5 tips voor mooi en glanzend haar

Je bent vast bekend met de tip dat je haren goed borstelen van cruciaal belang is voor een goede bloedcirculatie in de hoofdhuid, maar wist je ook dat aangeraden wordt de spoelbeurt van je haar te eindigen met koud water om de haarfollikels te doen samentrekken? Het resultaat is dat je haar meer gaat glanzen!
5 tips voor mooi en glanzend haar

Laatste update: 25 oktober, 2018

Mooie haren kunnen kort of lang zijn, dik of fijn, maar één aspect hebben ze alvast gemeen en dat is dat ze mooi glanzen. Zacht en glanzend haar geeft je een gezonde en vitale uitstraling en dat heerlijke gevoel van zelfvertrouwen.

Dit artikel geeft je enkele onmisbare tips over uitstekende verzorging van je haar op natuurlijke wijze. Hoe kan je thuis zelf je haren behandelen en ervoor zorgen dat ze in enkele dagen tijd weer hun glans terugkrijgen?

Elke dag borstelen voor glanzend haar

Misschien heeft je oma je ooit verteld om telkens voor het slapengaan honderd maal je haren te borstelen.

Het klinkt een beetje als een zinnetje uit een oude fabel, maar deze oude waarheid bevat zonder twijfel het wetenschappelijk bewezen feit dat als je de haren regelmatig en ritmisch borstelt, je de bloedsomloop in de hoofdhuid stimuleert.

Hierdoor wordt de natuurlijke olie, verspreid door de hoofdhuid, verdeeld over de haren en wordt gezorgd voor een hydratatie van de wortels tot de haarpuntjes.

Kies voor een borstel die gemaakt is van natuurlijk haar voor het beste en gezondste resultaat. De borstel is iets duurder in aankoop, maar gezonder voor de hoofdhuid en het borstelen zal ook veel aangenamer aanvoelen.

Begin met borstelen vooraan aan het voorhoofd en werk langzaam naar achteren toe. Maak vervolgens dezelfde beweging van de onderkant van je nek naar de bovenkant van je hoofd toe. Laat jezelf verrassen door het aangename en ontspannende gevoel dat je zal krijgen door deze ritmische beweging.

Maak er een avondritueel van net vóór het slapengaan. Het neemt enkele minuutjes in beslag en je zal na enkele dagen merken dat je steeds vaker complimentjes krijgt over je mooie en glanzende haar.

Lang glanzend haar

Massage van de hoofdhuid

Hierboven verklapten we je al deze eenvoudige schoonheidstip voor gezond, zacht en glanzend haar.

Lees hier hoe je jezelf ook kan trakteren op een ontspannende hoofdmassage die de bloedcirculatie stimuleert en de hoofdhuid extra voedt. Deze gevoelige huid heeft namelijk het meest te lijden onder de dagelijkse stress die we ondergaan en de luchtvervuiling waar we vaak mee te maken hebben.

Oefen lichtjes druk uit op de hoofdhuid met de vingers van beide handen. Maak vervolgens cirkelvormige bewegingen en sla geen enkel plekje van de hoofdhuid over. Begin ook hier aan de voorkant op het voorhoofd en werk langzaam naar de achterkant van het hoofd en de nek toe.

Je hoeft voor deze massage niet te wachten tot bedtijd, maar je kan hem overal en altijd toepassen op een vrij moment om eventjes van alle spanning verlost te raken. Heb je hiervoor niet altijd de nodige tijd, dan kan het ook een goed idee zijn het borstelen af te wisselen met een deugddoende hoofdmassage.

Vrouw wast haren

Het geheim van kokosolie

In de schoonheidsindustrie wordt het gebruik van plantaardige oliën aangeraden om de haren op een natuurlijke manier te hydrateren. Het haar wordt niet blootgesteld aan de schadelijke chemicaliën die je vrijwel in elke shampoo en conditioner aantreft en die je enkel oplossingen op korte termijn kunnen garanderen.

Helaas zorgen de meeste plantaardige oliën ervoor dat de haren er vettig en onverzorgd gaan uitzien en dat is nou net niet de bedoeling.

Je wilt graag goed verzorgd en gehydrateerd haar, maar wil er natuurlijk niet bijlopen met een vettige haardos. De oplossing is het gebruik van kokosolie, een fantastisch plantaardige olie die de haren hydrateert, maar zeer snel geabsorbeerd wordt door de huid, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over een onverzorgde uitstraling.

Kokosolie zorgt eveneens voor een evenwichtige afscheiding van talg door de hoofdhuid, waardoor je haren minder snel vet gaan aanvoelen.

  • Breng kokosolie net na het wassen van de haren aan. Begin in het midden van de hoofdhuid en werk naar de uiteinden toe.
  • Wees voorzichtig en start met een kleine hoeveelheid olie.
  • Borstel je haren zodat de olie gelijkmatig over je haar verdeeld wordt.
Conditioner met kokosolie maken

Spoelen met azijn

Laat de dure conditioners achterwege en spoel je haren eenvoudig met appelazijn. Je zal merken dat azijn niet enkel zorgt voor glanzend haar en een goede verzorging, maar weet ook dat azijn de zuurtegraad van huid en haren herstelt.

Vaak is deze volledig ontregeld door het dagelijks gebruik van shampoos en conditioners waar veel te veel chemische producten in verwerkt zijn.

Je hebt hiervoor één deel appelazijn nodig gemengd met drie delen water. Breng dit mengsel aan op de haren en laat het eventjes inwerken.

Maak je geen zorgen over de geur van azijn. Deze zal vanzelf verdwijnen als de haren opgedroogd zijn. Wil je het graag iets frisser van geur, voeg dan enkele druppeltjes van je favoriete etherische olie toe aan het mengsel.

Zet gezonde vetten op het menu voor glanzend haar

Avocado voor glanzend haar

Een mooie huid en glanzend haar zijn natuurlijk ook het resultaat van gezonde voeding, zoals je al vaak op deze blog kon lezen. Het toevoegen van gezonde vetten aan je menu is van allergrootste belang om je haar mooi en gezond te houden.

Welke voedingsmiddelen op je bord bevatten hiervoor voldoende gezonde vetten?

  • Bereid je maaltijden met plantaardige, koud geperste oliën, zoals olijfolie, sesamolie, lijnzaadolie, kokosolie en zonnebloemolie.
  • Kies voor noten en zaden als je zin hebt in een tussendoortje.
  • Maak lekkere salades met avocado en de dooier van ei.
  • Eet vette vissoorten zoals tonijn en makreel.
  • Kies voor natuurlijke volle yoghurt.

En drink natuurlijk je acht glazen water per dag om het hele lichaam goed gehydrateerd te houden. Start de dag met een glas water op je nuchtere maag op alle opgestapelde afvalstoffen te verwijderen. Gezonde nieren betekenen immers gezond haar!

Ook door zorg te dragen voor je inwendige organen kan je een mooie en stralende haardos krijgen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.