7 vragen om aan je gynaecoloog te stellen
Als je seksueel actief bent, is het belangrijk om minstens één keer per jaar naar je gynaecoloog te gaan. Als je een probleem of een vreemd symptoom opmerkt, dan moet je zo snel mogelijk gaan. Lees dit artikel voor meer informatie over 7 ongemakkelijke vragen die je aan de gynaecoloog kunt stellen.
Consults bij de gynaecoloog
Eerlijk gezegd zijn deze consults bij de gynaecoloog voor veel vrouwen meestal een beetje ongemakkelijk. Het is daarom normaal dat vrouwen deze bezoeken snel achter de rug willen hebben.
Het is echter belangrijk dat je jezelf de tijd geeft om met je gynaecoloog te praten en enkele belangrijke vragen te stellen. Hier volgt een lijst met vragen die je aan je gynaecoloog kunt stellen, zelfs als je wat nerveus bent of je je ongemakkelijk voelt. Vergeet immers niet dat de arts deze vragen gewend is. Hij of zij zal je dus kunnen helpen om grotere problemen te voorkomen.
Vragen om aan je gynaecoloog te stellen
1. Is het normaal dat mijn menstruatie onregelmatig is?
Een normale menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen. Sommige vrouwen kunnen echter kortere, langere of onregelmatige cycli hebben. Het is daarom belangrijk om met je gynaecoloog te praten over je menstruatiecyclus.
Op die manier kan je arts ontdekken of hij of zij tests moeten uitvoeren of andere maatregelen moet nemen. Als je een chronische ziekte hebt zou het kunnen zijn dat je gynaecoloog je wat extra instructies zal geven.
2. Welke medische tests moeten mijn partner en ik doen?
Als je net een relatie met een nieuwe partner hebt, is het belangrijk om over je seksuele gezondheid te praten voordat je seks hebt. Daarnaast kan het nooit kwaad om enkele medische tests te doen om te controleren of je geen seksueel overdraagbare aandoeningen hebt.
Hoewel je dit ook aan je huisarts kunt vragen, kun je het beste eerst met je gynaecoloog praten. Op die manier kan hij of zij je precies vertellen welke tests je moet aanvragen. Na de tests moet je teruggaan naar je dokter om de resultaten te bespreken en eventueel andere dingen die je moet doen.
Lees ook dit artikel eens:
Dit zijn de 5 ergste leugens die je je arts kan vertellen
3. Kan ik me scheren? Zo ja, hoe vaak?
Het scheren van de vaginale zone of ‘bikinilijn’ is een enigszins controversieel onderwerp. Aan de ene kant zijn er mensen die het er gewoon mooi uit vinden zien. Daarnaast zijn er vrouwen die onaangename geuren of andere onaangename dingen willen voorkomen door zich daar te scheren.
Schaamhaar heeft echter een functie. Het voorkomt namelijk dat bacteriën en andere stoffen het vaginale kanaal binnendringen. Als je vindt dat dit een persoonlijke kwestie is, is het beter dat je dit bespreekt met je gynaecoloog in plaats van de schoonheidsspecialist.
Je arts zal je uitleggen of het het beste is om het hele gebied te scheren of slechts een deel, op basis van je vaginale gezondheid en achtergrond. Als je bijvoorbeeld regelmatig vaginale infecties krijgt, is het misschien beter om je niet te scheren, of het met bepaalde voorzorgsmaatregelen te doen.
4. Moet ik glijmiddel gebruiken?
Je kunt verschillende soorten glijmiddel vinden in elke supermarkt, apotheek en sekswinkel. Daarom hoef je normaal gesproken niet aan je gynaecoloog te vragen voordat je het gebruikt of er iets is om op te letten. Het is echter belangrijk om te weten dat je niet alle producten op dezelfde manier of net zo vaak kunt gebruiken.
Een glijmiddel dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor anale seks kan heel anders zijn dan een glijmiddel die je gebruikt om droogheid tijdens de menopauze te bestrijden.
