6 redenen om warm water op een lege maag te drinken

2 februari 2016

Velen van ons hebben de gewoonte om iedere dag te starten met een glas water, een kop thee of een kop koffie om wakker te worden. Wanneer we voor water kiezen, gaan we bijna altijd voor koud water, omdat het verfrissender is. Op een lege maag drinkt men echter het beste warm water, aangezien dit meer voordelen heeft voor de gezondheid.

Dagelijks warm water op een lege maag drinken is goed voor het spijsverteringsstelsel en stimuleert de eliminatie van afvalstoffen die het immuunsysteem aantasten. Volgens experts kan je de dag het beste starten met een glas warm water met citroen of thee. Dit vermindert namelijk de activiteit van vrije radicalen en voorziet je lichaam van bescherming tegen verschillende ziekten.

Ook al is warm water dus niet meteen het smakelijkste, toch zijn er voldoende redenen om het wel te drinken (zuiver of met citroen of thee). Hieronder geven we je 6 redenen waarom je warm water op een lege maag zou moeten drinken.

Het verbetert de spijsvertering

Een goede kop warm water op een lege maag kan je lichaam reinigen van afvalstoffen die je gezondheid aantasten. Water en andere vloeistoffen stimuleren het spijsverteringsstelsel en helpen ons lichaam om voeding beter te verteren en te verwerken. Koud water na de maaltijd doet meer slecht dan goed. Het drinken van koud water doet de olie en de vetten die zich in de voeding bevinden stollen, waardoor de vertering moeilijker zal worden en vet zich zal opstapelen. Experts bevelen je aan dit glas koud water te vervangen door warm of heet water.

Het voorkomt constipatie

Constipatie

Veel voeding die we dagelijks consumeren is moeilijk te verteren, waardoor vele mensen last hebben van een trage darmtransit. Deze aandoening, ook bekend als constipatie, veroorzaakt moeilijkheden om afval uit het lichaam te verwijderen en geeft je een opgezwollen gevoel, pijn en ongemak. Het drinken van warm water kan constipatie tegengaan door de darmperistaltiek te helpen stimuleren. De gezonde gewoonte van het drinken van warm water stimuleert dus de vertering en de eliminatie van afvalstoffen.

Het is goed tegen alledaagse pijntjes

Een kop warm of heet water kan soms de beste remedie zijn tegen menstruele krampen of hoofdpijnen. De warmte heeft een ontspannend effect op het lichaam en verhelpt krampen en spasmen in de abdominale spieren. Volgens bepaalde studies stimuleert het drinken van warm water de doorbloeding, waardoor het ideaal is voor de behandeling van spierkrampen.

Het helpt je gewicht te verliezen

Afslanken

Velen onder jullie hebben misschien al gehoord over het effect dat het drinken van warm water kan hebben of gewichtsverlies. Dit is waar! Warm water verhoogt namelijk de lichaamstemperatuur en versnelt het metabolisme. En wanneer dit gebeurt, wordt de verbranding van vet gestimuleerd. Het drinken van warm water verbetert de functie van het maag-darmkanaal en de nieren. Voor het beste effect drink je warm water met wat citroen.

Het verbetert de doorbloeding

Het drinken van een glas warm water stimuleert het verwijderen van vetreserves en afvalstoffen in het lichaam. Hierdoor is het mogelijk om schadelijke stoffen die zich in het lichaam bevinden te elimineren, de circulatie te verbeteren en het bloed te zuiveren. Warm water helpt de spieren te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren.

Het voorkomt vroegtijdige veroudering

Veroudering

De simpele gewoonte om warm water op een lege maag te drinken helpt ook tegen het vroegtijdig verouderen en de symptomen die hiermee gepaard gaan. Wanneer schadelijke stoffen zich opstapelen in ons lichaam, wordt het vatbaar voor ziektes en veroudering. Gelukkig kan een kop warm water in de ochtend het proces van ontgifting stimuleren en voorkomt het verscheidene andere aandoeningen. Daarbij is het drinken van warm water ook ideaal voor het herstellen van de cellen en de elasticiteit van de huid.

Op elk moment zijn de voordelen van warm water op zijn best wanneer het gepaard gaat met citroen of thee.

Bekijk Ook