5 manieren om te bepalen of je ischias hebt

Het is een goed idee om een specialist te raadplegen om te zien of je ischias hebt en om de juiste behandeling te krijgen. Dit komt omdat sommige symptomen van ischias, die na verloop van tijd kunnen verdwijnen, overeenkomen met die van andere gezondheidsproblemen.
5 manieren om te bepalen of je ischias hebt

Laatste update: 18 september, 2022

Als je rugpijn hebt en je hebt er nogal last van in je routine, kun je je afvragen wat je hebt en hoe het heet. Is het pijn in de onderrug? Zou je ischias kunnen hebben? En dan vraag je je misschien af hoe het ene van het andere verschilt en hoe je ze op de juiste manier kunt behandelen.

Hoewel een bezoek aan de dokter in zulke gevallen onontbeerlijk is om de oorzaak van het probleem te kunnen vaststellen en zo te weten wat je precies hebt, zijn hier enkele manieren om uit te vinden of je ischias hebt. Zo kun je je arts preciezer vertellen wat je kwelt en hoe je er last van hebt.

Wat is ischias?

Ischias

Ischias is een soort pijn die langs de nervus ischiadicus naar de voet kan uitstralen. Meestal treft het slechts één kant van het lichaam, en volgens gegevens uit het Merck Manual (Engelse link) komt “ischias voor bij ongeveer 5% van de mensen met rugpijn.”

Het is niet altijd mogelijk de precieze oorzaak vast te stellen. Er zijn echter gevallen waarin bij evaluatie duidelijk wordt dat de oorzaak bijvoorbeeld een hernia of ontsteking door verrekking van de gewrichtsbanden is.

De nervus ischiadicus loopt van de wervelkolom naar de voet. Als die bekneld is, treedt ischias (d.w.z. pijn) op. Dit ontstaat omdat de functie ervan verstoord is. Dan neem je pijn, zwakte en een tintelend gevoel waar.

Geassocieerde symptomen

 • Tintelend gevoel.
 • Gevoelloosheid (in het been of alleen in de voet).
 • Pijn (aanhoudend of plotseling bij bepaalde bewegingen).
  • De pijn kan erger zijn bij zitten, lopen, rennen, traplopen, de benen strekken, hoesten of niezen, je inspannen, enz.

Als je dus een pijn voelt die van je rug naar een van je benen gaat en je merkt naast het ongemak ook gevoelloosheid of tintelingen, dan kan het probleem niet een kramp zijn, maar ischias. Laten we eens kijken naar enkele andere symptomen die erop kunnen wijzen dat je ischias kunt hebben.

5 manieren om te bepalen of je ischias hebt

1. Je hebt zwakke knieën

Een man met een zere knie

Als de knie van het aangedane been zwak is, kan ischias het probleem zijn. Opgemerkt moet worden dat als de pijn beide benen aantast, het van cruciaal belang is dat je onmiddellijk medische hulp zoekt. Een operatie kan dringend nodig zijn.

2. Je kunt niet meer hardlopen

Het is moeilijk te zien of de pijn die atleten in hun been ervaren een teken van ischias is. Dat komt omdat ischias en het piriformis-syndroom (Engelse link) bijna dezelfde symptomen hebben. De tweede aandoening komt echter vaker voor dan de eerste.

Bovendien zijn tintelingen, pijn en gevoelloosheid die het been bereiken, symptomen van beide gezondheidsproblemen. Je kunt ook aan een andere aandoening lijden als deze symptomen zich voordoen. Daarom moet je onmiddellijk je arts bezoeken als je een van de bovenstaande symptomen hebt. Het negeren van de waarschuwingssignalen die je lichaam je geeft kan de situatie verergeren.

Ook al denken we allemaal dat sporters heel gezond zijn, negeer nooit pijn of ongemak als je in deze categorie valt.

