5 manieren om met sociale angst om te gaan
Mensen zijn vanaf het moment dat ze worden geboren tot het moment dat ze sterven sociale wezens. Sociale angst kan mensen ervan weerhouden om een volwaardig leven te leiden. Wat kan je zelf doen om met sociale angst om te leren gaan?
Tegenwoordig is er een veel voorkomend probleem dat een goed functioneren in de samenleving belemmert. Deze aandoening staat als sociale angststoornis of SAS bekend en wordt ook wel sociale fobie genoemd.
Deze aandoening heeft ernstige gevolgen voor het normale leven van mensen die het ervaren. We gaan vandaag in op wat sociale angst is en hoe dit steeds toenemende probleem behandeld kan worden.
Wat is sociale angst?
Mensen met deze aandoening ervaren overmatige stress en soms zelfs paniek in situaties met een groot aantal mensen. Het gaat om onnodig nerveus zijn of verlegen voelen bij bepaalde alledaagse situaties zoals:
- voor je klas opstaan…
- een vreemde naar de weg vragen…
- een date hebben…
- een vraag aan een verkoper stellen…
Dit zijn allemaal kleine problemen. Voor degenen die aan sociale angst lijden kan deze nervositeit in paniek veranderen. Onder de symptomen horen onder andere zweethanden, extreem blozen en een versneld hart- en ademhalingsritme.
In meer ernstige gevallen kan sociale angst ook misselijkheid, duizeligheid en wazig zicht omvatten. Onzekerheid en angst zorgen ervoor dat mensen verlamd raken, waardoor ze niet normaal met hun omgeving kunnen omgaan.
Vanwege deze symptomen beginnen deze mensen bepaalde situaties of plaatsen te vermijden waar ze zich ongemakkelijk gaan voelen. Dit heeft natuurlijk ook invloed op hun schoolprestaties, werkprestaties en persoonlijke relaties.
Een sociale angststoornis begint vaak al tijdens de kindertijd merkbaar te worden. Als het probleem niet vroeg ontdekt en behandeld wordt (Spaanse link), zullen de problemen tijdens de adolescentie toenemen en tot in de volwassenheid doorgaan.
De symptomen van sociale angst
Deze aandoening is moeilijk te diagnosticeren, omdat mensen die aan SAS lijden de neiging hebben om te verbergen wat ze voelen. Als het om kinderen gaat, dan kunnen ze hun angst in de vorm van agressie of onverschilligheid uiten. De symptomen die ze van binnen ervaren zijn onder andere:
- wanhoop bij vernedering in het openbaar.
- angst om beoordeeld te worden.
- paniek om met of in het bijzijn van anderen te praten.
- angst dat anderen zullen beseffen wat er aan de hand is.
- overmatig zweten, stotteren of trillen van hun stem, intensief blozen, misselijkheid en braken.
- tachycardie en tachypneu.
- duizeligheid en spierspanning.
- elke activiteit of situatie vermijden waarbij interactie met anderen of in het openbaar nodig is.
- overdreven kritiek op persoonlijke prestaties na een periode van angst.
- negatieve en pessimistische gevoelens.
- bij kleine kinderen manifesteert deze angst zich in de vorm van driftbuien.
- zelfmoordgedachten.
Al deze symptomatologie kan zich in ernstige gevallen tegelijkertijd voordoen. Mensen met deze aandoening vermijden daarom elk type sociale gebeurtenis om het ervaren van deze symptomen te voorkomen.
Als het om adolescenten gaat, dan vermijden ze het misschien liever om naar feestjes te gaan. Ze gaan met niemand uit en praten of eten niet samen met hun klasgenoten.
Kortom, ze stoppen met dingen te doen die ze misschien leuk zouden kunnen vinden. In het geval van volwassenen voelen veel dagelijkse activiteiten dan als een marteling aan.
Denk bijvoorbeeld aan een artikel in een winkel ruilen, alleen in een restaurant eten, een openbaar toilet gebruiken, oogcontact houden… Er zijn echter manieren om met sociale angst om te gaan en een rustig en bevredigend leven te leiden.
5 manieren om ermee om te gaan
In het geval van kinderen is het belangrijk om de hulp van een specialist in te roepen om complicaties op volwassen leeftijd te voorkomen. Mensen met een sociale fobie kunnen het volgende doen om de symptomen onder controle te houden.
Zoek onmiddellijk hulp
In het geval van de bovengenoemde symptomen is het van vitaal belang om de hulp van een professional in te roepen. Ouders die ongewoon gedrag bij hun kinderen waarnemen, dienen advies in te winnen.
Stel prioriteiten
Mensen die aan sociale angst lijden, hebben de neiging om activiteiten waarvan ze genieten uit angst op te geven. Als dat het geval is, is het belangrijk om tijd vrij te maken en energie te besparen voor zaken zoals:
- hobby’s
- vrijetijdsactiviteiten
- sport en beweging
Het gaat erom juist die dingen te doen die hen het meest voldoening geven. Het ondernemen van deze activiteiten zorgt voor geluk en versterken de gezondheid en geest van iemand met een sociale fobie.
Houd een dagboek bij
Door de dagelijkse gebeurtenissen op te schrijven, kunnen patiënten en specialisten de oorzaak van angst bepalen en deze met de juiste behandeling het hoofd bieden (Spaanse link).
Vermijd schadelijke stoffen
Soms nemen mensen die aan sociale angst lijden hun toevlucht tot drugs en alcohol om zichzelf (tijdelijk) van de angst te bevrijden om met anderen om te gaan. Dit leidt tot verslaving en gezondheidsproblemen die nog erger zijn.
Overweeg medicatie samen met therapie
Als de stoornis dit vereist, kan een arts specifieke medicijnen in combinatie cognitieve therapie voorschrijven. Dit zorgt ervoor dat mensen met een sociale fobie in staat zijn om aan dit probleem te werken met behulp van een therapeut.
Conclusie
Door op een goede manier met hun sociale angst te leren omgaan geeft mensen die eraan lijden de mogelijkheid om van hun leven te genieten. Het is daarom goed om met iemand te praten die je vertrouwt en om medische hulp te vragen als je vermoedt dat je SAS hebt.
Hoe eerder je namelijk het bovenstaande advies in de praktijk brengt, hoe sneller je positieve resultaten zult opmerken. Blijf dus niet wachten totdat het minder wordt, maar onderneem direct actie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- National Institute of Mental Heathl. Trastorno de la ansiedad social. Extraído de: https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/trastorno-de-ansiedad-social-mas-alla-de-la-simple-timidez/sqf-16-4678_154698.pdf
- Lic. Lorena Frangella. Lic. Cecilia Lukaszewicz. Fundación foro. MANUAL PSICOEDUCATIVO PARA PERSONAS CON ANSIEDAD SOCIAL. Extraído de: https://www.fundacionforo.com/uploads/pdfs/archivo45.pdf