5 manieren om aften snel te genezen

Aften zijn een milde irritatie en duren meestal een week of twee. Hoewel ze meestal geen teken van iets ernstigs zijn, is het goed om aften snel te laten genezen. We zullen vandaag enkele nuttige remedies delen.
5 manieren om aften snel te genezen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Aften zijn kleine zweren of laesies die zich in het slijmvlies van de mond of het tandvlees ontwikkelen. Een aantal zijn pijnlijk, maar over het algemeen veroorzaken ze geen ernstige symptomen. In feite verdwijnen de meesten binnen een of twee weken vanzelf. Hoe kun je aften dan snel genezen? Blijf lezen om erachter te komen.

Er zijn verschillende natuurlijke remedies die aan het versnellen van het genezingsproces en het minimaliseren van ongemak bijdragen. In veel gevallen is hun effectiviteit echter uitsluitend op anekdotisch bewijs gebaseerd. Toch is het gebruik ervan veilig en kan het verlichting bieden.

Huismiddeltjes om aften snel te genezen

Aften vormen een van de meestvoorkomende orale problemen onder de bevolking. Ze zijn meestal ongeveer 5 millimeter groot en zijn wit van kleur en omgeven door een witte rand. In tegenstelling tot orale herpes zijn aften niet besmettelijk en gaan ze meestal vrij gemakkelijk weg. Hieronder zullen we 5 opties delen om je te helpen aften snel te genezen.

1. Honing

Potje honing

Honing creëert een beschermend laagje en helpt bij het genezen van aften. Het is waar dat honing een van de beste natuurlijke ingrediënten voor het behandelen van aandoeningen is die de gezondheid van onze huid beïnvloeden.

Volgens een onderzoek uit 2014 kan het aanbrengen van honing de pijn, grootte en roodheid van aften verminderen (Engelse link). Ze beschermen ook het getroffen gebied tegen infectie.

Hoe honing te gebruiken om aften te genezen:

 • Smeer 3 of 4 keer per dag een kleine hoeveelheid honing op het aangetaste gebied.

2. Kokosolie

Kokosnoot staat bekend om zijn vele medicinale en cosmetische toepassingen en is een andere effectieve oplossing voor het genezen van aften. De microbiële eigenschappen helpen de werking van bacteriën te remmen en te voorkomen dat aften geïnfecteerd raken.

Hoe kokosolie te gebruiken om aften te genezen:

 • Week eerst een wattenbolletje in kokosolie.
 • Veeg er vervolgens voorzichtig mee over getroffen gebied.
 • Herhaal 3 of 4 keer per dag totdat de pijnlijke plek geneest.

3. Waterstofperoxide

Flesje waterstofperoxide

Het schoonmaken van het gebied is essentieel, dus een ontsmettend middel zoals waterstofperoxide (Spaanse link) kan bij het genezen van aften helpen. De plaatselijke toepassing van een oplossing met waterstofperoxide kan aan de genezing van aften bijdragen en de wond desinfecteren.

Gezien de ontsmettende kracht van waterstofperoxide, is het bovendien perfect om te voorkomen dat bacteriën zich in het getroffen gebied rondom de aft voortplanten.

Hoe waterstofperoxide te gebruiken om aften te genezen:

 • Verdun eerst een lepel met 3% waterstofperoxide met een lepel water.
 • Doordrenk vervolgens een katoenen bolletje in het mengsel en breng het aan op de aften.
 • Herhaal het gebruik 2 of 3 keer per dag.
 • Als de wondjes te diep vanbinnen zitten, verdun dan een lepel waterstofperoxide in een half glas water. Spoel het mengsel vervolgens 2 minuten in je mond voordat je het uitspuugt. Herhaal dit 3 keer per dag.

4. Kamille

Kamille helpt niet alleen om aften snel te genezen, maar kan ook de verlichting van huidallergieën en verwondingen versnellen. Deze plant bevat azuleen en levomenol, die kamille zijn ontstekingsremmende en ontsmettende eigenschappen geven. En dat is precies waarom het zo effectief tegen deze problemen is.

Hoe kamille te gebruiken om aften te genezen:

 • Maak eerst een sterke kamillethee.
 • Doordrenk dan een schoon gaasje of een wattenbolletje in de vloeistof.
 • Breng het op het getroffen gebied aan en laat het 5 minuten inwerken.
 • Je kunt het geweekte kamille-theezakje rechtstreeks op de wond aanbrengen.
 • Herhaal de behandeling 2 tot 4 keer per dag.

5. Gewone yoghurt

Yoghurt om aften snel te genezen

De probiotica in yoghurt helpen om een gezonde darmflora te behouden die de toegang tot pathogene micro-organismen belemmert. Deskundigen zijn niet zeker over de exacte oorzaak van aften. Tot de bijdragende factoren behoren echter een H Pylori-infectie en ontstekingsziekten in de darm.

Het consumeren en toepassen van natuurlijke yoghurt kan daarom verlichting bij deze aandoening bieden. Dit product concentreert probiotica en levende bacterieculturen die H. Pylori helpen bestrijden. Het reguleert ook de pH van de huid en vermindert het risico op infectie.

Hoe yoghurt te gebruiken om aften te genezen:

 • Consumeer een kop yoghurt per dag.
 • Je kunt yoghurt ook rechtstreeks op de wond aanbrengen.
 • Laat het rusten zonder het af te spoelen en herhaal dit 3 keer per dag.

Wanneer moet je naar een dokter

In de meeste gevallen is het mogelijk om aften snel te genezen zonder medische hulp in te roepen. In andere gevallen kunnen deze laesies echter aanhouden en verergeren. Als dat gebeurt, dan moet je een controle aanvragen om de oorzaak vast te stellen. Aarzel niet om je arts te raadplegen als je het volgende ervaart:

 • Je hebt meerdere aften.
 • Je ontwikkelt nieuwe aften voordat de vorige volledig zijn genezen.
 • De zweer verdwijnt niet binnen 2 weken.
 • Je aften veroorzaken extreme pijn.
 • De zweren strekken zich uit tot aan je lippen.
 • De pijn zorgt ervoor dat je niet normaal kunt eten of drinken.
 • Je hebt matige of hoge koorts.

Heb je een aft in of rond je mond opgemerkt? Probeer de bovenstaande natuurlijke remedies dan uit. Je voelt je beter en de wond verdwijnt voordat je het weet. Als het echter niet beter wordt, neem dan contact op met je arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • El-Haddad, S. A., Asiri, F. Y., Al-Qahtani, H. H., Al-Ghmlas, A. S., S.A., E.-H., F.Y., A., … Al-Ghmlas, A. S. (2014). Efficacy of honey in comparison to topical corticosteroid for treatment of recurrent minor aphthous ulceration: a randomized, blind, controlled, parallel, double-center clinical trial. Quintessence International (Berlin, Germany : 1985). https://doi.org/10.3290/j.qi.a32241
 • Shilling, M., Matt, L., Rubin, E., Visitacion, M. P., Haller, N. A., Grey, S. F., & Woolverton, C. J. (2013). Antimicrobial effects of virgin coconut oil and its medium-cahin fatty acids on Clostridium difficile. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2012.0303
 • Abdollahi, M., & Hosseini, A. (2014). Hydrogen Peroxide. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00736-3
 • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
 • Parra Huertas, R. A. (2012). Yogur en la salud humana. (Spanish). Yogurt and Human Health. (English). https://doi.org/10.1021/jf301903t

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.