5 secundaire gevolgen van eierstokkanker

Als we er zeker van willen zijn dat we eierstokkanker zo snel mogelijk constateren, dan is het essentieel dat we op de hoogte zijn van eventuele veranderingen in ons lichaam en dat we naar een specialist gaan om de relevante tests te laten uitvoeren.
5 secundaire gevolgen van eierstokkanker

Laatste update: 05 februari, 2020

Het is belangrijk om de gevolgen van eierstokkanker te kennen. Kanker is een ziekte waarbij de normale ontwikkeling van de cellen is verstoord. Deze cellen delen, groeien en verspreiden zich sneller dan normaal en lijken volledig losgeslagen.

Terwijl normale cellen zich delen en binnen een specifieke periode sterven, verliezen kankercellen het vermogen om te sterven. Deze cellen blijven zich daarnaast onbeperkt delen en vormen massa’s die algemeen bekend staan als tumoren. Deze massa’s kunnen ook alle normale weefsels om hen heen vernietigen en vervangen.

Hoewel elk type kanker door hetzelfde delingsproces wordt veroorzaakt, geeft de diverse types een aantal vergelijkbare en verschillende symptomen. Dus als je op zoek bent naar de symptomen die iemand met eierstokkanker zal ervaren, lees dan verder.

Symptomen en gevolgen van eierstokkanker

Eierstokkanker is de vijfde meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en is de oorzaak van meer sterfgevallen dan alle andere vormen. Dit type kanker omvat de groei van abnormale cellen op het weefsel dat de eierstok bedekt.

De ziekte kan op basis van een aantal symptomen worden gedetecteerd. Hoewel deze merkbaarder worden naarmate de kanker verder gevorderd is, zijn er een aantal symptomen en gevolgen die zich in de vroege stadia voordoen.

1. Ontsteking

Vrouw met buikpijn

Een van de eerste symptomen van vrouwen met eierstokkanker is zwelling of ontsteking in de buikstreek. Hoewel dit symptoom ook door andere ziektes kan worden veroorzaakt, moet je opletten als het je regelmatig en gedurende langere periodes hebt. In dat geval kan het mogelijk met kanker worden geassocieerd.

Als buikontsteking gepaard gaat met gewichtsverlies dan kan dit mogelijk met kanker verband houden. Let dus goed op de gevolgen die het op je lichaam heeft en ga naar een arts als je twijfelt.

2. Pijn in de buik

Vrouw zit in elkaar van de pijn

Dit is een van de belangrijkste symptomen die je kunnen helpen bij het diagnosticeren van eierstokkanker, vooral als het vaak en zonder enige verklaring voorkomt.

De pijn kan van lage, gemiddelde of hoge intensiteit zijn, voornamelijk in het bekkengebied, de buik en de rug. Bovendien treedt deze pijn ook op tijdens het vrijen.

3. Gastro-intestinale problemen

Effecten van eierstokkanker

Over het algemeen hebben vrouwen met eierstokkanker grote moeite met het eten van voldoende voedsel. Dit komt, omdat ze zich tijdens de maaltijden snel vol voelen.

Dit kan vervolgens tot aanzienlijk gewichtsverlies leiden. Bovendien kunnen ze ook last hebben van gastro-intestinale problemen zoals diarree en constipatie.

4. Problemen bij het plassen

Op dezelfde manier merken vrouwen die lijden aan eierstokkanker vaak een toegenomen aandrang om te plassen. Je moet echter weten dat dit ook kan komen door een urineweginfectie of zwakte in de bekkenbodemspieren. Om de oorzaak van dit probleem te bepalen, moet je zo snel mogelijk een afspraak maken met je huisarts of een gynaecoloog.

5. Veranderde menstruatiecyclus

Andere gevolgen die vrouwen met eierstokkanker vaak ervaren, zijn veranderingen in de menstruatiecyclus. Dit komt, omdat tumoren hormonale veranderingen en laesies in de baarmoederhals kunnen veroorzaken.

Deze symptomen, zoals de andere die we hebben genoemd, kunnen ook gerelateerd aan andere soorten ziekten. Ze zijn echter vaak persistent wanneer ze afkomstig zijn van eierstokkanker en kunnen 7 tot 12 keer per maand voorkomen.

Na het bovenstaande te hebben gelezen, hopen we dat het duidelijk is hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in je gezondheid. Ze kunnen je helpen om deze potentieel dodelijke ziekte eerder op te sporen.

Houd er ook rekening mee dat de enige manier om te bepalen of de symptomen inderdaad verband houden met eierstokkanker, is door rechtstreeks naar een arts te gaan.

De relevante specialist kan de nodige onderzoeken uitvoeren voor het diagnosticeren van eierstokkanker. Zo kun je jezelf geruststellen als blijkt dat de symptomen door een andere aandoening veroorzaakt worden of tijdig aan een behandeling te beginnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.