7 redenen waarom huilen goed voor je is

Er zijn veel redenen waarom huilen goed voor je is: het verlicht verdriet, elimineert gifstoffen en verlaagt je bloeddruk. Je zou je daarom niet langer voor je tranen moeten schamen.
7 redenen waarom huilen goed voor je is

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

We zien huilende mensen vaak als mensen die erg zwak of overdreven emotioneel zijn. Het is echter goed om te weten waarom huilen goed voor je is en waarom je het moet doen wanneer je er behoefte aan hebt.

Huilen is een handeling waarmee je je emoties kunt demonstreren en de controle erover kunt terugwinnen. Maar eigenlijk kan huilen ook op andere manieren behulpzaam zijn.

In dit artikel laten we zien waarom huilen goed voor je is en wat de verschillende gezondheidsvoordelen zijn die dat bewijzen. Houd je tranen daarom niet langer in!

7 redenen waarom huilen goed voor je is

1. Huilen zorgt ervoor dat je je beter voelt

Je hebt vast wel gemerkt dat je je na het huilen vrijer voelt en je emotioneel stabieler bent. Dit komt omdat wanneer je huilt, de klieren in je ogen ervoor zorgen dat je parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd.

Deze stimulus zendt een gevoel van verlichting door je hele lichaam. Daarom is het niet verwonderlijk dat je na een lange en heftige huilbui opgelucht en meer ontspannen bent.

2. Huilen elimineert schadelijke hormonen uit je lichaam

Huilende vrouw

Nog een reden waarom huilen goed voor je is, is dat deze kleine handeling het adrenocorticotroop hormoon (ACTH) uit je lichaam verwijdert. Dit is uitstekend nieuws, want als er zich te veel ACTH opstapelt, kan het de ziekte van Addison veroorzaken.

Deze ziekte zorgt ervoor dat je je heel moe voelt en het kan problemen met je bloedsuikerspiegel en depressie veroorzaken.

Daarom is het maar goed dat huilen kan helpen om dit hormoon uit je lichaam te verwijderen. Hierdoor zorgt het er tevens voor dat je meteen kalmer wordt en het gemakkelijker zal zijn om pieken in je glucosespiegel te beheersen.

Dit effect wordt aangevuld door prolactine, een hormoon dat in tranen wordt aangetroffen. Prolactine is belangrijk voor:

  • seksuele bevrediging
  • het verbeteren van interpersoonlijke relaties
  • het gevoel verbonden te zijn met andere mensen

3. Je zult een groter aantal emoties kunnen ervaren

Ook dieren hebben het vermogen om te huilen. Bij hen heeft deze handeling echter een specifiek fysiek doel: het reinigen van de traanbuisjes.

Mensen zitten iets ingewikkelder in elkaar. Hoewel tranen helpen om je traanbuisjes schoon te maken, kunnen ze je ook in contact brengen met je emoties.

Het lijkt misschien simpel, omdat je vast en zeker denkt dat huilen alleen goed is voor het elimineren van verdriet. Maar dit is slechts de eerste stap. Wanneer je je verdriet of woede hebt geëlimineerd, kun je in contact komen met gevoelens van geluk, dankbaarheid of kalmte.

Door je tranen dus continu in bedwang te houden, distantieer je jezelf als het ware van allerlei soorten emoties. Het is niet ongebruikelijk dat mensen moeite hebben met hun emoties te hanteren als ze al een lange tijd niet hebben gehuild.

4. Tranen bevochtigen je ogen

Vrouw met een traan op haar wang

Voelen je ogen constant droog aan? Het klimaat en het constante gebruik van mobiele apparaten zijn meestal de oorzaken van dit probleem.

Als je hebt gemerkt dat je regelmatig last hebt van droge ogen moet je een oogarts te bezoeken. Meestal zal de arts wat kunstmatige tranen voorschrijven om je droge ogen mee te smeren.

Het zou normaal zijn als je deze kunstmatige tranen helemaal niet nodig hebt. De tranen die je lichaam aanmaakt hebben namelijk hetzelfde effect. In dit geval hebben we het niet over tranen die verband houden met emoties, maar over een eenvoudig hydratatie-mechanisme.

Misschien heb je weleens opgemerkt dat je ogen betraand raken als een afweermechanisme tegen bepaalde prikkels, zoals wanneer:

  • je irriterend voedsel eet, zoals uien of pittige gerechten.
  • er een beetje stof in je ogen komt.
  • het erg winderig is en je ogen snel droog worden.

Je kunt helpen om je ogen vochtig te houden door gedurende de dag voldoende vloeistof binnen te krijgen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je voortdurend last krijg van infecties in de slijmvliezen van je ogen.

5. Door kwetsbaar te zijn, kun je in contact komen met andere mensen

Hoe voel je je als je iemand ziet huilen? Misschien voel je je een beetje ongemakkelijk, maar je ontwikkelt ook een zekere mate van empathie voor diegene.

De meesten van ons zijn eraan gewend om niet bij anderen te huilen, omdat we ze niet lastig willen vallen. Huilen brengt je echter dichter bij degenen die dat moment met jou delen.

Tijdens en na het huilen is het veel gemakkelijker om over je problemen te praten en ze los te laten. Daarna wordt het een stuk eenvoudiger om de beste oplossing te vinden.

6. Huilen stelt je in staat om verder te gaan met je leven

Vrouw die haar tranen wegveegt

Een van de grote behoeften die we als mens hebben, is de behoefte om ons veilig te voelen. Deze behoefte laat ons professioneel en economisch groeien, maar beperkt ons ook vaak als het gaat om het tonen van onze emoties.

Het is belangrijk dat je jezelf de gelegenheid geeft om in contact te komen met je emoties. In sommige gevallen gaat dit gepaard met een beetje huilen, bijvoorbeeld wanneer iets of iemand je heeft gekwetst.

Als dit gebeurt, geef jezelf dan alle tijd die je nodig hebt om te huilen, zodat je als persoon vooruit kunt komen en kunt groeien. Onthoud dat hoe eerder je je verleden onder ogen ziet, hoe sneller je kunt groeien.

7. Huilen verlaagt de bloeddruk

De laatste reden waarom huilen goed voor je is die we vandaag willen bespreken, is dat deze handeling helpt om een verhoogde bloeddruk te verlagen. Dit komt omdat huilen helpt om je bloedsomloop te verbeteren. Hierdoor zul je je meer ontspannen voelen en zal ook je bloeddruk omlaag gaan.

Wellicht heb je weleens gemerkt dat alles na het huilen rustiger voelt en dat je lichaam een stuk lichter aanvoelt.

Nu je precies weet waarom huilen goed voor je is, hopen we dat je deze complexe handeling gaat zien als iets dat noodzakelijk is voor je lichamelijke en emotionele gezondheid. Onthoud dat huilen je op veel manieren bevrijdt


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Becht, M.C.; Vingerhoets, Ad, Crying and Mood Change, 2002, https://pure.uvt.nl/ws/portalfiles/portal/492469/crymoodchange.PDF
  • Bylsma, Lauren & Croon, Marcel & Vingerhoets, Ad & Rottenberg, Jonathan. (2011).
    “When and for whom does crying improve mood? A daily diary study of 1004 crying
    episodes”. Journal of Research in Personality. 45. 385-392. 10.1016/j.jrp.2011.04.007.
  • Kottler, J.A. & Montgomery, M.J.. (2001). “Theories of crying”, Adult Crying. A Biopsychological Approach. 1-17.
  • Shani Gelstein et al. “Human Tears Contain a Chemosignal”, Science  14 Jan 2011:
    Vol. 331, Issue 6014, pp. 226-230


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.