8 onbekende gezondheidsvoordelen van kaneel

Kaneel kan erg effectief werken voor mensen met diabetes, maar praat altijd eerst met een dokter alvorens je normale behanding aan te passen.
8 onbekende gezondheidsvoordelen van kaneel

Laatste update: 28 januari, 2021

Kaneel is een van de oudste specerijen die er bestaan. Het is afkomstig uit Sri Lanka en wordt vervaardigd uit de Cinnamomum verum boom. Het is wereldwijd erg populair omwille van het gebruik in de keuken en ook andere plaatsen in huis.

Vandaag delen we dus enkele van de vele en verrassende gezondheidsvoordelen van kaneel.

8 voordelen van kaneel voor je gezondheid

Kaneel en Kaneelstokjes

De gezondheidsvoordelen van kaneel zijn alom bekend. De helende kracht kan namelijk verschillende kwalen helpen verlichten, dankzij enkele van de actieve bestanddelen (kaneelaldehyde, cinnamylacetaat en kaneelalcohol).

Het bevat ontstekingsremmende, antimicrobiële, antibacteriële en antistollende eigenschappen die gebruikt kunnen worden in de alternatieve geneeskunde om verschillende ziektes te behandelen.

Het is ook een bron van polyfenolen, antioxidanten en mineralen, zoals mangaan, calcium en ijzer, en voedingsvezels. Laten we dus dieper ingaan op acht van de geweldige gezondheidsvoordelen.

1. Behandel type 2 diabetes

Bloedsuiker Prikken

De voordelen van kaneel om type 2 diabetes te behandelen zijn niet onbekend. Als je deze specerij consumeert op een lege maag of na de maaltijd, kan het helpen om het glucosegehalte in de bloedbaan te verlagen.

Dit is mogelijk door de cinnamtannine B1 die het bevat, die de insulinereceptoren stimuleert en de enzymen die ze deactiveren afremt. Hierdoor kunnen de cellen de glucose gemakkelijker gebruiken.

2. Verbetert de spijsvertering

Enkele van de bestandsdelen in kaneel, waaronder ijzer, voedingsvezels en calcium, helpen om de normale werking van het spijsverteringsstelsel te verbeteren. Galzouten houden zich vast aan deze bestandsdelen en kunnen zo verwijderd worden uit ons lichaam.

Ze kunnen schadelijk zijn voor je dikke darm als ze niet op de juiste manier uit het spijsverteringskanaal worden gedreven.

Daarbovenop wordt deze specerij gebruikt om diarree te bestrijden, omdat het de samentrekking van de ingewanden controleert. Het kan ook gebruikt worden om het prikkelbaredarmsyndroom te behandelen.

3. Stopt misselijkheid en overgeven

Deze specerij werkt prima wanneer je je misselijk voelt en moet overgeven. Aangezien het een natuurlijk product is, kunnen zwangere vrouwen het gebruiken om die vervelende ochtendmisselijkheid tegen te gaan tijdens de eerste maanden van de zwangerschap.

4. Influenza en aandoeningen aan de luchtwegen

Verkoudheid

Het kruid werkt ook om verkoudheden, koorts en andere ontstekingen aan de luchtwegen te behandelen. Voeg eenvoudigweg enkele theelepels kaneel toe aan je thee, samen met verse gember, en je zal merken dat je temperatuur of koorts zakt en je stopt met hoesten. 

Daarbij geeft dit kruid een rijk aroma af voor mensen die griep hebben.

De ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van kaneel garanderen dat je verkoudheid verlicht wordt.

5. Beschermt tegen hartziekten

De ontstekingsremmende eigenschappen van kaneel werken ook tegen hartziekten. Als je je hart en aders probeert te beschermen, is het gebruiken van kaneel een goede optie. Het helpt om het slechte cholesterol laag te houden en op lange termijn cardiovasculaire ziektes te vermijden.

Dezelfde ontstekingsremmende eigenschappen helpen ook om ontstoken interne weefsels te genezen en verminderen het risico op een hartaanval.

Misschien ook interessant om te lezen:
Een hartaanval herkennen kan op deze vijf manieren

6. Stimuleert de werking van het brein

Hersenen

Het is wetenschappelijk bewezen dat kaneel de werking van de hersenen van oudere volwassenen stimuleert. Het verbetert onder andere:

  • De aandacht
  • Herkenning
  • Het geheugen
  • Het visueel herkenningsproces

De geur van kaneel helpt het cognitieve geheugen. Daarom is het dus goed als je snel afgeleid bent of je moeilijk kan concentreren. Het geeft een heerlijk aroma, dus kan je het bijvoorbeeld gemakkelijk toevoegen aan je koffie.

7. Een krachtige anticoagulant

Kaneel voorkomt dat bloedplaatjes zich sneller aan elkaar hechten dan normaal. Daarom wordt het vaak aangeraden aan vrouwen die menstrueren, aangezien het de pijn kan verminderen en een opgelucht gevoel geeft.

8. Een krachtig multivitamine

Kaneel bestaat onder andere uit:

  • Vitamine B1
  • Vitamine C
  • IJzer
  • Kalium
  • Fosfor
  • Calcium

Hoewel je enkel een kleine dosis van de specerij consumeert, voorziet het het lichaam al van alle vitaminen en mineralen die noodzakelijk zijn om optimaal te kunnen functioneren.

Hoeveel kaneel moet je consumeren om van de voordelen te genieten?

Kaneel

De aangeraden in te nemen hoeveelheid ligt tussen de één en zes gram. Deze hoeveelheid is afhankelijk van je gewicht, leeftijd en gezondheid. Om van alle voordelen te genieten, kan je dus het beste tussen de twee en vier gram innemen (een halve tot volle theelepel).

Het is nooit een goed idee om zelf voor arts te spelen, dus raden we aan om eerst een dokter te raadplagen alvorens je een behandeling met deze specerij start. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/642942
  • Leach, M. J., & Kumar, S. (2012). Cinnamon for diabetes mellitus. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007170.pub2
  • Ribeiro-Santos, R., Andrade, M., Madella, D., Martinazzo, A. P., de Aquino Garcia Moura, L., de Melo, N. R., & Sanches-Silva, A. (2017). Revisiting an ancient spice with medicinal purposes: Cinnamon. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.02.011
  • Mirunalini, S., & Krishnaveni, M. (2011). Coumarin: A plant derived Polyphenol with wide Biomedical Applications. International Journal of PharmTech Research.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.