7 fouten die je niet wilt maken bij het afvallen
Als we het over gewichtsverlies hebben dan is ons voedingspatroon één van de belangrijkste aspecten. En allemaal maken we ons schuldig aan enkele veel voorkomende fouten in onze pogingen bij het afvallen.
Het is uiteraard noodzakelijk dat we het voedingsplan aanvullen met een bewegingsprogramma en andere gezonde gewoonten. Maar de dagelijkse voeding speelt een onvervangbare rol.
Een gezond en evenwichtig voedingspatroon zorgt ervoor dat we in staat zijn om overtollig gewicht te verliezen. Maar het zal vooral helpen om ons gewicht stabiel te houden en een gezond lichaam te behouden.
Het doel is gewicht verliezen. Het probleem is echter dat sommige mensen hierbij fouten maken die een hindernis vormen om dit doel te bereiken.
Het zorgwekkendste is dat vele mensen hun dieetplannen baseren op valse overtuigingen. Het gevolg is dat ze dan last krijgen van ernstige gezondheidsproblemen.
Om die reden is het onontbeerlijk om enkele veel gemaakte fouten bij het afvallen te leren kennen. Het is ook belangrijk te begrijpen dat je niet van de ene dag op de andere gewicht verliest.
Let dus nu goed op!
7 fouten bij het afvallen
1. Maaltijden overslaan
Honderden mensen denken dat ze gewicht kunnen verliezen door enkele calorieën uit te sparen door één van de hoofdmaaltijden over te slaan.
Maar deze aanpak heeft in werkelijkheid averechts effect. Want ze verhinderen dat we die overtollige kilo’s kwijtraken.
- Ten eerste stelt het lichaam dit vast als een “schaarste.” Het activeert dan de hormonen die ervoor zorgen dat we energie opslaan in de vorm van vet.
- Dit vertraagt de werking van het metabolisme. Op die manier daalt het aantal calorieën dat we verbranden.
- Bovendien is het erg goed mogelijk dat we in de volgende uren een sterkere drang voelen om te eten.
2. Wonderdiëten volgen
De populaire zogenaamde “wonder-“diëten zijn de voedingsplannen die verrassende resultaten in slechts enkele dagen of weken beloven.
Het zijn diëten die extreem weinig calorieën bevatten en in de meeste gevallen essentiële voedingsstoffen missen. Dit is dus één van de vele fouten bij het afvallen die je moet vermijden. Dit zijn de redenen waarom:
- Het is waar dat ze helpen om snel gewicht te verliezen. Maar ze veroorzaken tekorten die een risico vormen voor je gezondheid.
- Op middellange en lange termijn creëren ze stoornissen van het metabolisme. Die zorgen ervoor dat het gewicht dat we verloren hebben er weer snel bijkomt.
- Deze wonderdiëten veroorzaken zwakheid en vermoeidheid. Die problemen verstoren onze dagelijkse activiteiten.
- Ook de spiermassa zal verminderen en alsof dit nog niet genoeg is zal het bovendien de gezondheid van de botten aantasten.
3. Een slechte keuze in smoothies
Smoothies en natuurlijke sappen worden beschouwd als een geweldige aanvulling om op een gezonde manier en zonder hongergevoel gewicht te verliezen.
Maar sommige combinaties van ingrediënten zorgen ervoor dat deze drankjes teveel calorieën bevatten. Dit zal ons verhinderen om met ons dieet de gewenste resultaten te bereiken.
- Het is belangrijk gezonde keuzes te maken. Maak deze drankjes bij voorkeur met fruit en groenten die weinig calorieën bevatten.
- Vermijd dranken gemaakt met yoghurt of volle melk.
- Gebruik geen zoetmiddel zoals suikers of siroop.
- Voeg geen room of iets dergelijks toe.
4. Bezeten zijn van calorieën
Het is waar dat een gezond voedingsplan maar een beperkte hoeveelheid calorieën mag hebben om succes te hebben bij het afvallen.
Maar dit heeft niets te maken met geobsedeerd bezig zijn met het tellen van calorieën. Eigenlijk is het vooral belangrijk om aandacht te hebben voor de kwaliteit van elk voedingsmiddel op het gebied van voedzaamheid.
