8 interessante weetjes over veelvoorkomende ziekten
Het menselijk lichaam en de geest hebben nog steeds eindeloze geheimen die de wetenschap tot op de dag van vandaag niet heeft kunnen ontcijferen. In de loop der jaren hebben onderzoekers echter verschillende merkwaardige weetjes over veelvoorkomende ziekten kunnen ontdekken.
In dit artikel willen we enkele van deze ontdekkingen van de medische wetenschap met je delen. We zijn er zeker van dat er meer dan één je sprakeloos zal achterlaten! Ben je er klaar voor om hier meer over te lezen? Laten we gauw gaan kijken!
Interessante weetjes over veelvoorkomende ziekten
1. Tegen de tijd dat je 75 wordt, heb je minstens 150 verkoudheden gehad
Verschillende onderzoeken hebben geconcludeerd dat ieder van ons gewoonlijk twee tot vijf verkoudheden per jaar doormaakt. Als je rekening houdt met de huidige levensverwachting in bijvoorbeeld Spanje (83 jaar), dan heeft iedereen in zijn leven zeker 166 verkoudheden gehad!
2. Het verkoudheidsvirus is niet slechts één virus
Natuurlijk niet! In feite zijn er zelfs meer dan 200 virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken en het is dan ook een van de veelvoorkomende ziekten die iedereen kent.
Doordat er zoveel verschillende soorten bestaan kan het menselijk lichaam nooit afdoende resistentie tegen deze ziekte ontwikkelen. Tot de meest voorkomende virussen die verkoudheid veroorzaken behoren de rhinovirussen.
Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Ziekten die door vitaminetekorten veroorzaakt worden
3. Kinderen kunnen tot 12 verkoudheden per jaar doormaken
Ouders kunnen bevestigen dat dit waar is. Hoe vaak gebeurt het dat je kind verkouden is en dan na twee dagen weer hersteld is. Je laat je kind weer naar school gaan en vervolgens komt hij of zij weer met een snottebel uit school. Er lijkt geen eind aan te komen.
4. Een kwart van de mensen met verkoudheid ervaart geen symptomen
We kennen allemaal de symptomen van verkoudheid: hoesten, niezen en/of een loopneus hebben. Het is tenslotte een van de veelvoorkomende ziekten waar we allemaal regelmatig last van hebben.
Niet iedereen weet echter dat sommige mensen besmet kunnen zijn met een van de virussen die een verkoudheid veroorzaken maar geen klachten hebben.
5. Een nies kan een snelheid van wel 60 km per uur hebben!
Het is een feit dat het meten van de snelheid van een nies niet eenvoudig is, maar dit is wat specialisten hebben berekend. Voor een beetje perspectief: windhonden kunnen 60 km/uur halen als ze rennen!
- In sommige gevallen kan een nies deze snelheid zelfs overschrijden.
- De druppeltjes die hierbij vrijkomen kunnen tot wel vijf meter ver komen!
6. Virussen van veelvoorkomende ziekten kunnen op verschillende oppervlakken overleven
Als je niest, verspreid je de virusdeeltjes om je heen en deze kunnen op verschillende ondergronden actief blijven. Het influenza-griepvirus kan bijvoorbeeld op bepaalde oppervlakten ongeveer 24 uur overleven en het verkoudheidsvirus tot zeven dagen!
Begrijp je nu waarom het zo belangrijk is om je mond en neus met je elleboog te bedekken als je niest? Op die manier voorkom je dat je virusdeeltjes verspreid en je anderen besmet.
7. De griep door het influenzavirus evolueert voortdurend
Griep ten gevolge van het influenza-virus is een van de veelvoorkomende ziekten die mensen het vaakst in hun hele leven oplopen. Je weet waarschijnlijk wel dat er drie soorten griep zijn die het meeste voorkomen:
- influenza type A: dit is de meest virulente en treft mensen en vogels.
- type B-influenza: dit komt het meest voor en treft alleen mensen.
- influenza type C: dit komt minder vaak voor en treft zowel mensen als dieren.
8. In de afgelopen eeuw hebben we verschillende influenza-epidemieën gehad
Tegenwoordig is griep ten gevolge van influenza een veelvoorkomende ziekte waar mensen gewoonlijk geen aandacht aan besteden. Zoals we echter al hebben gezien, is het extreem gemakkelijk over te brengen via speeksel. Het kan echter ernstige complicaties veroorzaken, zoals een longontsteking.
- De Spaanse griep duurde van 1918 tot 1919 en trof 40% van de wereldbevolking. Het heeft zelfs het leven gekost aan ongeveer 50 miljoen mensen over de hele wereld. Een interessant feit: ondanks zijn naam is het niet ontstaan in Spanje, maar in de Verenigde Staten.
- De Aziatische griep is ontstaan in China in 1957 door de mutatie van een virus dat wordt overgedragen door wilde eenden in combinatie met een menselijke stam.
- De Hongkonggriep heeft in 1968 ongeveer een miljoen doden veroorzaakt. Dankzij technologische vooruitgang ontwikkelden wetenschappers een vaccin dat verder verlies van mensenlevens voorkwam.
- De griepepidemie uit 1976 veroorzaakte meer dan 12.000 slachtoffers en veroorzaakte paniek onder de bevolking, aangezien het virus vergelijkbaar was met dat van de grote epidemie van 1918.
- De eerste uitbraak van vogelgriep was in Hong Kong in 1997. Het virus werd geïdentificeerd als H5N1 en nadat het probleem onder controle leek te zijn, dook het in 2003 opnieuw op in Azië en Europa.
Zoals je kunt zien, zijn er, hoewel je weet hoe je tegen veelvoorkomende ziekten moet optreden, veel feiten die je misschien niet wist. We hopen dat we je hebben verrast met enkele van deze interessante feiten. Tot de volgende keer!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Medical News Today. All about the common cold. https://www.medicalnewstoday.com/articles/166606.php
- Jamaica Hospital. How long can viruses live outside the body? https://jamaicahospital.org/newsletter/?p=1423
- BBC News. (2009). La gripe en el último siglo. https://www.bbc.com/mundo/internacional/2009/04/090427_gripe_pandemias_historia_mes
- Medline Plus. Gripe. https://medlineplus.gov/spanish/flu.html
- Medline Plus. Resfriado. https://medlineplus.gov/spanish/commoncold.html