Lees hier meer over de voordelen van hardlopen:
Een uur hardlopen zorgt ervoor dat je langer leeft

3. Je hebt pijn

Zowel aanhoudende pijn die van het ruggebied naar het been gaat als plotselinge pijn in hetzelfde gebied bij het uitvoeren van verschillende activiteiten kunnen erop wijzen dat je ischias hebt.

Als je naar de dokter gaat, moet je duidelijk zijn. Houd rekening met de volgende aanbevelingen:

 • Het is niet voldoende om alleen te zeggen dat je pijn hebt, maar specificeer vanaf welk punt je de pijn ervaart, hoe je er bij verschillende activiteiten last van hebt, of het plotseling optreedt of niet, hoe lang je het al voelt, enz.
 • Je moet met een vinger het punt lokaliseren waar de pijn begint.
 • Geef aan of de pijn plaatselijk is of dat ze het hele been beslaat.
 • Je moet ook verduidelijken of het alleen aan één been pijn doet of aan beide benen.

We hebben je al verteld dat pijn heel gewoon is bij veel gezondheidsaandoeningen, ook al is het een heel belangrijk symptoom van ischias. Als je je dokter bezoekt moet je echter duidelijk en specifiek zijn over welke soort pijn je hebt.

Dokter Jacob Teitelbaum (auteur van werken als Real Cause, Real Cure: The 9 Root Causes of the Most Common Health Problems and How to Solve Them) presenteert enkele belangrijke technieken om vast te stellen of je ischias hebt:

 • Gebruik je duim om je vingers te verankeren en duw je vingers over je onderrugspieren.
 • Probeer de punten op je rug te vinden die je pijn bezorgen.
 • Als de pijn een lichte schok veroorzaakt die helemaal tot aan je tenen gaat, is het heel waarschijnlijk dat je ischias hebt.

4. Als je voor deze test slaagt

Wat je moet doen is gaan liggen en je voeten strekken. Til met hulp van een andere persoon je been, gestrekt, op tussen 30 en 70 graden. Je partner is degene die je been moet optillen, want hij of zij zal je examinator zijn.

Als je na het uitvoeren van deze test pijn voelt in het hele been, achter de knie en tot in de tenen, betekent dat dat je hoogstwaarschijnlijk ischias hebt.

Ons advies is dat je naar een specialist in fysiotherapie of een arts gaat, zodat die deze test kan uitvoeren. Bedenk dat het abrupt of verkeerd maken van bewegingen de symptomen kan verergeren of verergeren.

5. Er gebeurt iets anders met je lichaam

Man met zere rug bij de dokter

Behalve rug-, knie-, en beenpijn zijn een ander symptoom van ischias veranderingen in je lichaam. Misschien verliezen je darmen en blaas de controle over hun bewegingen, bijvoorbeeld. Volgens artsen kan dit een teken zijn dat je een spoedoperatie nodig hebt.

Alan Hilibrand, een woordvoerder van de American Academy of Orthopedic Surgeons (AAOS), verklaart dat deze situatie ongewoon is. Als je het gevoel hebt dat je wervelkolom veel druk uitoefent op de zenuw die je blaas en darmen kan aantasten, raadpleeg dan je arts. Deze schade kan blijvend worden.

Het goede nieuws: je ischias kan overgaan

Het goede nieuws is dat ischias in 80% van de gevallen overgaat. We weten echter nog steeds niet of dit komt doordat een schijf in de ruggengraat naar zijn oorspronkelijke plaats is teruggeplaatst of dat de heupzenuw niet langer wordt afgekneld.

Wat je kunt doen terwijl je last hebt van ischias om het ongemak dat je voelt te minimaliseren is ontstekingsremmende medicijnen nemen. Je moet ook de fysiotherapie afmaken die je arts voorschrijft.

Hoewel ischias in de meeste gevallen tijdelijk is, zullen de symptomen echter waarschijnlijk langer dan 3 maanden aanhouden. In elk geval is het altijd belangrijk je arts te bezoeken en diens aanbevelingen op te volgen. Bedenk dat fysiotherapie in veel gevallen erg nuttig kan zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.