6 symptomen van meningitis die ouders niet over het hoofd moeten zien

Meningitis kan zich bij jonge patiënten op veel verschillende manieren kan voordoen. Als er verdachte symptomen zijn die zouden kunnen wijzen op deze infectie dan moet het kind een lumbaalpunctie ondergaan om zeker te zijn.
6 symptomen van meningitis die ouders niet over het hoofd moeten zien
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Meningitis is de ontsteking van de beschermende membranen in de hersenen en het ruggenmerg.

Kinderen hebben meer kans op de aandoening. In het artikel van vandaag laten we je zien welke stappen je moet nemen als ouder die je kunnen helpen om de symptomen te identificeren die je kind vertoont.

Symptomen van meningitis die we niet over het hoofd moeten zien

1. Intense hoofdpijn

Hoofdpijn bij meningitis

Bij kleine kinderen worden hoofdpijnen ondraaglijk. Soms kan het zelfs tot in de nek van het kind gaan.

In het geval van pasgeborenen is een bolle fontanel een kenmerkend symptoom van de infectie.

2. Buikpijn, misselijkheid en braken

Deze symptomen komen vaak voor in de beginfase van de infectie. Samen met deze symptomen kan de patiënt zijn eetlust verliezen, gedeeltelijk als een reactie op de pijnlijke buikkrampen.

3. Lichtgevoeligheid

Fotofobie bij meningitis

Een ander probleem dat optreedt bij gevallen van meningitis is fotofobie, ook bekend als lichtgevoeligheid.

Bij blootstelling aan grote hoeveelheden licht, met name zonlicht, beginnen de ogen te tranen. Tegelijkertijd gaat fotofobie ook gepaard met misselijkheid en steeds erger wordende hoofdpijn.

4. Stijve nek

Bij het observeren van de gedragingen van een kind dat lijdt aan de infectie, zal hij of zij zich vaak in een gemakkelijk herkenbare lichaamspositie bevinden:

  • Terwijl ze op hun zij liggen, zullen patiënten met hun hoofden achterover leunen en hun benen gebogen houden.
  • Ze gaan in deze positie liggen om te proberen hun nek uit te rekken zonder dat daadwerkelijk te kunnen vanwege de stijfheid.

5. Dubbel zicht en koorts

Dubbel zicht en koorts bij meningitis

Kinderen hebben pijn als ze hun blik proberen te focussen, wat resulteert in dubbel zicht. Koorts is het belangrijkste symptoom. Kinderen met meningitis hebben spasmen en klagen voortdurend over het feit dat ze het koud hebben.

Zodra hun koorts stijgt is het moeilijk in de hand te houden. Omdat koorts echter een veelvoorkomend probleem is moet je altijd op zoek naar andere, duidelijkere signalen.

6. Huiduitslag

Huiduitslag of vlekken komen ook vaak voor bij kinderen met meningitis.

  • Om te controleren of je kind deze infectie heeft of niet hoef  je alleen maar een doorzichtige glazen beker te pakken.
  • Druk het op de uitslag en kijk of de huid daarna lichter wordt. Als de huid lichter wordt, is het geen geval van meningitis.
  • Als de uitslag echter dezelfde kleur blijft houden moet je een afspraak maken met je huisarts.

Dit is een infectie waar je niet je schouders over op moet halen. Bij kinderen moeten we heel alert zijn op hun symptomen en stemmingen.

Je moet een speciale zorgeenheid bellen voor een diagnose. Als de tests positief uitvallen voor meningitis moet je meteen naar een medisch centrum gaan voor behandeling.

Vaccins voor meningitis

Vaccins voor meningitis

Met behulp van vaccins is het mogelijk om enkele stammen van meningitis “te voorkomen.” Momenteel zijn enkele van de meest voorkomende en beschikbare de volgende:

  • Meningokokkenvaccin
  • Haemophilusvaccin
  • Pneumokokkenvaccin

Sommige hiervan zijn uitgesloten van bepaalde vaccinatieprogramma’s.

Het is echter niet gegarandeerd dat de bovengenoemde vaccins de kinderen volledig beschermen tegen de infectie. Ze zijn namelijk alleen relevant zijn voor bepaalde antigenen van de bacteriestam.

Wat voor symptomen van meningitis vertonen pasgeboren baby’s?

Bij de meningitisgevallen van pasgeborenen of zuigelingen lijken ze geïrriteerd, nerveus of hebben ze gewoon geen eetlust.

  • Koorts is het eerste signaal, maar er zijn momenten waarop dat ook onderkoeling kan zijn.
  • Een snelle ademhaling en stuipen kunnen ook zichtbare symptomen zijn.

Pasgeborenen bevinden zich in een zeer delicate levensfase. Omdat hun schedel nog niet helemaal is gevormd, heeft hun fontanel, ofwel hun zachte plek, een bolling.

Gemeenschappelijke symptomen van meningitis komen naar voren wanneer kinderartsen het centrale zenuwstelsel van hun jonge patiënten onderzoeken. Er kunnen rode vlekken ontstaan ​​als gevolg van meningokokken.

Meningitis kan zich bij jonge patiënten op veel verschillende manieren kan voordoen. Als er verdachte symptomen zijn die zouden kunnen wijzen op deze infectie dan moet het kind een lumbaalpunctie ondergaan om zeker te zijn.

Als een pasgeborene koorts heeft zonder duidelijke oorzaak koorts kan de medisch specialist ondanks een gebrek aan andere symptomen een lumbaalpunctie doen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.