7 tips om een aneurysma te voorkomen

Net als met andere gezondheidsproblemen, is de beste manier om een aneurysma te voorkomen, een gezond dieet te volgen, te sporten en zowel alcohol en tabak vermijden. 
7 tips om een aneurysma te voorkomen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Net als met andere gezondheidsproblemen, is de beste manier om een aneurysma te voorkomen een gezond dieet volgen, sporten en zowel alcohol als tabak vermijden.

Een aneurysma is in wezen een ballon die zich in de wand van een bloedvat vormt. Het kan zich ontwikkelen in je hersenen, hart of buik, en dit hoeft niet perse problemen te veroorzaken. Maar het groeit wel.

Als het groeit, kan het bloedvat scheuren en een inwendige bloeding veroorzaken. Lees gauw verder, we zullen je een aantal tips geven om een aneurysma te voorkomen.

Waarom ontstaat een aneurysma?

Er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van deze afwijking verhogen. De meest voorkomende factoren zijn:

 • Arteriële hypertensie
 • Hoog cholesterol
 • Het gebruik van tabak
 • Zwangerschap

Het is belangrijk om te onthouden dat een aneurysma kan worden veroorzaakt door verschillende dingen. Dus iedere factor die je bloed of je aderen aangaat kan het ontstaan ervan veroorzaken. Wanneer dit eenmaal is gebeurd, is het moeilijk te behandelen. Daarom kan je dit het beste voorkomen.

Tips om een aneurysma te voorkomen

1. Volg een gezond dieet dat rijk is aan groente en fruit

Je moet dagelijks veel fruit en groente eten. Dat geeft je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft voor een goede gezondheid van je hart. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Zij helpen ontstekingen in de aderwand te verminderen. Hierdoor draagt het gelijk bij aan de voorkoming van een aneurysma. De algemene aanbeveling is om ten minste twee stuks fruit per dag te eten. Je kan dit kiezen naar smaak, maar de beste zijn:

 • Bramen
 • Bosbessen
 • Aardbeien
 • Frambozen
 • Druiven

Onthoud dat wanneer je het fruit uit kiest, je het beste kan kiezen voor fruit uit het seizoen. Hoe verser de vruchten zijn, des te meer voordelen zij zullen geven.

Ook is het belangrijk dat je voorverpakte fruit vermijdt. Dit soort conserveringsmiddelen kunnen je gezondheid aantasten. Ook kunnen zij het risico op verschillende problemen verhogen.

2. Vermijd het drinken van alcohol en het gebruik van tabak

Beperk alcohol om een aneurysma te voorkomen

Wanneer je probeert om een aneurysma te voorkomen, is het belangrijk om een leven te leiden dat vrij is van gifstoffen die je gezondheid aantasten. Dit behelst ook het gebruik van alcohol en tabak. Deze beide gewoontes kunnen je vatbaarder maken voor een groot aantal chronische ziekten.

Ook is het belangrijk om sigarettenrook te vermijden. Ook als het om meeroken gaat, geeft de rook hetzelfde risico op de ontwikkeling van een aneurysma, als dat het geeft voor een actieve roker. Daarnaast maakt alcohol je aderwanden zwakker. 

3. Voorkom het constante gebruik van medicijnen

Overmatig gebruik van medicijnen kan ervoor zorgen dat je aderen gaan ontsteken. Het maakt hierbij niet uit of je ook voorgeschreven medicijnen gebruikt of niet. Daarom is het belangrijk dat je geen medicijnen gebruikt, tenzij je dokter je dit voorgeschreven heeft. Bij voorgeschreven medicatie is het belangrijk dat je de aanbevolen dosis inneemt. 

Als je een familiegeschiedenis hebt met aneurysma’s  is het belangrijk hier met je dokter over te praten. Dan kan de arts hier rekening mee houden met het voorschrijven van medicatie.

4. Sporten

Dagelijks sporten helpt je om een goede cardiovasculaire gezondheid te behouden. Dit helpt ook om je lichaamsgewicht op peil te houden en een gezonde geest te krijgen. Probeer zoveel mogelijk te sporten.

Een sportroutine moet gebaseerd zijn op je behoeften en je mogelijkheden. Maar je kan ook profiteren van iedere mogelijkheid die zich voordoet. Zoals de trap nemen, of wandelen wanneer de mogelijkheid zich voordoet.

Het minimale wat nodig is om een aneurysma en andere ziekten te voorkomen, is 30 minuten per dag sporten. Je moet echter ook opletten dat je het niet te veel doet. Houd rekening met eventuele problemen en beperkingen die je hebt.

 • Als het nodig is, kan je starten met korte oefeningen.
 • Als je niet gewend bent om aan sport te doen, is het een goede optie om driemaal per dag 10 minuten te wandelen
 • Na verloop van tijd kan je de duur van de training verhogen. Vervolgens kan je de aantal sessies verminderen, als je lichaam dit toe laat.

5. Ga naar de dokter voor een periodieke controle

Naar de dokter om een aneurisma te voorkomen

Het is ook belangrijk om je bloeddruk, cholesterol en gewicht regelmatig te controleren. Als je een te hoog cholesterol hebt en je ontwikkelt een aneurysma, moet je de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen verminderen. Dit zijn onder andere:

 • gefrituurde producten
 • voedsel uit blik
 • fast food
 • vette vleessoorten

Ook is het belangrijk dat je zo vaak naar de dokter voor controles moet gaan als nodig is. Onthoud dat als je geen aneurysma voorkomt, het belangrijk is om het aneurysma in de gaten te houden. Hierdoor zal je de kans op problemen verminderen.

Als je gezond bent, moet je ten minste twee keer per jaar de dokter bezoeken. Op deze manier kan de dokter je gezondheid regelmatig controleren.

6. Verminder stress

Dagelijkse situaties kunnen ervoor zorgen dat je veel stress ontwikkelt. Het is belangrijk de oorzaak te identificeren en proberen deze vermijden om een aneurysma te voorkomen.

Relatieproblemen, werk, financiële problemen en emotionele trauma’s zijn een aantal voorbeelden. Deze situaties kunnen het de hoeveelheid stress in je dagelijkse leven verhogen. Probeer activiteiten te ondernemen die je ontspannen en breng je tijd door met positieve mensen. 

7. Leg niet de nadruk op je familiegeschiedenis

Aneurysma’s kunnen veel angst veroorzaken. Maar het is belangrijk dat je ze de juiste hoeveelheid aandacht geeft. Als je een familiegeschiedenis met aneurysma’s hebt, praat hier dan over met je dokter. En houd tevens de risicofactoren onder controle. 

Onthoud dat een mogelijkheid niet betekent dat het ook gaat gebeuren. Het is verstandig om met je dokter te praten en dit te bespreken. Op deze manier is de dokter hier zich altijd bewust van.

Uitgelichte afbeelding met dank aan ©wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.