7 middelen tegen eelt en likdoorns

Hoe komt het dat we onze voeten zo weinig aandacht geven, terwijl ze zo’n fundamenteel deel zijn van ons lichaam? Je voeten dragen je hele lichaamsgewicht en zorgen er deels voor dat je je van plaats naar plaats kunt bewegen. Is dit niet genoeg om wat extra aandacht te verdienen? Je voeten zouden dezelfde verzorging moeten krijgen als bijvoorbeeld je gezicht. Doe je dit namelijk niet, dan zullen er tekenen van beschadiging en verwaarlozing zichtbaar worden. Om je een handje te helpen delen we in dit artikel een aantal huismiddeltjes die je kunt gebruiken om eelt en likdoorns te verwijderen. Je voeten zullen er niet alleen mooier uitzien, maar je zult ook minder pijn en ongemak ervaren.

Waarom vormt zich eelt op de voeten?

Na een lange dag kunnen je voeten erg moe zijn. Het dragen van hoge hakken, het niet dragen van sokken, droge milieus, gebrek aan exfoliatie, schoenen die te strak zitten en die je te veel uur achter elkaar aanhebt, zweet… dit zijn allemaal factoren die problemen met de voeten kunnen veroorzaken.

Eelt en likdoorns kunnen op verschillende delen van de voeten voorkomen, maar met name op de hiel, de zijkant van de grote en kleine tenen of bovenop je tenen. In het begin zijn deze problemen slechts lichtelijk irritant. Laat je deze problemen echter onbehandeld dan kunnen ze steeds pijnlijker worden.

Als je ooit weleens last hebt gehad van likdoorns, dan weet je zelf ook wel hoe ondraaglijk dit kan zijn – het liefst zou je helemaal geen schoenen dragen, omdat de likdoorns de hele dag door pijn veroorzaken. Deze ondraaglijkheid weerspiegelt zich in je humeur, je productiviteit op je werk en zelfs in je persoonlijkheid.

Als je nog nooit last hebt gehad van likdoorns (wat een geluksvogel!) is het hoe dan ook belangrijk dat je enkele voorzorgsmaatregelen treft. Onthoud bijvoorbeeld om je voeten na het douchen of badderen altijd in te smeren met een vochtinbrengende crème en masseer je voeten één keer per week met een paar druppels olijfolie of wat vaseline om de voeten diep te hydrateren. Zorg ervoor dat je altijd comfortabele schoenen draagt die niet te strak en niet te wijd zitten. Zijn je schoenen net nieuw, doe dan voorafgaand al een pleister op plekken waar je doorgaans last hebt van eelt of blaren en draag nieuwe schoenen nooit vanaf de eerste dag meteen uren achter elkaar.

Eelt op de Hiel

Het is ook verstandig om je schoenen en sokken uit te doen zodra je thuiskomt en je voeten even te laten weken in een bak met warm water en kruiden, zoals kamille. Dit zorgt er namelijk voor dat je voeten uitgeruster aanvoelen (en de geur van de kruiden zorgt ervoor dat ook jij je beter zult voelen).

Als je reeds last hebt van eelt op of onder je voeten, sluit dan een langdurige vriendschap met de altijd betrouwbare puimsteen. Onthoud echter wel dat je de steen voorzichtig moet gebruiken en dat je niet door blijft schrapen wanneer de huid al gevoelig aanvoelt. Je kunt de steen het beste gebruiken na het douchen of badderen, wanneer de huid zachter is. Je kunt ook gebruik maken van een voetvijl om de ruwe randen van je hielen, de voetzolen en de tenen zachter te maken. Gebruik een vijl echter nooit langer dan drie minuten achtereenvolgend en smeer de voeten na afloop altijd in met een vochtinbrengende crème. Onthoud om vanaf nu alleen nog maar comfortabele schoenen te dragen en aandacht te schenken aan symptomen van pijn of ongemak.

