril en leer meer over de pollenconcentratie in je omgeving

Als je naar buiten moet, is een zonnebril een handige manier om te voorkomen dat er pollen in je ogen komen. Het is ook handig om te weten hoe hoog de pollenniveaus zijn door te kijken naar je lokale weersituatie.

6. Wissel van kleding

Sporen van pollen kunnen aan je kleren blijven kleven, daarom kun je het beste even douchen en andere kleren aan te trekken zodra je thuiskomt. Als je je niet kunt omkleden, kan het helpen om je handen en gezicht te wassen. Hang je kleren ook niet buiten te drogen, vooral niet in de lente.

7. Ga slim om met je tuin

Jongetje heeft last van pollenallergieën

Als je een tuin hebt, vermijd dan planten die via de lucht bestuiven. Bepaalde hagen zijn bijvoorbeeld niet aan te raden als je last hebt van seizoensgebonden allergieën, dus doe hier onderzoek naar.

Probeer bovendien activiteiten te vermijden waarbij pollen vrijkomen, zoals het maaien van je gazon of het vegen van je terras. Als je allergisch bent voor graspollen, ga dan niet op het gras liggen. Als je van plan bent om buiten te overnachten, probeer dan niet in de buurt van bomen of planten te slapen.

8. Farmaceutische behandeling

Als je antihistaminica neemt om een ernstige pollenallergie te behandelen, moet je dit altijd doen onder toezicht van je huisarts. Sommige mensen met mildere symptomen kunnen verlichting krijgen door natuurlijke remedies. Hoe dan ook, een vaccin tegen seizoensgebonden allergieën kan nuttig zijn voor verschillende gradaties van symptomen.

Als je lijdt aan een vervelende pollenallergie, volg dan zeker deze tips op. Als je symptomen echter verergeren of niet weggaan, zoek dan medische hulp.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gastaminza, G., Bartolomé, B., Bernedo, N., Uriel, O., Audícana, M. T., Echenagusia, M. a, … Muñoz, D. (2005). Alergia al polen de las oleáceas en un lugar donde no hay olivos. Alergologia e Inmunologia Clínica.
  • González, L. (2014). Alergias y el sistema inmune: una revisión desde el aula. Revista Facultad de Ciencias de La Salud UDES.
  • F, G. A. G., & A, V. M. A. (2005). Polinosis y aeroalergenos. Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas.
  • Grewling Ł, Bogawski P, Smith M. Pollen nightmare: elevated airborne pollen levels at night. Aerobiologia (Bologna). 2016;32(4):725–728. doi:10.1007/s10453-016-9441-7
  • Sánchez-Lafuente AM, Guitián J, Medrano M, Herrera CM, Rey PJ, Cerdá X. Plant traits, environmental factors, and pollinator visitation in winter-flowering Helleborus foetidus (Ranunculaceae). Ann Bot. 2005;96(5):845–852. doi:10.1093/aob/mci236

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.