5 mogelijke tekenen van knobbeltjes op de stembanden

Weefselgroei op de stembanden wordt ook wel knobbeltjes genoemd. En hoewel de twee wel degelijk van elkaar verschillen, worden deze knobbeltjes vaak verward met poliepen. 
5 mogelijke tekenen van knobbeltjes op de stembanden
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Knobbeltjes op de stembanden zijn niet-kankerachtige gezwellen die zich  zoals de naam al doet vermoeden, op de stembanden bevinden. Ze verschijnen wanneer je je stem gedurende lange periode overmatig gebruikt.

De groei en ontwikkeling van deze knobbeltjes op de stembanden begint bij een ontsteking totdat ze harder worden en veranderen in knobbeltjes. Het is van essentieel belang om de symptomen van dit probleem te leren herkennen. Zodoende kun je het probleem namelijk zo snel mogelijk opsporen en behandelen.

Knobbeltjes op de stembanden kunnen door meerdere factoren worden veroorzaakt, zoals:

  • Schreeuwen
  • Overmatig de keel schrapen.
  • Chronische hoest
  • Het imiteren van stemmen
  • Te veel praten
  • Zingen met een onnatuurlijke stem

Alles wat te maken heeft met een overmatige inspanning van de stembanden zal geleidelijk een soort trauma veroorzaken. Dit leidt vervolgens tot een ontsteking en tot slot tot die vervelende knobbeltjes op de stembanden.

Meest voorkomende symptomen van knobbeltjes op de stembanden

1. Hese stem

Vrouw die last heeft van knobbeltjes op de stembanden

Het kan zijn dat de stem een beetje, of zelfs heel erg, hees klinkt. Dit komt namelijk doordat de stem minder intens wordt. De lucht in de keel wordt niet goed beheerd. Hierdoor komt iemand al voordat hij klaar is met praten zonder lucht te zitten.

2. Vermoeide stem

Er kan ook sprake zijn van een droog gevoel in de keelholte en het strottenhoofd. Hierdoor heeft iemand voortdurend de behoefte om zijn keel te schrapen.

3. Spanning in de nek

Vrouw die spanning in haar nek ervaart vanwege de knobbeltjes op de stembanden

Spanning in de spieren kan door verschillende dingen worden veroorzaakt, zoals uitdroging, overgewicht en een slechte houding. Maar ook door plotselinge bewegingen en andere redenen. Het is dan ook een veelvoorkomend probleem dat ontstaat wanneer de spieren in het getroffen gebied geblokkeerd raken.

Als je last heb van knobbeltjes op de stembanden, dan kan de spanning in de nek echter zeer erg worden. En dit kan als gevolg leiden tot hoofdpijn en andere complicaties.

4. Hoesten

Ook kan het aanvoelen alsof er vreemde voorwerpen vastzitten in je keelholte. Hierdoor kan hoesten erg pijnlijk worden. Dit geldt vooral als je constant moet hoesten en de pauzes tussen de ene hoestbui en de andere zeer kort zijn.

5. Lichamelijke en vocale vermoeidheid

Keelpijn vanwege knobbeltjes op de stembanden

Wanneer het lichaam zichzelf moet inspannen, is vermoeidheid onvermijdelijk. Daarom zullen er zich ook symptomen voordoen wanneer de stem uitgeput raakt.

Factoren die kunnen leiden tot knobbeltjes op de stembanden

  • Allergieën
  • Tabaksconsumptie
  • Onvoldoende lucht
  • Gastro-oesofageale reflux
  • Zeer vochtige ruimtes.
  • Beroepen die stemgebruik vereisen zoals, leraren, omroeper, zangers.
  • Maar ook blootstelling aan irriterende gassen of chemische producten.

Diagnose

Vrouw die de diagnose krijgt van knobbeltjes op de stembanden

Als je al meer dan twee tot drie weken last hebt van een hese stem, moet je een arts raadplegen. Een volledige controle zou je medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en een kans om met de arts te overleggen moeten omvatten. Daarnaast kan de arts adviseren om:

  • Een neurologisch onderzoek te ondergaan.
  • Onderzoek uit te laten voeren door een KNO-arts. Dit is een arts die is gespecialiseerd in de keel, neus en oren.
  • Een stemonderzoek bij een spraak- en taaltherapeut of logopedist te ondergaan.
  • Een laryngoscopie uit te laten voeren met een intermitterend licht om bewegingen van de stembanden te onderzoeken.

Hoe je knobbeltjes op de stembanden kunt behandelen

Behandeling kan bestaan ​​uit een operatie, farmaceutische geneesmiddelen of begeleiding om op de juiste manier voor je stem te zorgen.

Chirurgische ingreep

Operaties zijn erop gericht om de knobbeltjes van de stembanden te verwijderen. Artsen raden echter pas aan om deze behandeling te ondergaan als de knobbeltjes erg groot zijn of als ze al een langere tijd aanwezig zijn.

Farmaceutische behandelingen

Medicijnen

In sommige gevallen moeten patiënten farmaceutische behandelingen ondergaan om de impact op hun stembanden te verminderen. Zoals  het slikken van medicijnen tegen gastro-oesofageale reflux, allergieën en de schildklierproblemen.

Stemzorg

Dit soort therapie bestaat uit het ontwikkelen van de juiste mondhygiëne, het op de juiste manier gebruiken van de stembanden, het aanhouden van de juiste toon en volume, maar ook het goed leren ademhalen voor een goede stemproductie.

Andere behandelingen

  • Volledig stemrust.
  • Wanneer de knobbeltjes klein of zacht zijn, dan kunnen ze worden behandeld met ontstekingsremmende steroïden.
  • Fonetische oefeningen kunnen daarnaast de functie van de stembanden herstellen. Ook kunnen ze voorkomen dat er nieuwe knobbeltjes ontstaan.

Hoe kun je knobbeltjes op de stembanden voorkomen?

  • Misbruik je stem niet.
  • Als je een zangeres, een leraar, een omroeper enz. bent, dan moet je regelmatig tijd vrijmaken om je stem te laten rusten.
  • Je moet de benodigde spreekvaardigheid verwerven om je werk zelfverzekerd en rustig uit te voeren.
  • Ouders moeten hun kinderen de juiste stemtechnieken leren om elke vorm van spanning van jongs af aan te voorkomen. Dit probleem kan zich namelijk bij iedereen voordoen.
  • Leer slechte gewoonten af en vermijd stoffen die irriterend zijn voor de neus en keel.
  • Maak een afspraak bij de huisarts als je vermoedt dat je last hebt van dit probleem. Met een eenvoudige en pijnloze controle kan hij of zij bevestigen of er inderdaad sprake is van een probleem of niet.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.