7 gevaren en veiligheidstips voor de keuken
Er zijn waarschijnlijk meer keukengevaren dan je je zelfs kunt voorstellen. Er zijn immers elementen die ernstige ongelukken kunnen veroorzaken, ook al lijken ze ongevaarlijk. In die zin is de keuken de perfecte plaats in huis voor verschillende soorten ongelukken. Die kunnen variëren van kleine snijwonden en brandwonden tot ernstiger gevallen van vergiftiging en breuken.
Veel mensen vinden koken leuk, maar anderen vinden het een noodzakelijk kwaad. Of je nu een echte fan bent of niet, in de keuken zijn er veel mogelijke gevaren die tot problemen kunnen leiden.
Gas, elektriciteit, water, scherpe voorwerpen… Het zijn maar enkele van de factoren die een rol spelen bij de meest voorkomende en vaak gevaarlijkste ongevallen in huis. Hier leer je meer over de meest voorkomende keukengevaren en hoe je ze kunt vermijden.
7 gevaren en veiligheidstips voor de keuken
Als je er even bij stilstaat, zul je beseffen dat de meeste incidenten die zich in de keuken voordoen vermeden hadden kunnen worden. Het is gewoon een kwestie van beter opletten en verder kijken dan sommige situaties die, op het eerste gezicht, ongevaarlijk lijken. Hier zijn zeven gevaren die je kunt voorkomen en enkele tips om dat te doen.
1. Vallen en uitglijden
Waarom vallen mensen relatief vaak in de keuken? Dat komt omdat het gebruikelijk is dat de vloer van deze omgeving nat wordt of bevuild is met voedselresten, vet of met water. In deze omstandigheden komen ongelukjes zoals uitglijden en vallen vaak voor.
- Om vallen te voorkomen is het belangrijk dat je de omgeving met een doekje schoonmaakt zodra je vloeistof of voedsel op de grond morst.
- Houd daarna ook in gedachten dat de vloer op die plek nat is.
Een ander probleem is bereikbaarheid. Als er hoge kasten zijn waar je met behulp van een krukje bij moet komen, zorg dan dat het opstapje geschikt is om erop te staan. Vermijd het gebruik van onstabiele oppervlakken en opstapjes die het gewicht van degene die erop gaat staan niet kunnen dragen.
2. Vallende voorwerpen
Heb je ooit een kast geopend en er een blikje of een pakje op de spullen die er al liggen laten vallen? Een gebrek aan orde in de kasten van de keuken kan dit soort ongelukken genereren. Die kunnen bovendien ernstiger zijn dan je wellicht denkt.
Deze situatie wordt verergerd als het keukengerei of serviesgoed niet goed opgeborgen is en wat op je valt een mes is of een keramische pot die breekt als hij met een lichaamsdeel of de vloer in aanraking komt. Het opruimen van de scherven is ook een risico om je te snijden.
- De beste optie is om alle bergruimten goed te organiseren netjes te houden.
- Als je merkt dat een voorwerp op het punt staat te vallen, probeer het dan niet met je lichaam tegen te houden, maar stap opzij.
Hoewel het vaak een kwestie van reflexen is om te proberen iets tegen te houden zodat het niet op de vloer valt, is het geen goed idee om een mes met je voet proberen tegen te houden.
3. Brandwonden
Wie heeft zich niet een keertje verbrand in de keuken? Dit kan gebeuren, zelfs als je eventjes in de keuken bent omdat je een kopje thee aan het zetten was. De keuken heeft immers veel hittebronnen, zoals de oven, branders en alles wat daar uit komt, ook als je geen liefhebber van koken bent.
- Gebruik bij twijfel een beschermende handschoen of doek om een pan of schaal op te pakken. Houd hiervoor steeds keukenhandschoenen of doeken bij de hand.
- Zorg er op z’n minst voor dat je het oppervlak van de pan eerst voorzichtig aanraakt om te bepalen hoe heet het is voor je hem met je hele hand helemaal optilt.
- Probeer ook, als je aan het koken bent het voedsel beetje bij beetje in heet water of olie te doen, in plaats van alles in een keer.
- Vooral als er kinderen in de buurt zijn, is het goed om eraan te denken dat je beter de achterste pitten kunt gebruiken en niet de voorste. Zo voorkom je dat ze een pan van het fornuis trekken en de inhoud over zich heen krijgen.
Je vindt misschien ook leuk om te lezen:
Hoe behandel je een oppervlakkige brandwond?
