7 tekenen dat je een vrije geest bent

Het zijn van een vrije geest betekent, in tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, niet onverantwoordelijk zijn of je toewijden aan een zorgeloze vorm van vrijheid. Het gaat om eerlijk tegen jezelf zijn. Ben jij een vrije geest?
7 tekenen dat je een vrije geest bent

Laatste update: 18 oktober, 2018

Een vrije geest is een persoon met een soort persoonlijkheid die een bepaald niveau van volwassenheid heeft bereikt. Daarnaast heeft die persoon psychologische kwaliteiten als zelfvoldoening en zekerheid. Het is echter niet eenvoudig om deze piek in persoonlijke groei te bereiken.

Daarnaast heeft alles te maken met een dimensie die goed zou passen in de behoeftenpyramide van Abraham Maslow. Hij introduceerde die in 1943 in zijn artikel Een theorie over menselijke motivatie.

Een vrije geest zijn betekent echter zeker niet dat je je gedraagt als een persoon die zichzelf heeft losgemaakt van alle verantwoordelijkheden. Dat is namelijk een veelgemaakte misinterpretatie. Een echte vrije geest heeft karaktereigenschappen, instellingen en manieren van interactie met de realiteit die hem meer in staat stellen om moeilijkheden in het leven te confronteren.

Vandaag gaan we het hebben over wat een vrije geest definieert. Ben jij er zelf een?

1. Je kiest, denkt en handelt zonder dat je goedkeuring nodig hebt

Je persoonlijke reis kunnen maken zonder de goedkeuring van anderen is een grote stap.

Gedurende een groot gedeelte van je leven heb je immers vaak het gevoel dat je moet worden goedgekeurd door de maatschappij. Eerst komen je ouders, daarna je geliefden en dan later je werkomgeving.

Maar jezelf laten zien zoals je bent en spreken vanuit je hart met oprechtheid, is niet iets wat zomaar op één dag gebeurt.  Alleen vrije geesten bereiken dat punt.

Lees ook dit artikel: Geluk komt van binnenuit, niet van een ander

2. Je leeft zonder angst en vertrouwt op jezelf

Rust

Experts op gebieden van persoonlijke groei en motiverende psychologie weten maar al te goed dat angst kansen de kop indrukt.

Wanneer je eindelijk stopt je zorgen te maken en stopt met het inbeelden van toekomstige doom, zal je in staat zijn om grotere stappen te nemen. Geluk bevindt zich altijd net voorbij je angsten. Echter heb je, om die lijn over te gaan, eerst zelfvertrouwen nodig.

3. Je bent een authentieke, echte, spontane persoon

Oprechtheid definieert jou, evenals de soort onbeschaamdheid die je laat glimlachen en je blikken van begrip. Je bent spontaan omdat je er niet meer om geeft wat mensen zullen zeggen of wat ze denken.

Authentieke karakters zijn vrije geesten omdat hun innerlijke zelf niet langer gecensureerd is. Ze staan in lijn met hun echte normen en waarden en kunnen de wereld laten zien hoe ze het leven zien: met passie.

4. Je weet waar je voor wilt vechten

Licht en Vlinders

Een vrije geest zijn betekent, het tegengestelde van wat mensen misschien denken,niet dat je slordig omgaat met verantwoordelijkheden of dat je jezelf toewijdt aan een soort zorgeloze vrijheid. Het is niet zo.

Vrije geesten weten maar al te goed waar ze voor vechten: voor wat ze liefhebben, voor wat hun identiteit maakt, voor geluk. De rest doet er niet toe.

5. Een vrije geest spreekt de taal van afhankelijkheid niet

Afhankelijkheid, begrepen vanuit een persoonlijk opzicht, is een grote vijand van persoonlijke groei. Het vervallen in een relatie die wordt gekenmerkt door emotionele verslaving vernietigt elke soort identiteit, integriteit en expressie.

Een persoon die zich identificeert als een vrije geest weet hoe hij/zij moet liefhebben zonder aanhankelijk te worden. Hij/zij geeft het beste van zichzelf terwijl hij/zij zich compleet blijft voelen.

Ontdek ook: Aan alle sterke, onafhankelijke vrouwen: blijf zoals je bent

6. Vrije geesten weten hoe ze de kleine dingen in het leven moeten waarderen

Kleine Dingen

Vrij zijn betekent niet vasthouden aan dingen die je groei of je liefde voor het leven beperken. Je krijgt deze passie voor vrijheid door te weten hoe je moet prioriteren en door te begrijpen dat de belangrijkste dingen in het leven geen dingen zijn, maar gevoelens.

Deze gevoelens komen van de meest simpele, alledaagse ervaringen. Her kan een gesprek zijn, een wandeling op het strand, een date, een uitstapje, op je blote voeten lopen, het knuffelen van je huisdier, naar buiten gaan om een rondje te joggen zonder zorgen aan je hoofd…

Drukke en bezorgde mensen zijn niet in staat om de alledaagse details te waarderen die vrije geesten zien, aanmoedigen en waarderen.

7. Het leven inspireert je en jouw instelling inspireert anderen

Mensen hebben je misschien gevraagd hoe je het doet. “Je bent altijd gelukkig, je hebt altijd tijd voor dingen. Je doet een miljoen dingen en je maakt me altijd aan het lachen… hoe doe je dit?” Je weet waarschijnlijk niet hoe je moet reageren, omdat je levensfilosofie iets is dat mettertijd is gekomen.

Soms komen vrije geesten naar buiten nadat ze zijn vastgehouden. Hun instelling kan het resultaat zijn van uitdagingen, tijd en eerlijk verdiende volwassenheid.

Vrij zijn is een instelling die je aanneemt met toewijding en afweging, wetende dat je misschien dingen zult moeten achterlaten.

Ben jij een vrije geest?

Uitgelichte afbeelding van wikiHow.com


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.