6 alledaagse handelingen die het milieu vervuilen
Milieuverontreiniging verwijst naar de aanwezigheid van giftige stoffen in natuurlijke of kunstmatige omgevingen. Hierdoor verliezen ecosystemen hun oorspronkelijke kenmerken en worden ze onstabiele omgevingen voor de levende wezens die ze bewonen. In dit artikel bespreken we de 6 alledaagse handelingen die het milieu kunnen vervuilen!
Dit probleem kan worden veroorzaakt door diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan chemische elementen zoals zuren of insecticiden die industrieën gebruiken of fysieke elementen zoals geluid of door de mens veroorzaakte straling. Maar ook aan biologische elementen, zoals organisch afval.
Bovendien draagt dit probleem bij de opwarming van de aarde: een probleem waarbij de temperatuur van de aarde stijgt, de gletsjers smelten en de voedselteelt wordt bemoeilijkt. Het draagt ook bij aan het uitsterven van planten- en diersoorten en gezondheidsproblemen bij mensen.
Dagelijkse handelingen die het milieu vervuilen
Door de geschiedenis heen is de mens een van de belangrijkste veroorzakers van milieuverontreiniging geweest. Dit komt door het produceren, kopen en gebruiken van schadelijke producten en het doen van activiteiten waarbij overmatig gebruik wordt gemaakt van natuurlijke hulpbronnen (Spaanse link).
Mensen ontwikkelen verschillende gewoonten in hun dagelijkse routines die ecologische risico’s kunnen veroorzaken. Vaak doen we veel van deze handelingen zonder er over na te denken en zonder de gevolgen te kennen. Daar gaan we nu verandering in brengen!
1. Batterijen in de prullenbak gooien
Als we batterijen samen met de rest van het organische afval weggooien, komen ze op stortplaatsen terecht en vervuilen ze de bodem en het grondwater. Vervolgens beïnvloeden ze het welzijn van de dieren, planten en mensen die het grondwater gebruiken om te drinken.
- Batterijen kunnen meer dan 500 jaar nodig hebben om te ontbinden.
- Ze bevatten ook metalen zoals kwik, lood, cadmium en chroom die giftig zijn voor het milieu.
Het juiste proces zou dus zijn om alle gebruikte batterijen te bewaren in een bakje dat je nergens anders voor gebruikt. Als het vol is moet je de batterijen naar een inzamelpunt brengen. Zo belanden ze niet op de vuilnisbelt maar op een plaats waar ze elektronisch afval op een goede manier verwerken.
2. Plastic flessen en tassen vervuilen het milieu
In het dagelijks leven gebruiken we veel plastic. Het is resistent, lichtgewicht en gemakkelijk om mee te nemen. Het is echter een van de meest vervuilende elementen voor het milieu. Plastic flessen vormen een risico voor de aarde en waterbronnen. In feite is hun aanwezigheid in de oceanen fataal voor in het water levende dieren.
Om plastic te maken, gebruiken specialisten veel verschillende chemische stoffen. Hierdoor bevatten de objecten gifstoffen die de luchtkwaliteit aantasten. Bovendien is plastic niet biologisch afbreekbaar, wat betekent dat het minstens 150 jaar kan duren voordat het is afgebroken.
Daarnaast wordt het grootste deel van het plastic in zeeën, oceanen, rivieren of gewoon op de grond gegooid. Als gevolg daarvan blokkeert het plastic riolen, verandert het de eigenschappen van water, brengt het waterdieren in gevaar en doodt deze soms zelfs met gifstoffen.
Blijf lezen:
Hoe kun je je dagelijkse plasticgebruik verminderen?
3. De kraan laten lopen
Water is essentieel voor het leven van alle wezens en ecosystemen. Het voedt planten, is de habitat voor meerdere dieren, reguleert de temperatuur op aarde en is essentieel om te koken en bij het gebruiken van het toilet.
Het is echter een eindige hulpbron en mensen lijken zich daar niet van bewust te zijn. Afwassen, tandenpoetsen of scheren zonder de kraan dicht te draaien is contraproductief voor het milieu, omdat we dan liters water verspillen.
Dus om dit te bestrijden, moeten we passende maatregelen nemen om alleen te gebruiken wat nodig is. Als je gaat douchen, zet het water dan uit als je je inzeept, of gebruik een glas water terwijl je je tanden poetst.
4. Sigarettenpeuken op de grond gooien vervuilt het milieu
Sigarettenpeuken bevatten chemische stoffen zoals lood, die de liters water waarmee ze in contact komen vervuilen. De filters bevatten celluloseacetaat. Dit is een plastic dat jaren nodig heeft om uiteen te vallen en bovendien de lucht en aarde kan vervuilen omdat er nicotine, arseen en cadmium vrijkomt.