5. Wat zijn de beste posities om zwanger te worden?
Het is gebruikelijk om naar de gynaecoloog te gaan als je erachter komt dat je zwanger bent. Je zou echter ook een afspraak moeten maken als je probeert om zwanger te worden. Zelfs als je het gevoel hebt dat je een paar rare vragen hebt die je aan je gynaecoloog wilt stellen, kan hij of zij je enkele tips geven om het zwanger worden gemakkelijker te maken.
Hij kan het bijvoorbeeld hebben over de beste houdingen en posities. Niet alle posities maken het namelijk gemakkelijk voor het sperma om het eitje te bereiken.
Ook interessant:
Zwangerschap na een leeftijd van 35
6, Is mijn vaginale afscheiding normaal?
Hoewel vaginale afscheiding tijdens de ovulatie toeneemt, kan te veel vaginale afscheiding een teken zijn van problemen of infecties. Als je veranderingen van het volgende ziet, is het belangrijk om je arts te vragen of er een probleem is of dat het normaal is:
- kleur
- textuur
- hoeveelheid
Vergeet niet dat andere waarschuwingssignalen onder andere onaangename geuren en ongebruikelijke kleuren zijn. Hoewel je zelf enkele maatregelen kunt nemen, kan alleen je gynaecoloog de echte oorzaken en de best mogelijke behandeling bepalen.
7. Is het normaal om na of tijdens de seks te bloeden?
Afhankelijk van je leeftijd en persoonlijke karakteristieken, is het mogelijk dat je wel eens bloed tijdens of na de seks. Dit kan gebeuren als de seks te hard was of als je geen noodzakelijke voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Het kan ook gebeuren als je al lang geen seks meer hebt gehad.
Hoe dan ook, je moet je gynaecoloog hierover vertellen om een groter probleem uit te sluiten. Let op dit probleem en ga naar de gynaecoloog als het vaak voorkomt.
Onderschat niet het belang van het stellen van vragen aan je gynaecoloog
Wat vind je van deze vragen? Misschien heb je aan enkele van deze vragen niet eerder gedacht. We raden je echter aan om ze toch te vragen tijdens je volgende bezoek aan de gynaecoloog.
Je seksuele gezondheid is erg belangrijk voor je gezondheid in het algemeen. Het is daarom erg belangrijk om er open over te praten met je dokter. Neem er dus de tijd voor om dit te doen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Clínica Mayo. Ciclo menstrual: qué es normal y qué no. (2019). Recuperado el 4 de octubre de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/menstrual-cycle/art-20047186#:~:text=El%20ciclo%20menstrual%2C%20que%20se,los%20ciclos%20largos%20son%20comunes.
- Romero-Gamboa, D. G., Díaz-Martínez, L. A., Díaz-Galvis, M. L., & González-Blanco, D. P. (2020). Impact of genital hair removal on female skin microenvironment: barrier disruption and risk of infection, a literature review. Revista Médicas UIS. https://doi.org/10.18273/revmed.v32n3-2019004
- Centers for Disease Control and Prevention. Bacterial Vaginosis – CDC Fact Sheet. (2020). Recuperado el 4 de octubre de 2020. https://www.cdc.gov/std/bv/stdfact-bacterial-vaginosis.htm
- Rady Children’s Hospital San Diego. ¿Son normales los cambios en mi flujo vaginal?. (2010). Recuperado el 4 de octubre de 2020. https://www.rchsd.org/health-articles/son-normales-los-cambios-en-mi-flujo-vaginal/
- National Health Services. What causes a woman to bleed after sex?. (2018). Recuperado el 4 de octubre de 2020. https://www.nhs.uk/common-health-questions/womens-health/what-causes-a-woman-to-bleed-after-sex/#:~:text=Causes%20of%20bleeding%20after%20sex,vaginal%20secretions%20after%20the%20menopause