Huismiddeltjes voor eelt en likdoorns

Likdoorns zitten vaak erg diep en kunnen zeer pijnlijk zijn wanneer je erop moet lopen en ook om te behandelen met een puimsteen. Kijk daarom ook even naar onderstaande huismiddeltjes die je kunnen helpen van zowel je likdoorns als je eelt af te komen.

Recept 1

Ingrediënten

 • Een halve ui

Bereiding

Snijd een ui doormidden en wrijf met de rauwe groente over het aangedane deel van de voet. Herhaal deze procedure elke avond voor het slapengaan. Het is niet nodig om achteraf je voeten te wassen, het is zelfs beter om het sap van de ui in de huid te laten trekken. Trek een paar sokken aan en ga lekker slapen. Uien hebben een genezende en ontstekingsremmende werking.

Gezonde Voeten

Recept 2

Ingrediënten

 • 1 teen knoflook
 • 1 eetlepel olijfolie (15 ml)

Bereiding

Pers de knoflook en meng dit vervolgens met de olijfolie. Smeer de eelt in met dit mengsel. Bedek de pasta met een verband of een katoenen doek en laat het gedurende de nacht zitten. Veeg de pasta de volgende ochtend af, zonder de voeten af te spoelen. Herhaal deze behandeling tot je probleem geheel verdwenen is.

Recept 3

Ingrediënten

 • 1 handje brandnetelstengels en bloemen
 • 1 eetlepel water (15 ml)

Bereiding

Het is een goed idee om ervoor te zorgen dat je altijd brandnetel in huis hebt. Doe een paar stengels en bloemen in de blender samen met een eetlepel water en mix de twee tot ze samen een soort pasta vormen. Breng deze pasta vervolgens direct aan op de eelt. Bedek de pasta met wat gaas of een katoenen doek en laat het minstens drie uur zitten voordat je het verwijdert.

Recept 4

Ingrediënten

 • 1 handje goudsbloem (zowel de bloemen als de blaadjes)
 • 1 eetlepel water (15 ml)

Bereiding

Voor dit recept geldt dezelfde bereidingswijze als voor recept 3. Breng deze pasta elke avond voor het slapengaan aan.

Recept 5

Ingrediënten

 • 1 vijg

Bereiding

De vijg heeft ontstekingsremmende eigenschappen en biedt tegelijkertijd verfrissing en verlichting. Snijd de vijg doormidden en verwijder het vruchtvlees. Breng het vruchtvlees voor het slapengaan direct aan op de eelt of likdoorn. Bedek de vijg met verband of trek een paar sokken aan zodat je lakens niet vies worden. Laat het vruchtvlees gedurende de nacht zitten en week je voeten de volgende ochtend in warm water. Gebruik hierna een puimsteen om de eelt te verwijderen en smeer de voeten vervolgens in met een vochtinbrengende crème.

Recept No. 6

Ingrediënten

 • 2 eetlepels baking soda (18 mg)
 • 1 eetlepel warm water (15 ml)

Bereiding

Meng de baking soda en het water met elkaar, zodat de twee ingrediënten samen een dikke pasta vormen. Breng deze pasta met ronde bewegingen op je eelt aan om de voeten te exfoliëren. Laat de pasta vervolgens nog 20 tot 30 minuten zitten en spoel dan af met warm water. Gebruik daarna een puimsteen of voetvijl. En vergeet natuurlijk niet om als laatste je voeten in te smeren met een vochtinbrengende crème.

Recept 7

Voetmassage

Ingrediënten

 • 4 eetlepels kamille (60 ml)
 • 1 liter kokend water

Bereiding

Gebruik het water en de kamille om een thee te maken. Laat de thee enkele minuten afkoelen en giet de thee dan over in een bak waar je voeten in passen. Laat je voeten een poosje in de thee weken, pas op dat het water niet te heet is en je je voeten niet verbrandt. Door de voeten in kamillethee te weken zal je eelt zachter worden en daardoor makkelijker te verwijderen zijn met de puimsteen.

En hoewel je het inmiddels al ziet aankomen, zullen we het toch nog één keer herhalen: Vergeet niet om je voeten na elke behandeling in te smeren met een vochtinbrengende crème.