7 redenen waarom je een groene appel op een lege maag zou moeten eten
Elke dag op een lege maag een groene appel eten is een uitstekende gewoonte om de dag goed te beginnen. Dit is een fruitsoort die rijk is aan verschillende voedingsstoffen en het is een natuurlijke bron van energie.
Hoewel gebleken is dat alle soorten appels aan te bevelen zijn als onderdeel van een gezond dieet, kunnen vooral groene appels een echt goede bondgenoot zijn in ons dagelijks leven, want ze helpen om betere resultaten te krijgen als het gaat om af vallen en houden vervolgens ons lichaam gezond.
Deze fruitsoort valt op door zijn lage calorie-inname en hoge concentratie fytonutriënten, die hem bepaalde voordelen geven boven andere soorten fruit. Bovendien heeft ze een onmiskenbaar zure smaak, die erg verfrissend is.
Volgens gegevens van de Spaanse Voedingsstichting zijn appels een vrucht die een goede hoeveelheid kalium en vitamine C bevat, die ertoe bijdragen dat we deze voedingsstoffen in onze voeding opnemen.
Bovendien is deze vrucht ook een bron van flavonoïden, procyanidinen, en organische zuren. Het wordt ook algemeen opgemerkt om zijn bijdrage van vezels (Spaanse link), die ons lichaam helpen een goede darmtransit te behouden en bijdragen tot het algehele welzijn van ons lichaam in het algemeen.
Het is aan te bevelen een groene appel op een lege maag of vroeg in de ochtend te eten om het lichaam te voorzien van een deel van de energie die het nodig heeft om al zijn functies uit te voeren. Hier zijn zeven redenen om groene appels vaker bij het ontbijt of op een lege maag te eten.
7 redenen waarom je een groene appel zou moeten eten op een lege maag
1. Groene appel om af te vallen
Een stuk van deze vrucht levert maar ongeveer 80 calorieën. Anderzijds maakt zijn gehalte aan koolhydraten, vezels en aminozuren het een goede bron van energie.
- Het eten van een groene appel op een lege maag geeft het lichaam een hoge concentratie vezels die, behalve de spijsvertering verbeteren, ook het gevoel van verzadiging verlengen.
- De voedingsstoffen in groene appels jump-starten de stofwisseling vanaf de eerste uren van de dag en, dankzij dit, wordt aangenomen dat je gemakkelijker calorieën kunt verbranden.
Misschien vind je dit artikel interessant:
8 verschillende soorten appels en hun kenmerken
2. Het eten van een groene appel per dag kan diabetes helpen voorkomen
Het opnemen van deze vrucht in je dagelijkse voeding is een eenvoudige en effectieve manier om je risico op diabetes te verminderen of onder controle te houden.
- De grote voorraad oplosbare vezels (Engelse link) is betrokken bij de stofwisseling van suikerbronnen en bevordert zo het gebruik ervan als energiebron.
- Het eten van een groene appel op een lege maag vermindert onder andere het verlangen naar zoetigheid ‘s morgens en bevordert het juiste gebruik van insuline.
3. Het helpt om voor je cardiovasculaire gezondheid te zorgen
De voedingsstoffen die deze appelsoort bevat – vooral flavonoïden (Spaanse link) en vezels – oefenen belangrijke voordelen uit op de cardiovasculaire gezondheid.
- Deze voedingsstoffen bevorderen de regulering van een hoog cholesterolgehalte en voorkomen zo de vorming van plaque in de slagaders.
- Ook bevat deze vrucht aanzienlijke hoeveelheden kalium, een essentieel mineraal dat de elektrolyten in het lichaam in evenwicht houdt om de spieren en het hart te beschermen.
- Het helpt ontstekingsmoleculen te verminderen die vaak moeilijkheden veroorzaken in het hart, de bloedsomloop, en de hersenen.
4. Groene appels helpen de spijsvertering te verbeteren
Het eten van een stuk groene appel op een lege maag kan een oplossing zijn voor een trage spijsvertering en chronische constipatie.
- Pectine, een soort vezel die deze vrucht bevat, reguleert de stoelgang en bevordert de uitdrijving van afvalstoffen.
- Deze vruchtensoort heeft ook een licht carminerende werking, die helpt de ophoping van gas in het spijsverteringskanaal tegen te gaan.
- Groene appels neutraliseren ook de overmatige productie van maagsappen en voorkomen ongemakken zoals indigestie en zure reflux.
Misschien vind je dit interessant:
Heerlijke salade met groene appel en selderij
5. Het eten van groene appels helpt de gezondheid van de hersenen beschermen
Veel factoren bepalen de gezondheid van de hersenen. Er wordt echter verondersteld dat elke ochtend een stuk fruit eten ziekten kan helpen voorkomen die cognitieve achteruitgang veroorzaken.
