7 misvattingen over fibromyalgie

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende misvattingen over fibromyalgie, omdat ze patiënten er vaak toe brengen een ongeschikte behandeling te zoeken. Lees hier meer!
7 misvattingen over fibromyalgie

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Er bestaan veel misvattingen over fibromyalgie. Dat begint al met de naam. Zo wordt fibromyalgie ook wel weke-delenreuma genoemd, terwijl er geen sprake is van ontstekingen in de spieren en andere zachte weefsels.

De meeste misvattingen komen voort uit het feit dat de wetenschap nog steeds niet veel over deze ziekte weet. Hoewel er dingen over deze ziekte zijn die we nog steeds niet weten, is het ook waar dat we vooruitgang hebben geboekt die ons in staat stelt sommige hypothesen uit te sluiten.

Daarom is het belangrijk om meer te weten te komen over fibromyalgie, en daarbij niet te luisteren naar de volgende 7 veel voorkomende misvattingen en denken dat deze beweringen kloppen.

7 misvattingen over fibromyalgie

Hoewel we al sinds 1904 van deze ziekte afweten, kan de geneeskunde de oorzaak ervan nog steeds niet vaststellen. Er zijn geen betrouwbare methoden om de diagnose te stellen en er zijn geen middelen om de ziekte te genezen.

Die leemtes in de informatie over deze aandoening hebben geleid tot enkele misvattingen over de ziekte. Daardoor kunnen mensen de ziekte op een verkeerde manier proberen aan te pakken, wat gevaarlijk kan zijn voor hun gezondheid. Wat zijn die overtuigingen? Laten we eens kijken.

1. Het is een psychologische aandoening

Woman with neck pain

Dit is een van de wijdverbreide misvattingen over fibromyalgie. Over het algemeen heeft elke ziekte wel een psychologische component en sommige hebben ook psychologische gevolgen. Dat betekent echter niet dat ze alleen in de geest van de persoon bestaan.

Fibromyalgie veroorzaakt lichamelijke symptomen, zoals wijdverspreide pijn en gewrichtsstijfheid. Wie aan deze ziekte lijdt voelt pijnlijke prikkels die er in werkelijkheid niet zijn. Ook voelen ze meer pijn van prikkels die er wel zijn. Dit betekent echter niet dat deze pijnen alleen in het hoofd zitten.

2. Alleen vrouwen en bejaarden hebben er last van

Ook dit is een wijdverbreide misvatting over fibromyalgie. Dat komt omdat, net als bij veel andere ziekten, fibromyalgie meer voorkomt bij bepaalde soorten patiënten.

In tegenstelling tot deze misvatting legde een artikel dat in 2009 al verscheen in het Journal of the Spanish Pain Association (Spaanse link) het volgende uit. Het is waar dat 80% van de patiënten vrouwen zijn, maar dat zij niet de enigen zijn die het kunnen krijgen.

Datzelfde geldt ook voor de leeftijd. Er zijn aanwijzingen dat fibromyalgie vaker voorkomt bij oudere mensen, maar het kan ook op andere momenten in ons leven opduiken. Iedereen deze ziekte krijgen, ook mannen en jongeren.

3. Kwaliteit van leven gaat volledig verloren

Regelmatige lichaamsbeweging is momenteel een van de beste manieren om de symptomen van deze ziekte te verminderen. Bovendien zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om te voorkomen dat fibromyalgie je levenskwaliteit sterk verandert.

We hoeven ons niet meer voor 100% op medicijnen te richten. In plaats daarvan is het ook belangrijk voor de patiënt om zich op bepaalde gewoonten te richten om de kwaliteit van leven gunstig te beïnvloeden.

  • Iemand met fibromyalgie kan zijn levenskwaliteit terugkrijgen als hij regelmatig aan aërobe lichaamsbeweging doet.
  • Ook moeten ze ontspanningstechnieken beoefenen en de medische instructies opvolgen.

4.  Mensen met fibromyalgie kunnen niet sporten

Woman swimming

Als we het over lichaamsbeweging hebben, is een van de wijdst verspreide misvattingen over fibromyalgie dat mensen die hieraan lijden niet kunnen sporten. Dat kan echter niet verder van de waarheid liggen.

Zoals deze studie, gepubliceerd in het Journal of Clinical Rheumatology  (Spaanse link) laat zien, is lichaamsbeweging juist een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Daarbij is het wel belangrijk om met je arts te praten over de vormen van lichaamsbeweging die je wilt en kunt gaan doen. Ook moet je deze activiteiten progressief, geleidelijk en consequent doen.

