6 schadelijke gewoontes voor de lever
Ben je zeker dat je je lever verzorgt zoals het hoort? Soms denken we er gezonde leefregels op na te houden, maar maken we toch kleine foutjes, die onze gezondheid in het gedrang brengen. De lever is één van de belangrijkste en delicaatste organen in ons lichaam.
Gifstoffen worden gefilterd, er is productie van gal en de lever verwerkt:
- Koolhydraten
- Eiwitten
- Mineralen
- Vitamines
Hoe kunnen we leren er heel zorgvuldig en bewust mee om te gaan?
Ongezond voor de lever
Zijn talrijke functies zorgen ervoor dat de lever één van de belangrijkste organen voor onze gezondheid is en van vitaal belang is voor een goed functioneren. De leverfuncties zorgen voor balans en stabiliteit, ondanks veranderingen en invloeden van buitenaf.
Een kleine misstap en we voelen meteen de gevolgen ervan. Wie heeft zich nog niet ellendig en ziek gevoeld als gevolg van een kleine ontsteking ter hoogte van de lever?
Heb je een ernstigere leverkwaal, dan is het enorm belangrijk dat je weet welk dieet je kan helpen bij het aanpakken ervan en hoe door middel van de voeding je giftige stoffen en vetten kan elimineren, die bijna in alle gevallen de oorzaken zijn van ziekte.
Hieronder nemen we een kijkje naar enkele gewoontes, die een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de lever.
1. Verhoogde cholesterol
De lever speelt een belangrijke rol bij de verwerking van cholesterol in het lichaam en zet dit vet om in bouwstoffen voor lichaamscellen en hormonen. Cholesterol is dus een onontbeerlijke stof in ons lichaam.
Echter bij een te grote opname ervan wordt het overschot in de lever opgeslagen en kan het de leveraandoening veroorzaken, die we kennen als leververvetting. Het is één van de meest voorkomende hedendaagse gezondheidsaandoeningen volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Vermijd daarom het eten van:
- Rood vlees
- Voedsel met een hoog vetgehalte
- Suikers
- Eigeel
- Te zout eten
Kies voor groenten, vezelrijke voeding en volkoren graanproducten.
2. Te laat slapen en te laat op
Verrast? Waarschijnlijk wel! Als kind leerden we op tijd naar bed te gaan, een gezonde leefregel die we als volwassenen maar al te vaak negeren door een te drukke agenda en vele sociale verplichtingen.
Weet je echter dat het lichaam zo ontworpen is, dat het op bepaalde tijdstippen gedurende de nacht ontgiftende processen uitvoert? De eerste cyclus wordt uitgevoerd door het lymfekliersysteem en rond een uur of twee in de ochtend is het de beurt aan de lever.
Deze processen worden enkel uitgevoerd tijdens de diepe slaap. Houden we te vaak geen rekening met deze natuurlijke cycli, dan voelen we daar heel duidelijk de gevolgen van. Volg zo veel als mogelijk een gelijkmatig slaapschema en haal indien nodig zo snel mogelijk slaaptekort in om voldoende te herstellen.
3. Niet plassen in de ochtend
Haast en spoed? Verlaat je het huis op weg naar het werk met het idee om daar snel een kopje koffie te drinken en te ontbijten en daarna rustig naar het toilet te gaan? Dit is een hele slechte gewoonte. Je plas inhouden, schaadt niet enkel de lever, maar ook beide nieren. Sla dit ochtendritueel dan ook nooit over.
4. Ontbijt overslaan
‘s Ochtends na het opstaan is het glucosegehalte in het lichaam zeer laag. Het energiegehalte is laag, omdat we net beginnen met functioneren na onze diepe slaap. Ontbijten is dan ook onontbeerlijk voor de kick-start van onze dag.
Sla geen ontbijt over, want het is essentieel voor de opname van energie en voedingsstoffen en de toevoer ervan naar ons lichaam, de lever en hersenen. Voldoende niveau van energie en voeding is absoluut nodig om te kunnen functioneren en de dag te starten op een gezonde manier.
5. Ongezond dieet
Veel slechte eetgewoonten ontstaan vaak door tijdsgebrek vanwege van een drukke baan en onze vele sociale verplichtingen. Snel naar een snack grijpen is bevredigend, een gemakkelijke oplossing en spaart ons tijd, maar leidt op lange termijn tot uitputting van ons lichaam en onvermijdelijk ziekte.
De lever reageert heel gevoelig op een ongezond dieet en te hoge consumptie van suiker, zout en calorieën en leidt onder andere tot:
- Verhoogde bloeddruk
- Te hoog cholesterolniveau
- En uiteindelijk tot leververvetting.
Weet dat een fastfooddieet dat te veel vet en ongezonde stoffen bevat onvermijdelijk leidt tot een ongezonde lever en daardoor verminderde algemene conditie van de gezondheid.
Misschien ook interessant om te lezen:
Weet jij wat hamburgers echt zijn?
6. Alcohol
Het is dus erg belangrijk zorg te dragen voor onze lever. Een chronisch teveel aan alcohol kan een vernietigend effect hebben op de lever. De levercellen beschadigen en de normale processen in de lever verlopen niet meer naar behoren.
Zo zal de aanmaak en omzetting van voedingsstoffen minder goed gaan, waardoor water, eiwitten en vetten zich ophopen in de levercellen. In de helft van de gevallen is overmatig en langdurig alcoholgebruik de oorzaak van onder andere:
- Leververvetting
- Hepatitis
- Levercirrose
Eén glas wijn per dag kan een positief effect hebben op onze gezondheid, maar waak ervoor geen te hoge hoeveelheden alcohol te drinken.
Volg dus deze gemakkelijke en eenvoudige leefregels en draag zorg voor je lever en je gezondheid, elke dag opnieuw!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Osna, Natalia. A.,Donohue, Terrence. M.,Kharbanda, Kusum.K. (2017).Alcoholic Liver Disease: Pathogenesis and Current Management.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513682/
- Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonalcoholic-fatty-liver-disease/symptoms-causes/syc-20354567
- Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/liverdiseases.html
- VV.AA. (2016).How the liver dances to a day/night rhythm.https://actu.epfl.ch/news/how-the-liver-dances-to-a-daynight-rhythm/
- VV.AA. (2016).Association of non-alcoholic fatty liver disease with renal stone disease detected on computed tomography.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976131/
- Asociación Catalana de Pacientes Hepáticos.