5 lessen die je leert nadat je moeder bent geworden
In dit artikel zullen we een aantal dingen die je pas zult leren nadat je moeder bent geworden, met je delen. Hoewel elke vrouw en ervaring uniek is, hebben ze allemaal bepaalde dingen gemeen.
Hoe vaak heb je een vrouw wel niet horen zeggen dat ze veel nieuwe dingen geleerd heeft nadat ze moeder was geworden? Deze spannende reis wordt gekenmerkt door vele verrassingen waar je waarschijnlijk op voorbereid had willen zijn.
5 lessen die je leert nadat je moeder bent geworden
1. Je zal jezelf voor veel dingen moeten vergeven
Voordat je moeder wordt, heb je waarschijnlijk een heel globaal idee van moederschap. Met hoeveel moeders je ook praat, je zult nooit echt weten wat het inhoudt totdat je het zelf ervaart. Dit komt omdat elk geval uniek is en je je eigen verhaal gaat schrijven.
Zelfs als je alle boeken over ouderschap leest en naar alle adviezen luistert, zul je uiteindelijk ontdekken dat je je door je moederinstincten moet laten leiden. Je zult jezelf moeten vergeven voor veel dingen die je niet zult kunnen doen zoals verwacht.
Het is interessant om te weten dat niet alle moeders liefde op het eerste gezicht ervaren met hun baby’s. Soms duurt het even voordat de band is opgebouwd. Neem het jezelf echter niet kwalijk! Het belangrijkste is dat je je natuurlijke ritme volgt.
Misschien ook interessant:
Waarom baby’s het beste bij hun moeder slapen
2. Je relatie met je partner zal veranderen
Het is onvermijdelijk dat de relatie met je partner verandert als je samen een kind hebt. De verandering hoeft echter niet negatief te zijn. Het ligt in jouw handen om deze nieuwe fase te regisseren en ervoor te zorgen dat het positief is voor het hele gezin.
Voordat je moeder wordt, draait je leven onder andere om je partner, je familie en je werk. Na de geboorte van je eerste kind gaat alle aandacht echter uit naar je pasgeboren baby, die 24 uur per dag zorg nodig heeft. Totdat je het zelf ervaart, zul je dit niet echt begrijpen.
Hormonale veranderingen, vermoeidheid, slaperigheid, stress, zorgen, beslissingen… Het zijn allemaal uitdagingen die beide partners met geduld, liefde en teamwork zullen moeten aangaan. Ze moeten er ook naar streven om ervoor te zorgen dat de vonk van intimiteit en romantiek niet uitdooft.
3. Begin al met bekkenbodemoefeningen voor de bevalling
Van alle tips die je te horen krijgt, luister dan zeker naar de tips over bekkenbodemoefeningen. De kwaliteit van je leven zal grotendeels afhangen van dit deel van je lichaam, waar je misschien nog nooit eerder aandacht aan hebt besteed.
Idealiter zou je de oefeningen moeten kennen voordat je moeder wordt. Het is dus veel beter als je ze leert kennen voordat je zwanger wordt en weet hoe je ze moet uitvoeren.
Bewustwording van je bekkenbodem wordt steeds belangrijker, vooral voor jonge meisjes die last hebben van urineverlies als ze lachen of niezen. Neem dit serieus!
4. Het is niet altijd makkelijk om zwanger te worden
Het lukt niet altijd om meteen de eerste keer om zwanger te worden. Neem daarom de tijd en raadpleeg je eigen huisarts als je eraan denkt om zwanger te worden.
Veel vrouwen hopen in de eerste maand al zwanger te worden. Dit gebeurt echter slechts in een zeer klein percentage van de gevallen. Veel mensen weten dit pas als ze op zoek gaan naar informatie omdat ze denken dat ze onvruchtbaar zijn.
Artsen raden aan om je geen zorgen te maken voordat je het minstens een jaar lang geprobeerd hebt. Als je dit echter makkelijker voor jezelf wilt maken, kun je gebruik maken van ovulatiekalenders en -tests. Ook moet je een evenwichtig en voedzaam dieet volgen.
Ook kun je je arts vragen een bloedonderzoek te laten doen om mogelijke tekorten op te sporen. Het belangrijkste is echter om angst en frustratie te voorkomen. Geniet in plaats daarvan van dit stadium met enthousiasme en optimisme.
5. Je zal de moeilijke dagen over willen doen
Tenslotte zullen veel van de eerste dagen of zelfs weken met je pasgeboren baby waarschijnlijk veel intenser zijn dan je je had voorgesteld. Ook zal het je niet altijd lukken om hier goed mee om te gaan.
Over een paar jaar zul je ze met veel nostalgie herdenken en wil je ze zelfs opnieuw beleven. Nadat je moeder bent geworden, zul je eindelijk het gezegde begrijpen: “De dagen zijn lang, maar de jaren zijn kort”. Leer daarom van elk moment te genieten!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ferri Morales, A., & Amostegui azkúe, J. M. (2013). Prevención de la disfunción del suelo pélvico de origen obstétrico. Fisioterapia. https://doi.org/10.1016/s0211-5638(04)73110-7
- Alemany, J., & Velasco, * Javier. (2005). Aspectos emocionales que rodean el nacimiento. Estado de la cuestión. Matronas Prof.
- Barbieri, R. L. (2018). Female Infertility. In Yen & Jaffe’s Reproductive Endocrinology: Physiology, Pathophysiology, and Clinical Management: Eighth Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-47912-7.00022-6.