6 redenen om clementines in je dieet op te nemen
Ken je de redenen waarom je clementines in je dieet op zou moeten nemen?
Clementines komen van een boom die kleiner is dan de sinaasappelboom. Hun kenmerken zijn pulp, vezels, aroma en smakelijk sap. Anders dan bij sinaasappels kan de schil van de clementine gemakkelijk verwijderd worden.
Mensen consumeren ze vers, in sap en in salades. Ze worden ook gebruikt in toetjes, marmelade, smoothies en in karamel.
Het zijn gezonde hapjes en ze bestaan voornamelijk uit water.
Bovendien zitten er, vanwege hun lage suikergehalte, slechts 53 calorieën in een clementine van 110 gram. Clementines bevatten vezels en voedingsstoffen zoals:
- kalium
- magnesium
- vitamine C
- fosfor
- vitamine E
- vitamine A
- folaat
Zoals je kunt zien, zijn clementines een zeer veelzijdige vrucht met belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam. In dit artikel geven we je 6 redenen waarom je clementines in je dieet zou moeten opnemen.
1. Vitamine C-gehalte
Clementines zijn, net als sinaasappelen, een uitstekende optie voor diegenen die minder suiker willen consumeren. Daarnaast biedt hun smaak en het aroma variatie aan het dieet om vitamine C te verkrijgen.- Het ascorbinezuur heeft invloed op talrijke functies van het lichaam om hart- en vaatziekten te voorkomen en de genezing van wonden te versnellen.
- Tegelijkertijd helpt het de gezondheid van botten en tanden te behouden door de opname van ijzer te verbeteren.
- Ook helpt deze vitamine bij de aanmaak van collageen en caroteen.
Caroteen is een chemische verbinding die het oxidatieproces van vetzuren en de productie van energie versnelt.
Deze functies helpen de vetweefsels onder controle te houden door het verbranden van vet op chemisch niveau.
Hoe weet je of je vitamine C moet consumeren? Lees dan het volgende artikel:
2. Bestrijding van kanker
Vrije radicalen, zeer reactieve moleculen, kunnen kanker veroorzaken, een dodelijke desorganisatie in de lichaamscellen, als gevolg van onder andere:
- slechte voeding
- overmatige lichaamsbeweging
- stress
- tabak
- alcohol
- medicijnen
Als gevolg van dit proces ontwikkelen zich veroudering en een reeks problemen in het zenuwstelsel en het hart- en vaatstelsel.
Clementines bevatten vitamine C, vitamine E, caroteen en flavonoïden. Deze elementen helpen mee bij de neutralisatie van de oxidatieprocessen, wat vervolgens de kankerverwekkende cellen bestrijdt.
Verschillende studies geven zelfs aan dat deze vitamines de bijwerkingen verminderen die worden veroorzaakt door chemotherapie en bestraling voor verschillende soorten kanker (onder andere van kanker aan de long, maag en prostaat).
3. Verbetert bloedarmoede
Bloedarmoede is een van de voedingsproblemen die het meest voorkomt in de wereld.
Dit ontstaat door de lage productie van hemoglobine in het bloed. Hemoglobine is een stof die verantwoordelijk is voor het vervoer van zuurstof via het bloed.
Dit proces vereist voedingsstoffen zoals ijzer.
- De vitamine C die we in clementines vinden, vergemakkelijkt de opname van ijzer via het maag-darmstelsel en ondersteunt de mobilisatie ervan.
- Volgens verschillende wetenschappelijke studies, kan een inname van 25 tot 75 mg vitamine C de assimilatie van ijzer in een maaltijd verdubbelen of verdrievoudigen.
- Deze stof werkt in op fytaten (die de opname van voedingstoffen afremmen) en produceert minder complexe onoplosbare stoffen. Tegelijkertijd verhoogt het de opname van ijzer en verbetert het daardoor de bloedarmoede.
4. Clementines in je dieet: goed tijdens de zwangerschap
Clementines bevatten foliumzuur oftewel vitamine B9. Deze voedingsstof helpt op celniveau de weefsels te ontwikkelen. Het verhoogt ook de vorming van rode bloedcellen.
Ze nemen ook deel aan de productie van nucleïnezuren en stimuleren de ontwikkeling van het zenuwstelsel.
- De bovenstaande functies zijn vooral belangrijk tijdens zowel de zwangerschap als de kindertijd. Daarom mag deze vitamine zeker niet ontbreken in een gezond en uitgebalanceerd dieet.
Lees ook het volgende artikel: Zwangerschap na een leeftijd van 35
5. De zoete bron van kalium
Kalium is een belangrijk mineraal dat de functies van waterregulatie in het lichaam mogelijk maakt. Dit omvat de spieren, het zenuwstelsel en ook de nieren.
Kalium helpt zelfs om bepaalde bloeddrukfactoren te normaliseren.
In de sport is de consumptie van kalium van vitaal belang, omdat het hydratatie mogelijk maakt. Het vervangt ook mineralen die verloren zijn gegaan tijdens de trainingssessies. Daarnaast vermindert het ‘t risico op blessures.
Het hoge gehalte aan water en kalium van clementines maakt deze vrucht tot een essentiële vrucht om glucose en elektrolyten aan te vullen en als resultaat de beste fysieke prestaties te bereiken.
6. Bestrijd urinezuur en infecties
Vanwege het watergehalte, citroenzuur en kalium, hebben clementines een vochtafdrijvend effect en voegen ze alkaline toe aan de urine wat helpt om infecties te bestrijden. Daarnaast helpt het bij het elimineren van purines.Purines zijn organische verbindingen die, in geval van overproductie, hyperurikemie en jicht veroorzaken. Deze problemen worden veroorzaakt door afzettingen van urinezuur in de gewrichten en veroorzaken daardoor pijn.
Zoals je kunt zien, hebben clementines in je dieet meerdere buitengewone effecten die gunstig zijn voor de gezondheid. Ga je clementines in je dieet opnemen?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Martí, N., Mena, P., Cánovas, J. A., Micol, V., & Saura, D. (2009). Vitamin C and the role of citrus juices as functional food. Natural Product Communications.
- Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. 2013;28(4):314–328. doi:10.1007/s12291-013-0375-3
- Jain A, Tiwari A, Verma A, Jain SK. Vitamins for Cancer Prevention and Treatment: An Insight. Curr Mol Med. 2017;17(5):321-340. doi: 10.2174/1566524018666171205113329. PubMed PMID: 29210648.
- MsC. Yusimy Cardero Reyes, Lic. Rodolfo Sarmiento González y MsC. Ana Selva Capdesuñer. Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. MEDISAN 2009;13(6). http://www.bvs.sld.cu/revistas/san/vol13_6_09/san14609.pdf
- Gay J. Prevención y control de la carencia de hierro en la embarazada. Rev Cubana Aliment Nutr
1998; 18(2):15-8. - Weaver, C. M. (2013). Potassium and Health. Advances in Nutrition, 4(3), 368S-377S. https://doi.org/10.3945/an.112.003533
- Vinayagam R, Xu B. Antidiabetic properties of dietary flavonoids: a cellular mechanism review. Nutr Metab (Lond). 2015;12:60. Published 2015 Dec 23. doi:10.1186/s12986-015-0057-7