4. Gas en elektriciteit
Gas kan erg gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld als de aansluiting niet goed gedaan is of als je het vergeet uit te draaien. In de ergste gevallen kan het brand, ontploffingen en koolmonoxidevergiftiging (Spaanse link) veroorzaken.
Ook elektriciteit brengt in een keuken risico’s met zich mee. Onjuist gebruik en ondeugdelijke stopcontacten en apparaten kunnen problemen zoals kortsluiting en elektrocutie veroorzaken.
- Het is van essentieel belang de gaskranen goed af te sluiten en op te letten dat de brander niet afslaat als er een vloeistof gemorst wordt.
- Controleer ook of de stopcontacten op het aanrecht niet nat worden of met een vloeistof bespat worden.
- Als je een elektrisch apparaat bedient, zorg dan dat je handen droog zijn.
5. Snijwonden
Behalve scherpe messen kunnen ook andere voorwerpen je in de keuken verwonden. Een blikopener en de rand van het blik zelf, gebroken glazen of keramische schalen zijn de bekendste risicofactoren. Maar ook machines met hakmessen of snijmachines zijn beruchte elementen waarmee je je kunt snijden als je in de keuken aan het werk bent.
- Om dit soort ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat scherpe messen een antislip-handvat hebben.
- Daarnaast kun je speciale handschoenen dragen om snijwonden te voorkomen.
- Tot slot moet je je vooral concentreren als je scherpe elementen hanteert.
6. Vergiftiging
In de keuken liggen vaak ook verschillende schoonmaakmiddelen die erg gevaarlijk kunnen zijn als ze in de verkeerde handen vallen, vooral in het geval van kinderen of huisdieren.
- Het beste is ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren te bewaren.
- Daarnaast moet je ze in de door de fabrikant aangegeven bewaaromstandigheden opslaan. Sommige van deze chemicaliën zijn gevoelig voor hitte of vochtigheid, dus het is essentieel dat ze goed bewaard worden.
Lees ook dit artikel:
Vijf manieren om je keuken brandschoon te houden
7. Besmetting met bacteriën
Hier kunnen we zowel kruisbesmetting noemen als besmetting die ontstaat door het gebruik van sponzen of doeken die al eerder gebruikt zijn (Spaanse link).
- Gebruik om kruisbesmetting te voorkomen niet hetzelfde keukengerei voor rauw en gekookt voedsel. Bacteriën uit het rauwe voedsel kunnen dan gemakkelijk op het gekookte gerecht overgedragen worden.
- Gooi aan het eind van de dag je keukendoekjes en doeken in de was en pak een schone voor de volgende dag. Zo voorkom je dat je doekjes en sponzen een broeinest voor verschillende bacteriën en schimmels worden die schadelijk zijn voor onze gezondheid.
Een kwestie van gezond verstand
Zoals je gezien hebt, zijn ongelukken die in een keuken kunnen gebeuren meestal goed te vermijden als je deze tips volgt die echt een beroep doen op je gezond verstand. Maar onze dagelijkse drukte, onze routines en de steeds korter wordende deadlines kunnen ons sommige van deze basiszaken over het hoofd laten zien.
Aandacht voor details, regelmatige controle van de apparaten die je in de keuken hebt, en altijd een goede hygiënische maatregelen nemen zijn de basisaanbevelingen waarmee je veel van deze keukengevaren kunt voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bolaños Morera, P., & Chacón Araya, C. (2017). Intoxicación por monóxido de carbono. Medicina Legal de Costa Rica, 34(1), 137-146.
- Fuster i Valls, N. (2006). Importancia del control higiénico de las superficies alimentarias mediante técnicas rápidas y tradicionales para evitar y/o minimizar las contaminaciones cruzadas. Universitat Autònoma de Barcelona.
- Haro, B. H., & Moya, J. V. (2013). Caracterización de riesgos laborales en los procesos del área de restaurante y cocina de la Hostería Selva Virgen. Enfoque UTE, 4(1), 50-58.
- Peña Aguirre, T. B. Estudio de los factores de riesgo biológicos presentes en a cocina de un restaurante.
- Fernández, P. B., López, M. B., Escribano, M. F., Pérez, B. G., Pérez, E. M., Sánchez, M. M., & Morales, M. P. (2019). Cocina y oficios. Información de Prevención de Riesgos Laborales.
- Combe, L. S. (2011). La seguridad en la cocina¿ Cómo lograr que la cocina sea un lugar seguro para trabajar?. Hospitalidad ESDAI, (20).