- Een hoge bijdrage aan antioxidanten zoals cyanidine en epicatechine beschermt de hersencellen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.
- Deze flavonoïden verhogen, samen met vitamine C en magnesium, de celregeneratie.
- Door de bloedsomloop te verbeteren, optimaliseren ze ook de zuurstoftoevoer naar de hersenweefsels.
6. Eet groene appels op een lege maag voor een gezonde huid
Dit is geen wondermiddel tegen rimpels of iets dergelijks. Maar de antioxidanten in groene appel zijn ook uitstekende bondgenoten tegen vroegtijdige tekenen van veroudering op de huid.
- Wanneer ze aan de voeding worden toegevoegd, bevorderen de eigenschappen van deze vrucht de celreconstructie en verjonging. Zo verminderen ze het verschijnen van rimpels en vlekken.
- Intussen houdt het hoge watergehalte in deze vrucht de huid gehydrateerd en stimuleert ontgifting.
- Deze vrucht is ook ideaal om de aanmaak van collageen en elastine te stimuleren, dat zijn stoffen die de lederhuid stevig en jong houden.
7. Het eten van appels vermindert tandplak
De bestanddelen in deze appelsoort bieden belangrijke voordelen voor de gezondheid van het gebit doordat ze helpen de vorming van bacteriële tandplak te verminderen (Engelse link).
- Geloof het of niet, de natuurlijke zuren die in appels voorkomen reinigen het gebit. Bovendien neutraliseren ze de groei van bacteriën die infecties veroorzaken.
- Deze stoffen verhogen de speekselproductie en voorkomen slechte adem door de pH van de mond te reguleren.
Ben je klaar om op een lege maag van een groene appel te genieten?
Neem je deze vrucht nog steeds niet in je dieet op? Nu je de belangrijkste voordelen kent, aarzel dan niet om elke ochtend op een lege maag een groene appel te eten. Zorg er echter voor dat je dit doet zonder de schil te verwijderen.
Bedenk ook dat je, om van gezondheid en welzijn te genieten, je fruitinname niet moet beperken tot appelconsumptie, maar dat je moet proberen gebruik te maken van alle vruchten die je kunt eten binnen de context van een evenwichtige voeding.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Boyer, J., & Liu, R.H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutr J, 3(5). Disponible en: https://doi.org/10.1186/1475-2891-3-5.
- Cheng, D, Xi, Y. Cao, J., Cao, D. Ma, Y. & Jiang. W. (2014). Protective effect of apple (Ralls) polyphenol extract against aluminum-induced cognitive impairment and oxidative damage in rat. Neurotoxicology. 45, 111-120. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0161813X14001740
- Duarte J, Pérez F. (2015). Protección cardiovascular con flavonoides. Enigma farmacocinético. Ars Pharmaceutica. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/ars/v56n4/revision2.pdf
- Escudero E, Gonzáles P. (2006). La fibra dietética. Nutrición hospitalaria 21(2). Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v21s2/original6.pdf
- Guo X, Yang B, Tang J, et al. (2017). Apple and pear consumption and type 2 diabetes mellitus risk: a meta-analysis of prospective cohort studies. Food and Function. Disponible en: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2017/fo/c6fo01378c/unauth
- Kyung-Dong, Cho, Chan-Kyu, Han, & Bog-Hieu, Lee. (2013). Loss of body weight and fat and improved lipid profiles in obese rats fed apple pomace or apple juice concentrate. Journal of Medicinal Food. 823-830. Disponible en: http://doi.org/10.1089/jmf.2013.2784
- Martínez Ladrón De Guevara, E. (2016). Efecto de la adición de la cáscara de manzana sobre el estrés oxidativo y el perfil de proteínas en un modelo murino diabético. México, Instituto Politécnico Nacional. Disponible en: http://rdcb.cbg.ipn.mx/handle/20.500.12273/117
- Muñoz Quiroga H.D., Tarazona Guevara, L.F. (2017). Remoción de placa bacteriana mediante el consumo de manzana en la población infantil de la institución educativa Vijagual de Bucaramanga. Universidad de Santo Tomás, Bucaramanga. Disponible en: https://repository.usta.edu.co/handle/11634/4746
- Patricio, G. (2007). Extracción de pectina de manzana. Universidad Nacional Micaela Bastidas de Apurimac. Disponible en: https://www.academia.edu/9289863/Extraccion_de_pectina_de_manzana_1_
- Salazar N, Orozco G. (2011). El aroma de la manzana. Interciencia. Disponible en: https://www.interciencia.net/wp-content/uploads/2018/01/265-SALAS-7.pdf
- Obaroakpo, J., Nan, W., Hao, L. et al. (2020). The hyperglycemic regulatory effect of sprouted quinoa yoghurt in high-fat-diet and streptozotocin-induced type 2 diabetic mice via glucose and lipid homeostasis. Food Funct, 11, 8354-8368