Rekening houdend met dit aspect is het onontbeerlijk voor ons dieet dat het de volgende elementen bevat:
- Eiwitten van een hoge kwaliteit
- Omega 3-vetzuren
- Antioxidanten
- Voedingsvezels
- Vitaminen en mineralen
5. Ongezonde bijgerechten kiezen
Dit is nog een andere fout die mensen maken bij het afvallen. Ze verminderen de inhoud van gezonde maaltijden door bijgerechten toe te voegen die vol calorieën en toegevoegde stoffen zitten.
Het heeft weinig zin een lekkere salade met verse groenten klaar te maken en die dan te bedekken met een dressing vol vet of geraffineerde suiker.
- We weten dat ze de smaak van onze gerechten lekkerder maken. Maar je kan ze het beste in beperkte mate gebruiken.
- Kies voor zelfgemaakte dressing met olijfolie, citroen en fijne kruiden.
6. Te veel “calorie-arme” producten eten
De voedingsindustrie maakt gebruik van veel reclame. Vele mensen geloven dan ook dat producten met het label “calorie-arm” de beste keuze zijn bij het afvallen.
Vele van deze voedingsmiddelen bevatten inderdaad minder calorieën in vergelijking met hun standaardversie. Maar dit betekent niet dat ze gezonder zijn. Bovendien kunnen ze er zelfs voor zorgen dat je in gewicht toeneemt.
- Het is essentieel dat je onthoudt dat ze ook koolhydraten, vetten en veel toegevoegde stoffen bevatten. Een overschot aan die bestanddelen is niet goed voor het lichaam.
- Sommige voedingsmiddelen kunnen ons dieet aanvullen. Maar ze mogen niet de basis van een voedingsplan vormen. We moeten ze ook niet te veel eten.
7. Gebrek aan standvastigheid
Wees heel voorzichtig! Dit is één van de voornaamste fouten die mensen maken wanneer ze gewicht willen verliezen.
Een gebrek aan standvastigheid om gezond te eten is de reden waarom veel mensen het moeilijk hebben om een gezond gewicht te behouden.
- Gezond eten en gewicht verliezen is niet goed als we daarna ons gewicht terugkrijgen omdat we terugvallen op onze oude eetgewoonten.
- Het is belangrijk dat we onze wilskracht en discipline bewaren en dat gezond eten deel uitmaakt van onze levensstijl.
- We mogen ons voedingspatroon niet slechts voor eventjes veranderen: het is iets blijvend.
Maak jij fouten wanneer je probeert gewicht te verliezen? Is het lastig om gewicht te verliezen? Probeer dan in elk geval aandacht te schenken aan onze aanbevelingen. Let op de signalen en ontdek wat je verhindert om je doelstellingen te halen en het gewenste gewicht te bereiken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ni light ni natural: así te “engañan” las marcas con las etiquetas de los alimentos. (n.d.). Retrieved January 7, 2019, from https://www.elespanol.com/ciencia/salud/20180301/light-natural-enganan-marcas-etiquetas-alimentos/288471859_0.html
- Carbajal Azcona, Á. (n.d.). Agua – Manual de Nutrición y dietética. Retrieved from https://www.ucm.es/nutricioncarbajal/
- 6 CONSEJOS PARA CONTROLAR EL HAMBRE – FITNESSREAL.ES. (n.d.). Retrieved January 7, 2019, from http://www.fitnessreal.es/6-consejos-para-controlar-el-hambre/
- The truth about carbs – NHS. (n.d.). Retrieved January 7, 2019, from https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/why-we-need-to-eat-carbs/
- Los carbohidratos y el azúcar (para Padres). (n.d.). Retrieved January 7, 2019, from https://kidshealth.org/es/parents/sugar-esp.html
- Soenen, S., Bonomi, A. G., Lemmens, S. G. T., Scholte, J., Thijssen, M. A. M. A., van Berkum, F., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2012). Relatively high-protein or ‘low-carb’ energy-restricted diets for body weight loss and body weight maintenance? Physiology & Behavior, 107(3), 374–380.