5 manieren waarop je kunt liegen tegen jezelf
Is het je ooit weleens opgevallen dat je soms gewoon staat te liegen tegen jezelf?
Waarschijnlijk lieg je vaker tegen jezelf dan je zou denken. In dit artikel delen we enkele manieren waarop je kunt liegen tegen jezelf, zodat je je meer bewust kunt zijn van je houding.
Dit zal je enorm veel voordelen bieden, omdat zelfbedrog iets is dat lijkt op jezelf beperken. Het is tijd om barrières te doorbreken en jezelf niet langer voor de gek te houden.
Ontdek hoe je dat kunt doen.
Manieren waarop je kunt liegen tegen jezelf
1. Je verwart je behoefte aan genegenheid met liefde
Dit is de eerste manier waarop je kunt liegen tegen jezelf en het houdt niets meer in dat het verwarren van een behoefte met liefde.
Soms denk je misschien dat je liefde voelt, terwijl het in werkelijkheid iets anders is.
Wat kan het zijn als het geen liefde is?
- angst voor eenzaamheid
- emotionele afhankelijkheid
- angst nooit een partner te vinden met wie je je leven kunt delen…
Op deze manier is de liefde doordrongen van jaloezie, bezitterigheid, angst en overheersing… Maar in werkelijkheid voel je geen liefde. Je liegt tegen jezelf. Je hebt iemand aan je zijde nodig, maar je houdt niet van hem.
2. Je beschuldigt en beoordeelt anderen
Is het je opgevallen dat je snel geneigd bent om anderen ergens de schuld van te geven? Of dat je mensen snel beoordeelt?
Wat zijn enkele van de dingen die je bij andere mensen niet kunt uitstaan? Als je zo vaak op scherp staat, is het belangrijk dat je even goed in de spiegel kijkt.
- Als je een sterke mening hebt over het ‘vrije’ gedrag van een andere persoon, kan het zijn dat je jezelf seksueel onderdrukt. Je staat jezelf misschien niet toe om te genieten en denkt dat het goed is om je te houden aan de normen die de maatschappij dicteert. Vanbinnen schreeuw je er echter om om vrij te kunnen leven.
- Als je boos wordt op je partner omdat hij in huis rookt, terwijl je dit voorheen al talloze keren door de vingers hebt gezien dan lieg je tegen jezelf door die persoon de schuld te geven. De verantwoordelijkheid ligt bij jou voor het feit dat je niet vanaf het begin hebt aangegeven wat je ervan vond.
3. Is het dat je het niet kunt, of dat je het niet wilt?
Soms hoor je jezelf misschien dingen zeggen als: ‘Als ik kon, zou ik helpen’, ‘Als ik niet zoveel uitgaven had, zou ik doneren’...
Dit soort uitspraken zijn echter alleen maar bedoeld om te rechtvaardigen wat je zou kunnen doen, maar in werkelijkheid niet wilt doen.
Je liegt tegen jezelf als je naar iemand op straat kijkt die om geld vraagt en je tegen jezelf zegt dat je niet genoeg geld hebt om iets weg te geven. Waarschijnlijk heb je een huis waar je onderdak kunt zoeken, een auto en een baan. Misschien verdien je niet al te veel, maar in feite heb je alles wat je nodig hebt.
Denk even na. Heb je echt geen geld, of lieg je tegen jezelf om maar niet iets te hoeven doen dat je misschien niet wilt doen?
Eerlijk zijn kan er soms voor zorgen dat we overkomen als slechte mensen. Je hoeft echter absoluut niet tegen jezelf te liegen.
4. Woorden krijgen de betekenis die mij het beste uitkomt
Spelen met de betekenis van woorden is nog een manier waarop je kunt liegen tegen jezelf. In dit geval doe je het om overtuigingen te ondersteunen die geen basis hebben.
Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat homoseksualiteit onnatuurlijk is omdat twee mannen of twee vrouwen samen geen kinderen kunnen krijgen. Iemand kan dit argument echter tegenspreken door te zeggen dat deze onnatuurlijkheid ook aanwezig is in heteroseksuele stelletjes die besluiten geen kinderen te krijgen.
Wanneer je wordt geconfronteerd met dit argument, zul je, doordat je nog steeds overtuigd bent van je eigen zelfbedrog, wellicht zeggen dat heteroseksuele stelletjes kunnen kiezen, maar dat homoseksuelen dat niet kunnen. Daarom zijn dit soort relaties onnatuurlijk, omdat ze niet overeenstemmen met het reproductieprincipe.
Dit is een voorbeeld van gevallen waarin mensen tegen zichzelf liegen met valse redeneringen.
5. Ik praat niet over dingen waar ik niet in geïnteresseerd ben
Nog een manier waarop je kunt liegen tegen jezelf, is wanneer je een gesprek voert over iets waar je niet in geïnteresseerd bent. In dit geval kun je dingen zeggen als ‘Nou, laten we dat onderwerp maar even laten voor wat het is’ of ‘Laten we het over iets anders hebben’.
Hiermee vermijd je iets waar je niet tegen kunt vechten en dat misschien wel je blik zou kunnen verruimen.
We misleiden onszelf allemaal en we liegen regelmatig tegen onszelf. Maar meestal hebben we het zelf niet eens door. Daarom is het belangrijk dat we leren om zelfkritisch te zijn, want alleen dan kunnen we leren en vooruitgang boeken.
Zelfbedrog maakt ons geen betere mensen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Butler, J. (2013). Dar cuenta de sí mismo: Violencia ética y responsabilidad. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Godet, M. (2000). La caja de herramientas de la prospectiva estratégica. Cuadernos de LIP, Número 5. https://doi.org/10.1109/CSSE.2008.1307
- Barrett, L. F. (2006). Personality and Social Psychology Review. Personality and Social Psychology Review. https://doi.org/10.1207/s15327957pspr1003
- Eco, U. (1990). Semiótica y filosofía del lenguaje. Palabra en el tiempo.
- Foucault, M. (2010). Lo que digo y lo que dicen que digo. Disparen Sobre Foucault.