8 oorzaken van migraine die je waarschijnlijk negeert
Migraine wordt gekenmerkt door een hevige hoofdpijn die gewoonlijk maar aan één kant van het hoofd opspeelt, maar kan ook klachten geven rond de slapen, het voorhoofd of rond de ogen. Weet jij de oorzaken van migraine?
Behalve pijn kunnen er nog een aantal andere symptomen ontstaan, zoals overgevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en overgeven. Anders dan bij een hoofdpijn wordt de pijn steeds erger en kan zelfs invaliderend zijn.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat migraine in de top tien van de meest invaliderende aandoeningen in de wereld. In sommige gevallen duurt de pijn tot wel 72 uur en reageert hij niet op normale pijnstillers.
Hoewel we niet weten hoe migraine ontstaat, wordt er gedacht dat het samenhangt met hormonale veranderingen, waardoor de bloedvaten vernauwen.
In het artikel van vandaag willen we een aantal mogelijke oorzaken van migraine laten zien. Laten we eens kijken naar de top acht mogelijke triggers en hoe je ze kunt voorkomen.
8 oorzaken van migraine die je waarschijnlijk negeert
1. Eten terwijl je werkt kan een oorzaak van migraine zijn
Je probeert thuis of in de kantine gewoon te eten, maar soms heb je te veel dingen te doen, waardoor je eet terwijl je met andere dingen bezig bent. Dit wordt in verband gebracht met een toename van hoofdpijn en andere symptomen van migraine.
Waarschijnlijk veroorzaakt de afleiding van je hersenen een verminderde productie van het hormoon serotonine.
Zie ook:
Wat moet je eten bij hoofdpijn
2. Slaapstoornissen
Zowel te veel als te weinig slaap kan dit probleem ook veroorzaken. Als je je lichaam niet zo veel slaap geeft als het nodig heeft, kan het zijn normale functies tijdens deze rustperiode niet uitvoeren.
Het probleem is dat je niet alleen minder concentratie hebt, maar je zult ook sterke gevoelens van vermoeidheid en migraine ervaren die je weerhouden van het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten.
Deze problemen ontstaan ook wanneer je te veel slaapt, want het verandert het natuurlijke ritme van het lichaam.
3. Het drinken van te veel alcohol
Overmatig alcoholgebruik kan ervoor zorgen dat de kans op migraine met 30% toeneemt. Ethanol, een van de stoffen in alcoholische dranken, droogt het lichaam uit en veroorzaakt een onbalans van de vloeistoffen in je lichaam.
Er kunnen problemen ontstaan met de circulatie, waardoor er minder zuurstof bij de hersenen komt, wat heftige hoofdpijn kan uitlokken.
4. Het eten van fastfood of gefrituurd voedsel
Hoewel dit een van de meest genegeerde factoren is, heeft je dieet veel invloed op terugkerende migraine. Ongezond eten is een van de grootste oorzaken van migraine en het verhoogt de kans op symptomen als vermoeidheid en gevoeligheid.
Fastfood, gefrituurd en verwerkt voedsel kunnen negatieve reacties opwekken op zowel lichamelijk als geestelijk niveau.
Mononatriumglutamaat, een smaakversterker in sommige soorten tafelzout, soepen of Chinees voedsel, kan ontstekingsprocessen in het lichaam veroorzaken die ook migraine tot gevolg kunnen hebben.
5. Sterke geuren
Mensen die lijden aan terugkerende migraine hebben vaak een terugval als ze een vreemde of intense geur ruiken. Parfum, luchtverfrissers en sommige dagelijkse reinigingsproducten kunnen deze reactie uitlokken.
6. Veranderingen in het weer of klimaat
Plotselinge veranderingen in de temperatuur kunnen een aantal reacties van het lichaam uitlokken, zoals een verzwakt immuunsysteem, verkoudheid en hoofdpijn. Van een warme ruimte de kou in gaan en andersom kan ook een migraineaanval uitlokken.
7. Harde geluiden of fel licht
Langdurige blootstelling aan harde geluiden of felle lichten kan veroorzaken dat de bloedvaten zich vernauwen, wat kan resulteren in migraine. Spanning en stress zijn de hoofdoorzaken hiervan. Een migraineaanval kan ook ontstaan na blootstelling aan zonlicht.
8. Overgewicht of obesitas
Veel mensen zijn zich misschien niet bewust van het feit dat gewichtsproblemen migraine kunnen veroorzaken. Zowel overgewicht als obesitas kunnen het risico op hart- en vaatziekten vergroten en andere problemen in het lichaam veroorzaken.
Omdat gewichtsstoornissen een leidende oorzaak zijn voor circulatieproblemen, is het geen verrassing dat dit ook kan leiden tot het ontstaan van migraine.
Als je terugkerende migraine hebt, probeer dan om je dagelijkse gewoonten te analyseren en kijk of een van de bovengenoemde oorzaken die van jou uitlokt. Als dat zo is, probeer het dan te voorkomen en kijk of de situatie verbetert.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- ¿Qué es el glutamato monosódico? ¿Es malo? https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/monosodium-glutamate/faq-20058196
- Migraña. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000709.htm
- Razeghi Jahromi, S., Togha, M., Ghorbani, Z. et al. La asociación entre la ingesta dietética de triptófano y la migraña. Neurol Sci 40, 2349-2355 (2019). https://doi.org/10.1007/s10072-019-03984-3
- Scheidt, J., Koppe, C., Rill, S. et al. Influencia de los cambios de temperatura en la aparición de migrañas en Alemania. Int J Biometeorol 57, 649–654 (2013). https://doi.org/10.1007/s00484-012-0582-2
- Navarro Calvillo, María Elena. (2006). Tratamiento cognitivo conductual de la migraña en el adulto. Actualidades en psicología, 20(107), 1-21. Recuperado em 20 de agosto de 2020, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-64442006000100001&lng=pt&tlng=es.