Gedrag dat je nooit moet accepteren in een relatie
Als we de beslissing maken om een partner te hebben, zoeken we naar een ervaring vol emoties en blijdschap. Maar er is gedrag dat je nooit moet accepteren in een relatie. Lees hier meer.
De aantrekkingskracht en affectie die we voelen voor deze persoon moedigt ons aan om onszelf te verbeteren. En met het verstrijken van de tijd stelt het ons in staat om onszelf compleet te voelen.
Maar we weten allemaal dat er op een gegeven moment problemen op ons pad gaan komen. Dat kan de band versterken, maar ook verbreken. Als we moeilijkheden onder ogen moeten zien, wordt bepaald of we die relatie echt willen voortzetten.
Het is normaal dat een relaties pieken en dalen kent, maar het is belangrijk dat je in staat bent om te erkennen dat bepaald gedrag en vervelende acties onder geen enkele omstandigheid aanvaardbaar zijn.
De zogenoemde emotionele roofdieren zijn alom aanwezig. En helaas vallen we vaak ten prooi aan hun spelletjes. Hierdoor kunnen we in verschrikkelijke situaties belanden.
Daarom willen we ons artikel van vandaag hieraan wijden, aan gedrag dat je nooit moet accepteren in je relatie als je niet gekwetst en beschadigd wilt worden. Ontdek alle 7 voorbeelden!
1. Controle is gedrag dat je nooit moet accepteren
Als je accepteert om met iemand een relatie te hebben, dan wil je je leven met diegene delen, maar je wilt niet dat diegene de controle over jou overneemt.
Als je anderen toestaat dat ze je vertellen wat je wel en niet moet doen, hoe je je moet kleden of met welke vrienden je tijd doorbrengt, dan is het waarschijnlijk dat ze naarmate de tijd verstrijkt denken dat ze de totale controle over je beslissingen hebben.
Dit soort relaties voortzetten kan je gevoel voor eigenwaarde, je zelfvertrouwen en je vrijheid om je eigen persoonlijkheid te ontwikkelen, vernietigen. Dit is gedrag dat je nooit moet accepteren.
2. Agressie
Kijk uit! Of het nu een man of een vrouw is, fysiek of emotioneel agressief gedrag is gedrag dat je nooit moet accepteren, wat de omstandigheden ook zijn. Verbale aanvallen, duwen en in het ergste geval fysieke mishandeling zijn voldoende redenen om te besluiten dat deze persoon geen plaats in je leven heeft.
Als iemand je integriteit aanvalt omdat dingen in je leven hem/haar niet bevallen, of omdat hij/zij denkt op die manier problemen op te kunnen lossen, dan kan het escaleren. Deze partners zijn manipulatief en zullen naar manieren zoeken om jou te overtuigen bij hen te blijven. Juist omdat jij hun zwakheden kent.
3. Gebrek aan vertrouwen
Een van de basisbenodigdheden in elke relatie is vertrouwen. Dit ingrediënt staat beide partners toe om zich zeker te voelen tegenover de persoon die naast hem of haar staat. Hoewel ze niet altijd samen kunnen zijn, zal het hen zich veilig laten voelen in de wetenschap dat ze elkaar hebben.
Het ontbreken van deze voorwaarde zal leiden tot verstikkende jaloezie en constante discussies. Of het nu bij een van beiden of bij allebei speelt. Ook dit is gedrag dat je nooit moet accepteren.
4. Emotionele chantage
Het soort mensen dat de neiging heeft om hun partner te manipuleren, analyseert hun emoties vaak grondig, zodat ze dat later kunnen gebruiken om die persoon te chanteren. In het algemeen proberen ze een concept van giftige liefde te creëren, waarin al hun acties en hun gedrag geoorloofd zijn omdat ze ‘van je houden’.
Het is erg belangrijk om sterk te zijn als je met dit soort chantage te maken hebt. Dit omdat elk teken van zwakheid hen het gevoel zal geven dat ze de controle over je hebben.
