5 behandelingen voor van nature droog haar

Als je haar te droog is, kun je natuurlijke behandelingen gebruiken om het te voeden en te hydrateren. Wil je meer weten? Blijf dan lezen om 5 geweldige opties te ontdekken!
5 behandelingen voor van nature droog haar

Laatste update: 02 mei, 2021

Als je haar kroezend en dof is en gespleten punten heeft, kan het zijn dat je van nature droog haar hebt en het moet behandelen. De meeste conditioners geven mooie resultaten, maar deze gaan niet lang mee en bevatten chemicaliën die het haar op de lange termijn kunnen beschadigen.

Blijf lezen om 5 haarbehandelingen te ontdekken om van nature droog haar te behandelen. Met sommige natuurlijke ingrediënten zoals yoghurt, honing of olie kun je gehydrateerd en glanzend haar krijgen.

5 behandelingen voor van nature droog haar

1. Yoghurt en honing

Zuivelproducten zijn een uitstekende optie om van nature droog haar te behandelen. Vooral yoghurt is rijk aan B-vitamines en mineralen zoals zink, magnesium en calcium, die de hoofdhuid vanaf de wortel voeden.

Honing is een veelgebruikt ingrediënt in zelfgemaakte schoonheidsproducten (Engelse link), omdat het rijk is aan vitamines, mineralen en enzymen en vanwege de hydraterende eigenschappen van honing. Bovendien hydrateert het zonder overtollige olie daar het geen olie bevat. Het is daarom gunstig voor alle haartypes.

 • Mix wat yoghurt met een eetlepel honing en doe dit op je droge haar.
 • Laat dit gedurende 30 minuten intrekken.
 • Was het haar vervolgens uit met shampoo.
Yoghurt en honing als behandeling voor van nature droog haar

2. Mayonaise

Mayonaise in je haar? Misschien verrast dit je of heb je al eens gehoord van dit huismiddeltje om je haar te hydrateren. Zowel eieren als olie zijn ook zeer nuttige ingrediënten voor de behandeling van natuurlijk droog haar.

Ei, rijk aan vet en eiwitten, is een geweldige vochtinbrengende substantie. Olijfolie daarentegen is erg voedzaam en helpt gespleten haarpunten te voorkomen. Het bevat ook vitamine E, wat antioxiderende eigenschappen heeft.

 • Je kunt mayonaise gebruiken die je zelf hebt gemaakt. Vermijd bewerkte mayonaise met toevoegingen.
 • Als je mayonaise gebruikt die het wit van eieren bevat, dan moet je je haar altijd met lauwwarm water wassen. Als je heet water gebruikt kan dit namelijk sporen van het gestolde eiwit achterlaten in het haar.
 • Je kunt je een druppel etherische olie toevoegen, zoals lavendel of rozemarijn, als de geur van eieren je stoort.

3. Kokosolie en aloëveragel

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kokosolie goed is voor de gezondheid van het haar (Engelse link). Het laurinezuur dat het bevat heeft een grote affiniteit met de haarstructuur, waardoor het erin kan doordringen en verwaarloosd haar kan worden voorkomen.

Daarnaast is aloëveragel rijk aan vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en antioxidanten. Naast het behoud van de natuurlijke vochtigheid van het haar, beschermt het ook tegen de schade door blootstelling aan de zon. Bovendien is het ook een natuurlijk alternatief voor stylinggels.

 • Doe beide ingrediënten in gelijke delen in een kom en zorg dat ze goed gemengd worden.
 • Breng dit op je haar aan en laat dit een nacht intrekken.
 • Was je haar de volgende ochtend.

4. Avocado en banaan

Behandel je haar met avocado

We kunnen ook twee vruchten met elkaar mengen wanneer ze rijp zijn, die rijk zijn aan voedingsstoffen voor ons haar. Beide zorgen voor zachtheid en glans en voeden de haarzakjes.

Avocado is rijk aan vitamine A, B, C, E en K, evenals aan een grote verscheidenheid aan mineralen. Wat banaan betreft, deze is rijk aan vitamine A, C en E en mineralen zoals kalium en zink.

 • Prak allereerst een banaan samen met een avocado.
 • Verdeel het mengsel goed over het haar.
 • Laat vervolgens een half uur intrekken en was het dan uit met shampoo.

5. Olijfolie en citroensap

Tot slot twee ingrediënten die, wanneer ze worden gemengd, de perfecte mix voor ons haar vormen. Olijfolie voedt en herstelt beschadigd haar tot diep in de kern. Daarnaast geeft de citroen glans en compenseert het de overtollige olie in de olijfolie. Deze behandeling is sterk antioxidant en herstellend.

 • Meng 3 eetlepels olijfolie met het sap van een citroen.
 • Hoe droger het haar, hoe meer olie je toevoegt.
 • Breng dit over het hele haar aan en laat dit 1 uur, of indien mogelijk een hele nacht, intrekken.

Nu weet je alles over de 5 thuisbehandelingen voor je van nature droog haar. We weten zeker dat je een aantal van deze veelgebruikte ingrediënten in natuurlijke schoonheidsproducten thuis hebt liggen. Zo niet, zorg dan dat je ze aanschaft, want ze zijn ook geweldig voor je huid en lichaam!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zaid, A. N., Jaradat, N. A., Eid, A. M., Al Zabadi, H., Alkaiyat, A., & Darwish, S. A. (2017). Ethnopharmacological survey of home remedies used for treatment of hair and scalp and their methods of preparation in the West Bank-Palestine. BMC Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1186/s12906-017-1858-1
 • Gavazzoni Dias, M. F. (2015). Hair cosmetics: An overview. International Journal of Trichology. https://doi.org/10.4103/0974-7753.153450
 • Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: A review. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12058

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.