Bovendien kunnen sigarettenpeuken het water vervuilen. Vissen kunnen ze vervolgens consumeren en sterven. Daarom raden we je aan om ze in de daarvoor bestemde asbakken of aardewerken potten te deponeren.
5. Gebruik van spuitbussen
Spuitbussen bevatten vluchtige organische stoffen. Dat zijn chemische stoffen die worden omgezet in gassen en zich ophopen in de onderste laag van de atmosfeer. Vermijd dus producten zoals spray-on deodorants, omdat bij elk gebruik koolstofdioxide, zwavel en stikstof vrijkomen, wat de luchtkwaliteit aantast.
6. Wegwerpdoekjes door het toilet spoelen
In tegenstelling tot toiletpapier breken wegwerpdoekjes (zoals schoonmaakdoekjes en babydoekjes) niet af als je ze door het toilet spoelt. Daardoor klonteren ze samen met ander afval en veroorzaken ze verstoppingen die het riool verstoppen en ondergrondse waterbronnen vervuilen.
Adviezen om onze impact op het milieu te verminderen
Er zijn verschillende eenvoudige manieren die we kunnen aanleren om onze impact op het milieu te verminderen. Hierdoor kunnen we natuurlijke hulpbronnen behouden, onze omgeving in evenwicht brengen en de kwaliteit van leven van alle levende wezens verbeteren. Hieronder beschrijven we 4 activiteiten die je kunt doen om te voorkomen dat we het milieu vervuilen.
Gebruik herbruikbare katoenen tassen
Een van de belangrijkste doelstellingen is om de hoeveelheid plastic die we gebruiken zo veel mogelijk te verminderen. Om die reden raden we je aan om katoenen tassen te gebruiken bij het winkelen in de supermarkt of om je persoonlijke spullen mee te nemen.
Recycle je water
Water is een van de belangrijkste hulpbronnen, maar we behandelen het ook het slechtst. Als het door de afvoer gaat, is er geen manier om het terug te krijgen. Het is dan ook verstandig om te kijken of je water opnieuw kunt gebruiken.
- Wanneer je groente kookt kun je dit gebruikte water opvangen. Na het afkoelen kun je er de planten mee water geven.
- Zorg er ook voor dat je regenwater opvangt in een regenton, zodat je in droge tijden daarmee de planten buiten water kunt geven.
Ontdek ook dit artikel:
We vieren Wereldwaterdag: #water2me
Recycle je afval
Je afval scheiden is iets dat alle huishoudens zouden moeten doen om de hoeveelheid afval te verminderen. Door je huishoudelijk afval op de juiste manier te scheiden, kun je leren welke producten je kunt hergebruiken. Op die manier voorkom je overproductie van producten.
Samenwerken om ervoor te zorgen dat bedrijven niet in een versneld tempo nieuwe producten produceren, is essentieel om de exploitatie van onze natuurlijke hulpbronnen te verminderen. Bovendien zorgt recycling dat de stortplaatsen overvol raken en kunnen we bovendien de uitstoot van giftige gassen verminderen.
Gooi je afval niet op straat
Je afval op straat gooien kan de eigenschappen van de grond aantasten en vervuilen door de stoffen die er in het afval zitten. Bovendien kunnen ze, als ze het water bereiken, het leven verstoren van de soorten die zich in die habitat bevinden.
Evalueer je eigen acties om het milieu niet te vervuilen
Mensen moeten de oorsprong, componenten en impact begrijpen van elk product dat ze willen bezitten. Zo vermijden we dat we voorwerpen kopen die niet of nauwelijks milieuvriendelijk zijn en dragen we bij aan het verbeteren van het milieu.
Daarnaast is het belangrijk dat mensen altijd de gevolgen van onze acties evalueren en met milieubewustzijn handelen, zodat we het milieu niet vervuilen. Alleen zo kunnen we de aarde leefbaar houden!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Encinas M. Medio ambiente y contaminación. Principios básicos [Internet]. (S.L): (S.E); 2011 [citado 14 de abril de 2021]
- Ministerio del Medio Ambiente. Más de 100 maneras para salvar el medio ambiente [Internet]. Colombia: Ministerio del Medio Ambiente; 2002 [citado 14 de abril de 2021]
- Berenguer Húngaro, Mónica, Trista Moncada, José J., Deas Yero, Douglas, EL RECICLAJE, LA INDUSTRIA DEL FUTURO. Ciencia en su PC [Internet]. 2006
- Naciones Unidas. Impacto Ambiental. El planeta adherido [Internet]. (S.L): Naciones Unidas; 1992 [citado 14 de abril de 2021]