5. Je uiterlijk bespotten
We hebben allemaal fysieke schoonheidsfoutjes die ervoor kunnen zorgen dat we ons onzeker voelen. Ook kunnen ze problemen veroorzaken in onze relaties en onze sociale omgeving.
Als we echter ons leven delen met iemand, willen we dat deze persoon ons helpt om het minder belangrijk te vinden wat ons niet aanstaat. En we willen dat ze goed zijn voor ons zelfvertrouwen en onze eigenwaarde.
Als je partner je uiterlijk bespot, beëindig dan de relatie. Denk hierbij aan dat hij of zij je bijvoorbeeld een sneer geeft over je lichaam. Of dat hij/zij je onder druk zet over je gewicht. Het kan ook zijn dat hij/zij je probeert te kleineren door je slechte punten te benadrukken.
Je bent niet verplicht om te voldoen aan hun stereotypes van schoonheid en al helemaal niet om iemand anders een plezier te doen. Dit is echt gedrag dat je nooit moet accepteren.
6. Leugens
Leugens zijn een van de grootste vijanden van relaties. Niet alleen omdat ze invloed hebben op het vertrouwen, maar ook omdat het een middel wordt van manipulatie.
Hoewel het goed bedoeld kan zijn om zo nu en dan een leugentje om bestwil te vertellen, kan het de relatie volledig verwoesten als je toestaat dat dit een manier van leven wordt.
Leugens hebben de neiging om beoordeeld te worden als ontrouw en als ze veel voorkomen, kunnen ze als trigger dienen om je te realiseren dat deze persoon niet is wie hij/zij zegt te zijn.
We raden je ook aan om te lezen:
Beloven om te veranderen: krijg je je relatie ermee terug?
7. Je neerhalen
Hoe verdrietig het ook mag lijken, sommige mensen doen alles om hun partner gelukkig te maken, maar als beloning worden ze alleen maar neergehaald en vernederd.
Als je partner je niet waardeert zoals je bent, dan kun je hem/haar het beste zo snel mogelijk verlaten. Bijvoorbeeld als hij/zij je minderwaardig probeert te laten voelen of je belachelijk maakt in het bijzijn van anderen.
Als je dit gedrag toestaat, zal dat ervoor zorgen dat deze mensen zich superieur voelen en dat ze het recht hebben om je aan te vallen wanneer ze maar willen.
Heb je dit soort gedrag opgemerkt bij je partner? Kijk uit! Laat de situatie je niet boven het hoofd groeien, want daar kun je spijt van krijgen. Je relatie zou respectvol moeten zijn en zou je alles moeten bieden om je gelukkig te voelen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Laca Arocena, FA, Mejía Ceballos, JC. DEPENDENCIA EMOCIONAL, CONSCIENCIA DEL PRESENTE Y ESTILOS DE COMUNICACIÓN EN SITUACIONES DE CONFLICTO CON LA PAREJA. Enseñanza e Investigación en Psicología [Internet]. 2017;22(1):66-75. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29251161006
- Márquez Otero, X. Ni contigo ni sin ti: la pareja irrompible. Revista Intercontinental de Psicología y Educación [Internet]. 2005;7(2):27-42. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=8027020
- Pacheco, Belem Medina, García, Claudia Reyes, & Zepeda, Tamara M. Villar. (2009). La confluencia en la relación de pareja como limitante para el crecimiento personal: una visión gestáltica. Revista Mal Estar e Subjetividade, 9(4), 1103-1119. Recuperado em 01 de dezembro de 2018, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1518-61482009000400003&lng=pt&tlng=es.
- Pazos Gómez, M, Oliva Delgado, A, Hernando Gómez, Á. Violencia en relaciones de pareja de jóvenes y adolescentes. Revista Latinoamericana de Psicología [Internet]. 2014;46(3):148-159. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80533065002