Verschillende onderzoekers zoals die van de Universiteit van Göteborg, Zweden (Engelse link) hebben aangetoond hoe lichaamsbeweging als behandeling kan worden gebruikt. Ze bespreken bijvoorbeeld hoe je symptomen kunnen verbeteren door te:

  • zwemmen.
  • fietsen.
  • wandelen.
  • oefenen in warm water.

5. Patiënten moeten een speciaal dieet volgen

Tot nu toe is er geen bewijs dat het eten of vermijden van bepaalde voedingsmiddelen de ziekte verbetert of verergert. Maar een studie gepubliceerd door het Journal of Gastroenterology  (Engelse link) laat zien dat er een open onderzoekslijn is.

Dit onderzoek toont aan dat er een mogelijk verband kan zijn tussen het eten van gluten en fibromyalgie. Er is echter meer onderzoek nodig om deze bewering te kunnen bewijzen.

Wat we wel weten is dat mensen die de ziekte hebben meer kans hebben om aan te komen. Overgewicht kan de symptomen verergeren. Het is dus belangrijk om een gezond dieet aan te houden om problemen te voorkomen.

6. Er is geen behandeling

We hebben ontdekt dat de medicijnen die gebruikt worden om fibromyalgie te behandelen een aanzienlijke werkzaamheid heeft bij tot 40% van de patiënten. De behandeling bestaat uit het na medische goedkeuring innemen van medicatie zoals:

Ook regelmatige lichaamsbeweging gekoppeld aan het beoefenen van ontspanningstechnieken en cognitieve gedragstherapieën zijn voor veel patiënten doeltreffende methoden gebleken.

Daarnaast is het belangrijk om op te merken dat je de effecten van het slikken van deze medicatie niet onmiddellijk zult opmerken. Ze zullen zich echter na verloop van tijd openbaren.

7. Het veroorzaakt ernstige sequelae

Fibromyalgie veroorzaakt geen sequelae of restverschijnselen, en het is ook geen degeneratieve ziekte. Dit komt omdat het geen veranderingen in de gewrichten, botten of spieren veroorzaakt.

Ook leidt het niet tot misvormingen of verlammingen die je in je beweging beperken. Ook zal het maar heel zelden neurologische veranderingen veroorzaken en is het niet altijd de oorzaak van de pijn van de patiënten.

Laat je niet misleiden door deze misvattingen over fibromyalgie

Zoals je ziet zijn er verschillende misvattingen over fibromyalgie die in de loop der jaren ontstaan en in stand gehouden zijn. Daarom is het belangrijk te weten hoe je ze kunt herkennen en vermijden.

Eerst moet je een specialist bezoeken om meer over deze ziekte te weten te komen. Dat is de enige manier om er zeker van te zijn dat er geen verwarring ontstaat over dingen die je moet doen en laten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bellato E, Marini E, Castoldi F, et al. Fibromyalgia syndrome: etiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment [published correction appears in Pain Res Treat. 2013;2013:960270]. Pain Res Treat. 2012;2012:426130. doi:10.1155/2012/426130
  • Bhargava J, Hurley JA. Fibromyalgia. [Updated 2019 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK540974/
  • Carrasco Acosta, M. C. (2012). Fibromialgia: la enfermedad silenciada: percepciones, significaciones y estrategias de autoatención. Universidad de Huelva.
  • Gómez-Argüelles, J.M., & Anciones, B. (2009). Prevalencia de síntomas neurológicos asociados a la fibromialgia. Revista de la Sociedad Española del Dolor16(4), 222-229. Recuperado en 29 de septiembre de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-80462009000400004&lng=es&tlng=es.
  • Mannerkorpi, K., & Iversen, M. D. (2003). Physical exercise in fibromyalgia and related syndromes. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology17(4), 629–647. https://doi.org/10.1016/S1521-6942(03)00038-X
  • Rodrigo L, Blanco I, Bobes J, de Serres FJ. (2013). Clinical impact of a gluten-free diet on health-related quality of life in seven fibromyalgia syndrome patients with associated celiac disease. BMC Gastroenterol. 2013;13:157. Published 2013 Nov 9. doi:10.1186/1471-230X-13-157
  • Tomas-Carus, P., Gusi, N., Leal, A., García, Y. y Ortega-Alonso, A. (2007). El tratamiento para la fibromialgia con ejercicio físico en agua caliente reduce el impacto de la enfermedad en la salud física y mental de mujeres afectadas. Reumatología Clínica, 3 (1), 33–37. https://doi.org/10.1016/s1699-258x(07)73596-9
  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Fibromyalgia: Overview. 2018 Mar 8. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK492993/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.