7 tekenen dat je bloedsuikerwaarden te hoog zijn

Hyperglycemie is een toestand die je niet voelt waar we veel aandacht aan moeten besteden. Als het niet snel wordt behandeld kan dit leiden tot diabetes. Daarom is het belangrijk om de symptomen te kennen dat je bloedsuikerwaarden te hoog zijn. We gaan ze in dit artikel met je bespreken.
7 tekenen dat je bloedsuikerwaarden te hoog zijn
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Suiker of glucose in het bloed is de belangrijkste energiebron voor de cellen in het lichaam. Dit type suiker is bijvoorbeeld te vinden in meel, honing, wortels en rijst en nog andere voedingsmiddelen.

Deze energie helpt ons om belangrijke lichaamsfuncties uit te voeren zoals de spijsvertering en het functioneren van het hart en synapsen en nog meer. Het suikergehalte dat in ons bloed wordt aangetroffen moet tussen 70 en 110 mg/dl worden gehouden om de voordelen te benutten, zonder negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Een hoog bloedsuikergehalte wordt hyperglykemie genoemd en kan schade aan verschillende organen veroorzaken. Als je bloedsuikerwaarden hoger dan 180 mg/dl zijn is de diagnose diabetes mellitus. Het is belangrijk om deze conditie onder strikte medische controle te houden omdat dit veel complicaties kan veroorzaken.

Wat is hyperglykemie?

Hyperglykemie heb je wanneer je bloedsuikerwaarden hoger zijn dan 140 mg/dl. Dit kan door een ​​van de twee volgende specifieke redenen gebeuren:

  • Je alvleesklier ondervindt problemen bij het creëren van de juiste hoeveelheid insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van je bloedsuikerwaarden.
  • Je lichaam kan insuline niet op een goede manier gebruiken.

In beide gevallen is het van cruciaal belang dat je een arts bezoekt om erachter te komen welke medicijnen je nodig hebt, om meer te weten te komen over noodzakelijke veranderingen in je dieet en de hoeveelheid lichaamsbeweging die je moet doen.

Symptomen van hoge bloedsuikerspiegels

Hyperglykemie is moeilijk te detecteren als je er niet goed genoeg op let maar er zijn altijd symptomen. Het beste wat je kunt doen is om elke zes maanden een medisch onderzoek te laten doen. Zo kun je een ​​vroege diagnose krijgen voor eventuele veranderingen die zich in je lichaam voordoen.

Een bloedsuikertest is normaal gesproken erg goedkoop en eenvoudig. Er namelijk zal een kleine hoeveelheid bloed worden afgenomen en dat is alles. In elk geval zijn de symptomen waar je op moet letten.

1. Polydipsie door je bloedsuikerwaarden

Hevige dorst door je bloedsuikerwaarden

Dit is een dringende en overdreven behoefte om water te drinken, meestal vergezeld door het gevoel van een droge mond. Het is belangrijk om zoveel water te drinken als je nodig hebt want het is de manier waarop het lichaam je bloedsuikerwaarden probeert te reguleren.

Je moet echter onthouden dat het probleem blijft bestaan ​​totdat je je bloedsuikerwaarden normaliseert. Het helpt om wat sportactiviteiten in je dag op te nemen en neem je medicatie zoals aangegeven door je arts.

2. Huidbeschadigingen

Te veel suiker in je bloed kan huidbeschadigingen, bruine vlekken op je benen, een rood gezicht en daarnaast ook een droge huid veroorzaken. Je nagels, handpalmen en voetzolen kunnen soms ook nog geel worden.

Als je merkt dat er blauwe plekken verschijnen die veel langer lijken te duren dan normaal, ga dan zo snel mogelijk naar je arts. Negeer deze symptomen niet want ze kunnen je bloedvaten beschadigen.

3. Stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen door je bloedsuikerwaarden

Hyperglykemie kan veel veranderingen in je stemming veroorzaken, zoals prikkelbaarheid of depressie. Er zijn bijvoorbeeld mensen die de neiging hebben om chagrijnig te worden of die een agressiever karakter krijgen. Maar als het niet iets is dat normaal voor je is dan kan dit een symptoom zijn.

Bedenk dat emoties afhangen van chemische processen in de hersenen en dat deze processen worden beïnvloed door je bloedsuikerwaarden.

4. Slapte en slaperigheid

Omdat je cellen niet in staat zijn om de bloedsuiker efficiënt te absorberen zullen je energieniveaus uitgeput raken. Dit kan resulteren in:

  • Slapte
  • Extreme vermoeidheid
  • Slaperigheid
  • Flauwvallen

Om dit probleem aan te pakken is het cruciaal dat je voldoende verse groenten eet om hoogwaardige vitaminen en mineralen te binnen te krijgen. Als het probleem heel ernstig is kan je arts je enkele supplementen geven.

5. Langzame genezing van wonden

Hyperglykemie veroorzaakt een ernstige verandering in het stollen van het bloed. Dit veroorzaakt op zijn beurt een probleem met de snelheid waarmee wonden genezen. Deze verandering kan ook het verschijnen van hematomen of blauwe plekken veroorzaken.

Als je merkt dat het lang duurt voordat wonden zijn gestopt met bloeden en ze niet zo snel genezen als normaal dan moet je dit vervolgens zo snel mogelijk aanpakken. Zodra je je bloedsuikerwaarden onder controle krijgt zal dit geen probleem meer zijn.

6. Zichtproblemen

Zichtproblemen door je bloedsuikerwaarden

Kleine aderen en vaten in het netvlies, de macula, en de oogzenuw kunnen tekenen van beschadiging vertonen als gevolg van hyperglykemie. Onder de problemen die deze schade kan veroorzaken vind je:

  • Wazig zicht.
  • Donkere vlekken in je gezichtsveld.
  • Pijn rond de ogen.
  • Problemen met scherpstellen op nabije objecten aan de zijkant van je blikveld.

Regelmatige bezoeken aan een oogarts kunnen helpen om deze problemen te identificeren en om op die manier te voorkomen dat je bloedsuikerwaarden te hoog worden.

7. Seksuele problemen

Schade aan zenuwen en bloedvaten veroorzaakt door hoge bloedsuikerspiegels kan leiden tot veranderingen in seksuele functies bij zowel mannen als vrouwen. Bij mannen kan hyperglykemie het volgende veroorzaken:

  • Onvermogen om een ​​erectie te krijgen of te behouden die stevig genoeg is om geslachtsgemeenschap te hebben.
  • Achterwaartse ejaculatie, een verandering waarbij een gedeelte van, of alle sperma naar de blaas stroomt in plaats van door het uiteinde van de penis tijdens de ejaculatie.

Bij vrouwen daarentegen kan het deze problemen veroorzaken:

  • Vaginale droogheid.
  • Afwezigheid van of een verminderd libido.
  • Pijnlijke geslachtsgemeenschap.

Heb je deze symptomen bij jezelf opgemerkt? Als dat zo is, twijfel dan niet en ga zo snel mogelijk naar een arts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hernánez AQ., Granja LL., Sosa AL., Papel de la insulina en el tratamiento de la diabetes mellitus tipo 2. Revista Cubana de Medicina General Integral, 1997.
  • Jenkins DW, Jenks A. Exercise and Diabetes: A Narrative Review. J Foot Ankle Surg. 2017 Sep-Oct;56(5):968-974. doi: 10.1053/j.jfas.2017.06.019. PMID: 28842107.
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.